FIBA: Τα γενέθλια, η ιστορία και οι ευχές της ΕΟΚ

Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου του 1932 άλλαζε ο παγκόσμιος μπασκετικός χάρτης. Την ημέρα αυτή έγινε η «γέννηση» της FIBA. H EOK δεν ξέχασε τα γενέθλια αυτά και έστειλε τις δικές της ξεχωριστές ευχές στην FIBA που «γεννήθηκε» σαν σήμερα πριν από 88 χρόνια με τη ελληνική Ομοσπονδία να είναι στα ιδρυτικά μέλη.

Αναλυτικά οι ευχές της ΕΟΚ

για την συμπλήρωση 88 ετών από την «γέννηση» της FIBA:

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

με την αφορμή της επετείου από την ίδρυση της FIBA, ευχόμαστε την συνέχιση του αποτελεσματικού έργου της Ομοσπονδίας με στόχο την διαρκή εξάπλωση του αθλήματος παγκοσμίως και της ανταπόκρισης στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΟΚ: Κύπελλο τον Σεπτέμβριο, Α2 τον Οκτώβριο

Η «γέννηση»

Η FIBA ιδρύθηκε στις 18/6/1932 στην Γενεύη. Ιδρυτικά μέλη ήταν οχτώ χώρες. Η  Ελλάδα, αλλά και η πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Λετονία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Ελβετία.

Το μπάσκετ ήταν ως τότε κάτω από την «ομπρέλα» της Ερασιτεχνική Ομοσπονδίας Χάντμπολ. Το 1934 η ΕΟΕ αναγνώρισε και επίσημα το άθλημα και η FIBA έγινε η απόλυτη «βασίλισσα» και κυρίαρχός του.

Πρώτος πρόεδρος της FIBA o Ελβετός Leon Bouffard, που έμεινε στην θέση του ως το 1948.

H FIBA έχει πλέον στην ηγετική ομάδα της και έναν Έλληνα, καθώς από το 2018 Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας είναι ο Ανδρέας Ζαγκλής. Τον δρόμο πάντως είχε ανοίξει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος έγινε πρόεδρος της FIBA Europe το 2002, ενώ το 2011 ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος της FIBA Europe.

Το άρθρο FIBA: Τα γενέθλια, η ιστορία και οι ευχές της ΕΟΚ εμφανίστηκε πρώτο στο sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα