Άγιος Γεώργιος: Ο Άγιος που έκανε μέχρι και τους μουσουλμάνους να υποκλιθούν, και να τον τιμούν ως σήμερα

Ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους πιο τιμώμενους Αγίους της Ελλάδας και μια τρανή απόδειξη ότι η αγιότητα που πηγάζει από την ορθοδοξία αναγνωρίζεται ακόμα και από αλλόθρησκους. Ενώ ποτέ στην ιστορία δεν συνέβη ορθόδοξοι να θεωρούν κάποιο ιστορικό πρόσωπο άλλης θρησκείας ως άγιο, συνέβη όμως το αντίστροφο. Ο Άγιος Γεώργιος είναι ίσως ο μοναδικός Άγιος της Εκκλησίας μας, που τιμούν και σέβονται και οι μουσουλμάνοι.

Το Γκιριές, το Γκιργκίς ή το Χάντερ, είναι τρία διαδεδομένα ονόματα που γλωσσικά προέρχονται από το «Γεώργιος» και συναντώνται πολύ συχνά σε χριστιανούς Άραβες, αλλά και Μουσουλμάνους. Η μορφή του Αγίου Γεωργίου ως στρατιωτικού με στολή και ξίφος, φαίνεται ότι προκαλούσε ανέκαθεν σεβασμό στους μουσουλμάνους λόγω της κουλτούρας τους. Έπειτα υπάρχουν μαρτυρίες που φτάνουν αιώνες πίσω για πολλά θαύματα του Αγίου στους αλλόθρησκους, κάτι που δείχνει τη μεγάλη ευσπλαχνία του για όλους τους ανθρώπους.

Όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία εκστράτευε για να καταλάβει χριστιανικές και ελληνικές περιοχές, ήδη είχε ενσωματωθεί στην κουλτούρα τους η τιμή στον Άγιο Γεώργιο. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κατά την εκστρατεία στην Κρήτη (από το 1645) οι Οθωμανοί τιμούσαν ήδη τον Άγιο και τον αποκαλούσαν Αζίζ Τζερτζίς, και μάλιστα είχαν ορίσει να τον γιορτάζουν στην μουσουλμανική εορτή του Χιντρελέζ, τον Μάιο.

Ήταν τέτοιος ο σεβασμός και το δέος που ένιωθαν οι μουσουλμάνοι για τον Άγιο, που θεωρούσαν ως κατάρα το να πολιορκήσουν οποιαδήποτε περιοχή που είχε κοντά κάποια Μονή ή Ναό αφιερωμένα στον Άγιο Γεώργιο! Σε κάθε τέτοια μάχη, θεωρούσαν εγγυημένη την ήττα λόγω της δύναμης του Αγίου!

Αυτός ήταν και ο λόγος που όταν οι Άγιοι Τόποι αντιμετώπιζαν κινδύνους από φοβερές επιδρομές αλλόθρησκων, οι χριστιανοί μετονόμαζαν πολλές εκκλησίες σε Άγιο Γεώργιο για να γλιτώσουν από τη μανία των επιδρομέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στις εκστρατείες στη Μέση Ανατολή οι μουσουλμάνοι δεν τολμούσαν να λεηλατήσουν προσκυνήματα του Αγίου Γεωργίου, κι έτσι όλα διασώθηκαν και δεν γκρεμίστηκαν, όπως επίσης και οι ναοί που ήταν αφιερωμένοι στην Παναγία. Ενδεικτικό του πόσο συνέβαλε ο Άγιος για την προστασία των ιερών τόπων της Χριστιανοσύνης, είναι ότι τα τρία τέταρτα των εκκλησιών που ανήκουν σήμερα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Αραβικές και Ελληνικές Ορθόδοξες), είναι αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο.

Ακόμα και στις μέρες μας κατά την εορτή του Αγίου, χιλιάδες μουσουλμάνοι συρρέουν σε ορθόδοξα μοναστήρια της Μέσης Ανατολής για να τον προσκυνήσουν και να προσευχηθούν για κάποιο θαύμα στη ζωή τους. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θράκη, με πολλούς μουσουλμάνους να πηγαίνουν μαζί με χριστιανούς στην εορτή του Αγίου.

Το γεγονός ότι το σκληροπυρηνικό Ισλάμ των περασμένων αιώνων δέχθηκε να ενσωματώσει στη λατρεία του την τιμή σε έναν Άγιο του Χριστιανισμού, είναι από μόνο του ένα μεγάλο θαύμα που δείχνει την ενδόμυχη ροπή των αλλοθρήσκων προς την αληθινή πίστη.

Τα μοναστήρια που προτιμούν περισσότερο οι Μουσουλμάνοι:

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα: Πρόκειται για το κενοτάφιο του αγίου, καθώς το λείψανο εκλάπη από τους σταυροφόρους και έχει απομείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι του. Με το παλαιό ημερολόγιο που τηρεί για λόγους παράδοσης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το μεγάλο πανηγύρι θα τελεστεί στις αρχές Μαΐου αλλά ήδη οι μουσουλμάνοι έχουν αρχίσει να αγοράζουν τα αρνιά που θα θυσιάσουν για να τιμήσουν τον άγιο. Ο Άγιος Γεώργιος στο Κάιρο: Πρόκειται για παλιό φρούριο του ρωμαϊκού στρατού όπου κατά την παράδοση έζησε φυλακισμένος ο άγιος. Καθημερινά συρρέουν εκεί μουσουλμάνοι προσκυνητές.

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκιπο: Επί ώρες περιμένουν για να επισκεφθούν το ιστορικό μοναστήρι. Μάλιστα ξεσπούν και φασαρίες με τους ορθόδοξους κληρικούς όταν το Πάσχα, που εορτάζεται με βάση τη Σελήνη και την ισημερία, πέφτει μετά τη γιορτή του αγίου, οπότε και αυτή μετατίθεται, όπως και το πανηγύρι του μοναστηριού.

Παντελής Λαμψιώτης για το sportime.gr.

Keywords