Lockdown: Καθηγητής Ιωαννίδης, η απόλυτη δικαίωση – Τον είπαν μέχρι και… ψεκασμένο, τώρα το Μαξίμου υιοθετεί τις δηλώσεις του
Ο καθηγητής Ιωαννίδης από την πρώτη στιγμή μίλησε για τους κινδύνους του lockdown αλλά κανείς δεν τον άκουσε.
Τα περιοριστικά μέτρα που, εφάρμοσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, όχι απλώς δεν μείωσαν τα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά γέμισαν ασφυκτικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), φτάνοντας χθες σε αριθμούς-ρεκόρ, με 3.465 νέα περιστατικά και 630 διασωληνωμένους.
Εξώφυλλο 14 Μαΐου 2020
Ο υψηλού κύρους επιστήμονας, που συγκαταλέγεται στους δέκα πιο επιδραστικούς του πλανήτη, ανέδειξε ουκ ολίγες φορές μέσω συνεντεύξεών του στη «δημοκρατία» (αλλά και σε όσα μέσα ενημέρωσης δεν του έβαλαν «εμπάργκο», επειδή οι απόψεις του δεν ήταν σύμφωνες με την κυρίαρχη επιστημονική αντίληψη στην Ελλάδα) πόσο καταστροφικό θα μπορούσε να αποβεί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το lockdown, δηλαδή το μοναδικό μέτρο που λαμβάνεται έναν χρόνο τώρα με τη μέθοδο του «ακορντεόν».
Λίγους μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας ο δρ Ιωαννίδης πρότεινε μια σειρά μέτρων που όχι απλώς δεν εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, αλλά, όπως φαίνεται, θα είναι αυτά που πρόκειται να εισηγηθούν αύριο στην κυβέρνηση τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Βέβαια, είτε οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής προτείνουν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων είτε όχι, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις, καθώς σε χθεσινή του συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την άμεση και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα!
Οι προτάσεις Ιωαννίδη
Τα χιλιάδες και στοχευμένα τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, η άρση της «τυφλής» και καθολικής καραντίνας, η προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι περιορισμοί τοπικού χαρακτήρα και η σοβαρή επιδημιολογική μελέτη είναι μόνο κάποια από τα μέτρα δημόσιας υγείας που πρότεινε ο καθηγητής του Στάνφορντ, ο οποίος λοιδορήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον επιστήμονα.
«Θεωρώ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, δεν μου αρέσει να είμαι πολιτικά ορθός, μου αρέσει απλώς να λέω την αλήθεια. Θεωρώ ότι το όλο αφήγημα της διαχείρισης της πανδημίας ήταν εκ θεμελίων λανθασμένο. Ήταν ένα αφήγημα επιτυχίας, το οποίο στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το πρώτο επιδημικό κύμα σχεδόν απουσίαζε…» είχε πει πριν από λίγους μήνες, χαρακτηρίζοντας το lockdown καταστρεπτική λύση για την οικονομία και την υγεία.
Όταν, μάλιστα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 18.00, ο δρ Ιωαννίδης είχε επισημάνει πόσο αυτοκτονικό θα είναι ένα τέτοιο μέτρο για την πορεία της πανδημίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν καθημερινά τα επίσημα στοιχεία.
«Δεν δίνεις τον χώρο σου, τον ζωτικό σου χώρο στον ιό. Δεν πας να κλειστείς μέσα στα μικρά διαμερίσματα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες, πατικωμένοι ο ένας με τον άλλον, με άτομα ευπαθή. Αντιθέτως, αν μπορείς, μειώνεις τον χρόνο που έρχεσαι σε επαφή με αυτά τα άτομα και όταν έχεις δυνατότητα, βγαίνεις σε εξωτερικό χώρο. Φυσικά, προσέχεις και κρατάς αποστάσεις, όσο μπορείς βέβαια, καθώς η Πολιτεία δεν σου δίνει λεωφορεία»!
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο ομογενής επιστήμονας επισήμανε στις 4 Δεκεμβρίου με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας πως πρόκειται για σπουδαία όπλα στη φαρέτρα της ανθρωπότητας και υπογράμμισε πως, αν δεν αλλάξει άμεσα ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα, οι εμβολιασμοί δεν θα είναι αρκετοί για την προστασία του πληθυσμού.
Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, είχε εκφράσει την εκτίμησή του ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε ήδη φτάσει τους 5.000 έως 10.000 νεκρούς.
Εξώφυλλο 4 Δεκεμβρίου 2020
«Αν και ελπίζω να αλλάξουμε πορεία στην Ελλάδα, έστω και τώρα, κάνοντας σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και πιο μαζικά τεστ και προφυλάσσοντας καλύτερα τα γηροκομεία και τους ευπαθείς πληθυσμούς, υπάρχει δυστυχώς η πιθανότητα να συνεχίσουμε ανοχύρωτοι […] Δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα μπορεί να προσφέρει πλέον ένα εμβόλιο, αν φτάσουμε σε αυτή τη φάση. Μπορεί να είναι αργά. Το απεύχομαι, φυσικά…» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Βγήκε αληθινός
Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι θάνατοι από κορονοϊό στις 28 Φεβρουαρίου ανήλθαν στους 6.504.
Δεν πρόκειται, όμως, για τη μοναδική εκτίμηση του δρα Ιωαννίδη που βγήκε αληθινή. Στις 16 Μαρτίου, έχοντας εμβολιαστεί 1.316.554 πολίτες, οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 604, ενώ περισσότεροι από 100 βαρέως πάσχοντες -ανάμεσά τους και νοσούντες από Covid-19- ήταν σε λίστα αναμονής για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις του
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη εβδομάδα να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων που έχει προτείνει τους τελευταίους μήνες ο καθηγητής του Στάνφορντ με τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο, σύνεση και ψυχραιμία.
Με βάση τις διαρροές που έχουν δει τα τελευταία 24ωρα το φως της δημοσιότητας, στόχος είναι η σταδιακή άρση του σκληρού lockdown, η διεξαγωγή 150.000 τεστ ημερησίως, το άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων και η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.
Μάλιστα, η αιτιολογία γι’ αυτή την… αμήχανη αλλαγή πλεύσης, που μόνο πανικό και αποδοχή αποτυχίας δείχνει, είναι η κόπωση της κοινωνίας.
Έναν ολόκληρο χρόνο έπειτα από σκληρά lockdowns και «λουκέτα» σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που ήδη είχαν σηκώσει το βάρος της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία πως ενδιαφέρονται για το καλό της, αλλά πλέον δεν γίνονται πιστευτοί.
Πηγή: newsbreak.gr
Το άρθρο Lockdown: Καθηγητής Ιωαννίδης, η απόλυτη δικαίωση – Τον είπαν μέχρι και… ψεκασμένο, τώρα το Μαξίμου υιοθετεί τις δηλώσεις του εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Survivor – Spoiler : Ξύλο μετά την αποχώρηση Κοψιδά – Μακελειό και με Τριαντάφυλλο – Μπόγδανο
- Εθνική Ελπίδων: Οι 26 κλήσεις του Γκούμα για τη μάχη με την Κύπρο
- Lockdown: Καθηγητής Ιωαννίδης, η απόλυτη δικαίωση – Τον είπαν μέχρι και… ψεκασμένο, τώρα το Μαξίμου υιοθετεί τις δηλώσεις του
- Super League Interwetten: Η πρωτιά του Φορτούνη
- Survivor: Μεγάλος καυγάς που δεν έδειξαν οι κάμερες με Τριαντάφυλλο, Κορόμι και Ασημακόπουλο (vid)
- ΑΕΚ: Επιστρέφει το... εργαλείο - Χαμογελά ο Χιμένεθ
- Focus στον Σφιντέρσκι κάνουν οι Πολωνοί
- Παράσχος: «Ο Μονεμβασιώτης τα έκανε λαμπόγιαλο μετά τη Λαμία, είπε τους παίκτες στημένους» (aud)
- Λίβερπουλ: Ατάκες... φωτιά Κλοπ για «κόκκινους» και Γερμανία - Τι απάντησε στις φήμες (photos)
- Απόλλων Σμύρνης: Επίθεση του Παράσχου κατά του Μονεμβασιώτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sportime
- Lockdown: Καθηγητής Ιωαννίδης, η απόλυτη δικαίωση – Τον είπαν μέχρι και… ψεκασμένο, τώρα το Μαξίμου υιοθετεί τις δηλώσεις του
- MasterChef spoiler 18/3: Αυτή η ομάδα είναι φαβορί να κερδίσει την ομάδικη
- Ιωνικός Νίκαιας: Ελληνικός κορμός από επιλογή!
- Χρηστομάνος: Ο Έλληνας που διέδωσε τα σπορ στην Αυστρία
- ΠΑΟΚ: Η προσοχή στον Βιεϊρίνια ενόψει ΑΕΚ
- Μαζωνάκης: «Μπήκα σε ψυχιατρείο για να πάρω αναβολή από τον στρατό»
- Lockdown: Τα νέα μέτρα – Απελευθερώνονται οι ανοιχτοί χώροι
- Τριανταφυλλίδης: Ανακοίνωσε την ομάδα του για τις εκλογές της Ε.Ο.ΠΕ.
- Τιάγκο Σίλβα: «Θέλω να μείνω στην Τσέλσι – Είμαι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου!»
- Φάρμα spoiler 18/3: Οικειοθελή αποχώρηση παίκτριας φέρνει τα πάνω-κάτω (vid)
- Τελευταία Νέα Sportime
- Lockdown: Καθηγητής Ιωαννίδης, η απόλυτη δικαίωση – Τον είπαν μέχρι και… ψεκασμένο, τώρα το Μαξίμου υιοθετεί τις δηλώσεις του
- Μαζωνάκης: «Μπήκα σε ψυχιατρείο για να πάρω αναβολή από τον στρατό»
- Άρσεναλ – Ολυμπιακός στην 43η αγωνιστική της Novileague
- Φάρμα spoiler 18/3: Οικειοθελή αποχώρηση παίκτριας φέρνει τα πάνω-κάτω (vid)
- Χρηστομάνος: Ο Έλληνας που διέδωσε τα σπορ στην Αυστρία
- MasterChef spoiler 18/3: Αυτή η ομάδα είναι φαβορί να κερδίσει την ομάδικη
- Lockdown: Τα νέα μέτρα – Απελευθερώνονται οι ανοιχτοί χώροι
- Τριανταφυλλίδης: Ανακοίνωσε την ομάδα του για τις εκλογές της Ε.Ο.ΠΕ.
- Ιωνικός Νίκαιας: Ελληνικός κορμός από επιλογή!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Τσέλσι: Ετοιμάζεται να κινηθεί για τον Αγουέρο
- Στο Λονδίνο ο Ολυμπιακός με σούπερ προσφορά*, Πες το κι έγινε*, Fantasy & αμέτρητα στοιχήματα στη Stoiximan
- Ιτούδης: «Με αφοσίωση και συγκέντρωση κόντρα στην Ρεάλ»
- Σαρηγιάννης: «Ακόμα ένας μήνας lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα»
- Ο καλύτερος Διούδης που έχει δει ο Παναθηναϊκός
- NBA: Το Top-10 των χτεσινοβραδινών αγώνων - Πρωταγωνιστεί ο Γιάννης (video)
- Τα ντέρμπι Ρόμα – Νάπολι, Λιόν – Παρί Σεν Ζερμέν παίζουν ασφαλώς στα Novasports!
- Καυστικός Παράσχος - «Βόμβες» κατά πάντων από τον Έλληνα τεχνικό (photos)
- Focus στον Σφιντέρσκι κάνουν οι Πολωνοί