Νέα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης – Με δορυφόρους, drones και Τεχνητή Νοημοσύνη ο εντοπισμός αυθαιρέτων

Την τελική ευθεία διανύει η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν μόνο οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Ο στόχος είναι να αντικατασταθούν ή να τροποποιηθούν έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν έως τον Αύγουστο του 2026, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Από το νέο σχεδιασμό προβλέπεται απένταξη δράσεων που παρουσίασαν καθυστερήσεις, όπως το πρόγραμμα για τα ηλεκτρικά ταξί, και ένταξη νέων ώριμων έργων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ένα από τα πιο καινοτόμα έργα που θα ενταχθούν είναι το ψηφιακό σύστημα εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης μέσω δορυφόρων, drones και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το έργο των «έξυπνων ελέγχων»

Το σύστημα αυτό θα παρακολουθεί την κατασκευαστική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο αυθαίρετες κατασκευές, αρχικά με έμφαση στην περίοδο 2012–2019 και στις παράκτιες και τουριστικά ευαίσθητες περιοχές. Το έργο έχει ήδη ανατεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε κοινοπραξία των εταιρειών Netcompany-Intrasoft, ΟΤΕ και Bright Business Solution, με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ (άνευ ΦΠΑ), και δυνατότητα επέκτασης ως τα 120 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Πώς θα λειτουργήσει

Το σύστημα βασίζεται σε δορυφορικές λήψεις, αεροφωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, και εργαλεία GIS και AI. Θα συγκρίνει εικόνες από το 2011 έως το 2024, αναζητώντας αυθαίρετες μεταβολές στη δομημένη επιφάνεια. Τα αποτελέσματα θα αποτυπώνονται σε ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ τα δεδομένα θα διαλειτουργούν με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, τις οικοδομικές άδειες, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και το Κτηματολόγιο.

Προβλέπεται επεξεργασία δεδομένων για 2,5 εκατομμύρια κτίρια, δημιουργία 3D Μητρώου Κτιρίων και γεωαναφορά όλων των οικοδομικών αδειών. Επίσης, θα διεξαχθούν πτήσεις drones σε έκταση 3.500 τ.χλμ. για εντοπισμό πρόσφατων κατασκευών.

Απόκριση σε καταγγελίες και υποστήριξη ελέγχων

Το σύστημα θα συνεργάζεται με το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών (ΕΗΣΥΚΑ) και θα παρέχει εργαλεία στους ελεγκτές δόμησης για γρήγορη επιβεβαίωση παρανομιών. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η λειτουργία Κέντρου Επιχειρήσεων και Συντονισμού για την παρακολούθηση και διαχείριση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Έργο με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα

Η σύμβαση έχει διάρκεια 16 μηνών, περιλαμβανομένης της παραλαβής και του ελέγχου των παραδοτέων, κάτι που επιτρέπει την ολοκλήρωση εντός του ορίου του Ταμείου Ανάκαμψης – αρκεί να μην προκύψουν νομικές ή διαδικαστικές καθυστερήσεις, καθώς η σύμβαση αυτή τη στιγμή ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ;

Κωνσταντίνος Μανωλίδης για το sportime.gr.

Keywords