ΕΚΤΑΚΤΟ: Επεισόδιο με το Oruc Reis – Ελληνική φρεγάτα το καλεί σε άμεση αποχώρηση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανεβαίνει το… θερμόμετρο και είναι σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και όπως όλα δείχνουν αναμένεται να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό σε απόσταση 5 μιλίων παρακολουθει ελληνική φρεγάτα η οποία το καλεί σε αποχώρηση.

Το τουρκικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει, ακόμη, έρευνες.

Παράλληλα το συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ από πλευράς Ελλάδας έχει

ήδη ξεκινήσει προειδοποιητικό μήνυμα.

Όπως διέρρευσε ανά 15 λεπτά υπάρχει σχετικό μήνυμα προς το Oruc Reis, πως έχει εισβάλει σε ελληνικά ύδατα και καλούν οι Έλληνες τον κυβερνήτη να αποχωρήσει από την περιοχή το πλοίο.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα νέα προκλητική Navtex εξέδωσε η Τουρκία που ουσιαστικά «απαντάει» στην ελληνική αντι – Navtex.

Η νέα Navtex των Τούρκων:

TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Επίσης η Ελλάδα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών απαντά στη συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.

Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Το άρθρο ΕΚΤΑΚΤΟ: Επεισόδιο με το Oruc Reis – Ελληνική φρεγάτα το καλεί σε άμεση αποχώρηση εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα