Εορτολόγιο Κυριακή 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Κυριακή 18 Οκτωβρίου: Σήμερα η εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού.

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Στη

χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων.

Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ’ άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Όπως αναφέρει το saint.gr, όπως ιστορεί ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιο του δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου. Ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος όμως τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια.

Πηγή: Saint.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας (18/10)

Εορτολόγιο Κυριακή 18 Οκτωβρίου

Άγιος Μαρίνος ο Γέρων

Όσιος Ιουλιανός «ὁ ἐν τῷ Εὐφράτῃ ποταμῷ»

Άγια Σαράντα Παιδιά

Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης οι Νεομάρτυρες «οἱ ἐν Αἰγύπτῳ»

Όσιοι Συμεών, Θεόδωρος κτήτορες της Ιεράς Μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου» οι θαυματουργοί και Ευφροσύνη η ποιμενίδα η θαυματουργός

Άγιος Μνάσων επίσκοπος Κύπρου

Άγιος Ισίδωρος και τα τέκνα αυτού Γεώργιος και Ειρήνη

Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας

Σήμερα 18/10: Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα *, Μαρίνος *

Σήμερα 18/10 ο ήλιος ανέτειλε στις 7:37π.μ. και θα δύσει στις 6:43μ.μ.

Το άρθρο Εορτολόγιο Κυριακή 18 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα