Άγριες ποικιλίες καφέ απειλούνται με εξαφάνιση λένε οι επιστήμονες

Περισσότεροι από τις μισές άγριες ποικιλίες καφέ του κόσμου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αποψίλωσης, αναφέρει έρευνα.

Σε μια ανάλυση 124 γνωστών ειδών καφέ, επιστήμονες από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι το 60% κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Δεκατρία από αυτά τα είδη αναγνωρίστηκαν ως «κρίσιμα απειλούμενα».

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά Science Advances και Global

Change Biology, υπογραμμίζουν ότι τα σημερινά μέτρα διατήρησης δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του καφέ.

Η ποικιλία πίσω από το δημοφιλέστερο φλυτζάνι καφέ, ο arabica, έχει πλέον χαρακτηριστεί ως απειλούμενο, κυρίως λόγω των προβλέψεων για το πώς θα επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν την έρευνα για τα είδη καφέ σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ενός φορέα που εκδίδει έναν παγκόσμιο κατάλογο απειλούμενων ειδών.

Το ποσοστό των απειλούμενων ειδών καφέ καθορίστηκε ως «εξαιρετικά υψηλό».

Ενώ η καλλιεργούμενη βιομηχανία καφέ πολλαπλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται, η μακροπρόθεσμη υγεία του εμπορίου θα μπορούσε να επηρεαστεί εάν τα άγρια ​​είδη καφέ χαθούν σύμφωνα με την έρευνα.

Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ζοφερές στην Αιθιοπία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στην Αφρική, όπου οι καλλιέργειες του Arabica θα μπορούσαν να μειωθούν έως και το 85% μέχρι το 2080,σύμφωνα με την έρευνα.

«Απαιτείται επειγόντως στοχοθετημένη δράση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καφέ Aaron Davis.

Τι συμβαίνει όταν πεθαίνει ένας πλανήτης; (vid)

The post Άγριες ποικιλίες καφέ απειλούνται με εξαφάνιση λένε οι επιστήμονες appeared first on SportimeGreece.

Keywords
Τυχαία Θέματα