Ελλάδα – Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι φίλοι μας

10:05 3/9/2019 - Πηγή: Sportime

Ελλάδα – Βραζιλία: Πιθανότατα να μην τους… χωνεύετε αρκετοί λόγω Βαρεζάο, αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, αν σας λέει κάτι το όνομα «Γεράσιμος Μποζίκης».

Οι παλαιότεροι θυμόμαστε έναν ευγενικό κύριο, μόνιμο κάτοικο Βραζιλίας ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, κάθε φορά που επέστρεφε στα πάτρια εδάφη, έκανε απαραίτητα δύο στάσεις. Η μία ήταν για να συναντηθεί με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο. Η δεύτερη για να περάσει από το θρυλικό περιοδικό «Τρίποντο» και να συναντηθεί με τη συντακτική ομάδα και τον ιστορικό του διευθυντή, Φίλιππο Συρίγο.

Ο κύριος που περιγράφουμε ονομάζεται Γεράσιμος Μποζίκης. Και ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Βραζιλίας. Λάτρευε τις δύο πατρίδες του… Και μάλιστα για χάρη του το 1986, στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής μας σε Παγκόσμιο, οι Βραζιλιάνοι διέλυσαν τους διοργανωτές Ισπανούς, ώστε να περάσουμε εμείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουντομπάσκετ 2019: Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας

Προσέξτε τι… κόμπλα είχε γίνει τότε και θα καταλάβετε.

Η Εθνική ομάδα αρχίζει ιδανικά με εύκολη νίκη επί του Παναμά (110-81) και αγχωτική επί της Γαλλίας (87-84). Παραλίγο να έκανε το θαύμα με τη διοργανώτρια Ισπανία (ήττα με 87-86), αλλά και πάλι ήταν εντός στόχων… Μόνο που έγινε το μπέρδεμα.

Η Γαλλία πέτυχε ανέλπιστη νίκη επί της Βραζιλίας. Πλέον, οι Βραζιλιάνοι θα έπαιζαν τη ζωή τους κόντρα στην Ελλάδα και το απέδειξαν: 120-85 με 40 πόντους και 8 εύστοχα τρίποντα του Οσκάρ Σμιντ. Οι διεθνείς μας ήταν απογοητευμένοι. Ομως οι Βραζιλιάνοι στο τέλος τους πλησίασαν και τους είπαν: «Μην ανησυχείτε, θα νικήσουμε για εσάς».

Ο μόνος τρόπος για να περάσει η Εθνική μας, ήταν να νικήσει την Κορέα (καθόλου δύσκολο όπως κι έγινε με 98-80) κι απ’ εκεί και πέρα, είτε να ηττηθεί η Γαλλία από τον Παναμά, είτε να νικήσει η Βραζιλία την Ισπανία. Η Γαλλία νίκησε τον Παναμά με 91-88. Απέμενε ένα αποτέλεσμα… Και ήρθε! Το 86-72 της Βραζιλίας επί της Ισπανίας έστειλε την Εθνική μας στους 12 του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ωραία ιστορία. Οπως αντίστοιχα ωραίες ιστορίες έγραψαν οι δύο ομάδες το 1990 στο Παγκόσμιο της Αργεντινής με τη… λυσσαλέα μονομαχία Γιαννάκη-Οσκάρ. Στον όμιλο της δεύτερης φάσης η Εθνική μας επικράτησε με 103-88. Ξαναβρεθήκαμε αντίπαλοι στον αγώνα για την 5η θέση όπου παρά τη μεγάλη εμφάνιση του Παναγιώτη Γιαννάκη (32 πόντοι) οι Βραζιλιάνοι επικράτησαν 97-94 με νέο… πάρτι του Οσκάρ.



Ηταν τρομερή εκείνη η διοργάνωση για Οσκάρ και Γιαννάκη. Ο Βραζιλιάνος ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 34,6 πόντους κατά μέσο όρο και ο Γιαννάκης 3ος (πίσω από τον μεγάλο Ιταλό Αντονέλο Ρίβα) με 26 αντίστοιχα.

Εξι χρόνια μετά, στην Ατλάντα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τη νίκη της Εθνικής μας με 92-71 επί της Βραζιλίας και οι δύο είπαν το «αντίο»! Την ίδια ώρα στα αποδυτήρια των ομάδων… Ο μεν Γιαννάκης στην ενεργό δράση, ο δε Οσκάρ στην Εθνική ομάδα… Απίστευτο;

Κάντε Follow το Sportime στο Instagram και Like στη σελίδα του Sportime στο Facebook.

The post Ελλάδα – Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι είναι φίλοι μας appeared first on sportime.gr.

Keywords