Ελληνοτουρκικά: Γαλλική βάση στην Λέρο; – Σοκ στην Τουρκία

Ελληνοτουρκικά: Το λιμάνι της Λέρου ήταν η σημαντικότερη ναυτική βάση στον 2ο Π.Π. – Αυτή την βάση θα μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα στην Γαλλία.

Σοκ στην Τουρκία προκάλεσε η δήλωση του πρώην υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, αναφόρικά με τη ναυτική βάση στο λιμάνι της Λέρου.

Την παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Λέρου στη Γαλλία,

πρότεινε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας την Δευτέρα στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ.

Λέρος: Η βάση της Σούδας για τους Ιταλούς στον 2ο Π.Π. – Τα κανόνια του Ναβαρόνε

Ο ίδιος αποκάλυψε πως την περίοδο 2012 – 2013, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις, χωρίς όμως ν’ αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το λιμάνι της Λέρου ήταν η μεγαλύτερη αεροναυτική βάση των Ιταλών στο Αιγαίο Πέλαγος κατά τον 2ο Π.Π..

Ο λόγος που η Λέρος έγινε η τότε… Σούδα των Ιταλών ήταν ότι το κύριο λιμάνι του νησιού το Λακκί είναι το μεγαλύτερο φυσικό βαθύ λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο.

Ρωσία: Τεράστια επιχείρηση σε βάρος φιλότουρκων στο Ιντλίμπ στην Συρία

Η κατασκευή της μεγάλης ναυτικής βάσης στο Λακκί, διασφάλιζαν τον ιταλικό έλεγχο μιας περιοχής που είχε ζωτική σημασία για τους Συμμάχους (το Αιγαίο, τα Δαρδανέλλια και τη Μέση Ανατολή).

Στην Λέρο, το 1943 έγινε η γνωστή μάχη της Λέρου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, οι Γερμανοί, που έχουν ήδη καταλάβει τη Ρόδο και την Κώ, στράφηκαν εναντίον της Λέρου, την οποία υπερασπίζονταν Ιταλοί και Άγγλοι.

Bayraktar: Ένοχο μυστικό της Γερμανίας – Γερμανικές οι κεφαλές των τουρκικών drones;

Με διάρκεια 50 ημέρες και νύχτες από τις 23 Σεπτεμβρίου 1943 έως την 16η Νοεμβρίου του 1943 η μάχη έγινε γνωστή για την σφοδρότητά της, όπου γερμανικά, αγγλικά και ιταλικά βυθίστηκαν στην γύρω θαλάσσια περιοχή.

Η «Μάχη της Λέρου» ήταν η τελευταία νίκη των Γερμανών.

Το άρθρο Ελληνοτουρκικά: Γαλλική βάση στην Λέρο; – Σοκ στην Τουρκία εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα