«Έφυγε» από τον κορονοϊό ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης

Μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στον χώρο της αρχιτεκτονικής δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Ο Βιτόριο Γκρεγκότι απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών στο Μιλάνο. Θύμα του κορονοϊού που πλήττει τον πλανήτη.

Εκ των πατέρων της μοντέρνας ιταλικής αρχιτεκτονικής, γεννήθηκε το 1927 στη Νοβάρα και αποφοίτησε το 1952 από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

Από το 1964 είχε καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία της Triennale, ενώ τη διετία 1974-1976 διετέλεσε διευθυντής στα τμήματα εικαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στην Biennale της

Βενετίας.

Πρόκειται για τον μοναδικό αρχιτέκτονα που ανήκε στο Gruppo 63 και, μάλιστα, είχε προσκαλέσει προσωπικότητες όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Λουτσιάνο Μπέριο και ο Φούριο Κολόμπο για να συνεργαστούν σε ένα έργο της Triennale.

Οι ειδήσεις για την Ιταλία

Δίδαξε σε Πανεπιστήμια της Βενετίας, του Μιλάνου και του Παλέρμο, ενώ εργάστηκε σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανέλαβε πάνω από 1.500 projects στην Ιταλία και το εξωτερικό, εκδίδοντας παράλληλα δεκάδες βιβλία αρχιτεκτονικής.

Μεταξύ άλλων, ο Βιτόριο Γκρεγκότι σχεδίασε το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης και συνέβαλε στην ανακαίνιση της Σκάλας του Μιλάνου κατά την περίοδο 2002-2004.

Έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία, ο εμβληματικός αρχιτέκτονας εξέπνευσε από πνευμονία.

Η σύζυγός του Μαριάνα Μάτσα νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει επιπλέον πληροφορίες για την κατάστασή της.

The post «Έφυγε» από τον κορονοϊό ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης appeared first on sportime.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα