Euroleague : Αυτή η ομάδα προηγήθηκε του Ολυμπιακού!

22:22 2/8/2019 - Πηγή: Sportime

Ο Ολυμπιακός δεν θα είναι η πρώτη ομάδα που θα αγωνιστεί στην Euroleague χωρίς να λαμβάνει μέρος στην μεγαλύτερη κατηγορία της χώρας της. Πρώτοι έγραψαν ιστορία οι Λάιονς της Αγίας Πετρούπολης

Σας λέει τίποτα το όνομα «Λάιονς Αγίας Πετρούπολης»; Σίγουρα όχι στους περισσότερους. Αλλωστε είχε ένα χρόνο ζωής. Και σε αυτόν τον ένα χρόνο αγωνίστηκε… μόνο στην Euroleague.

Κατά κάποιο τρόπο είναι η ομάδα που… προηγήθηκε του Ολυμπιακού σε ό,τι αφορά στην αποχή από το εγχώριο πρωτάθλημα και στην αποκλειστική συμμετοχή στην Euroleague. Εστω κι αν υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα.

H ανταρσία της Euroleague 

Είναι μυστήρια και παράξενη η ιστορία των «Λιονταριών» της Αγίας Πετρούπολης που έπαιξαν… μόνο στην Euroleague την σεζόν 2000-2001. Όπως και ο Ολυμπιακός ουσιαστικά εκεί θα παίξει μόνο την ερχόμενη περίοδο. Η παρουσία του στην Α2, άλλωστε αποτελεί… μυστήριο! Με τι ομάδα θα παίξει, πως θα παίξει και τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει.

Ας επιστρέψουμε όμως στον… πρόγονο του Ολυμπιακού στην αποκλειστική παρουσία στην Euroleague. Οι Λάιονς της Αγίας Πετρούπολης ιδρύθηκαν το 2000 από την εταιρεία του διάσημου μάνατζερ, Λουτσιάνο Καπικιόνι. Αλλωστε εκεί «ξεφόρτωσε» παίκτες και προπονητές προκειμένου να τους «δουλέψει» και να τους προμοτάρει σε υψηλό επίπεδο.

Πως είχαν τα δεδομένα τότε; Ηταν η εποχή της διάσπασης. Οι πιστοί στην FIBA έμειναν στην Suproleague. Από την Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής. Από την άλλη με το… αντάρτικο στην Διεθνή Ομοσπονδία τάχθηκαν αρκετές ομάδες, κυρίως Ισπανικές και Ιταλικές και από την Ελλάδα ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ και το Περιστέρι.

Ο σκληρός πυρήνας της FIBA ήταν οι Ομοσπονδίες Ελλάδας, Ρωσίας και Τουρκίας. Κι όπως αποδείχθηκε πιο σκληρή απ’ όλες ήταν η Ομοσπονδία της Ρωσίας που αποφάσισε το εξής: Οποια ομάδα λάμβανε μέρος στην Euroleague της ULEB αυτομάτως θα αποκλειόταν από το πρωτάθλημα της χώρας.

Η νεοσύστατη ομάδα της Αγίας Πετρούπολης δεν άκουσε την Ομοσπονδία και αποφάσισε να λάβει μέρος στην Euroleague. Εκεί αγωνίστηκε αποκλειστικά την σεζόν 2000-2001. Αποκλείστηκε από το ρώσικο πρωτάθλημα!

Διαβάστε εδώ το χρονικό και όλες τις λεπτομέρειες της διάσπασης το καλοκαίρι του 2000

Aυτοί ήταν οι Λάιονς

Εγινε έτσι η πρώτη ομάδα που έπαιξε στην Euroleague χωρίς να λάβει μέρος στο εγχώριο πρωτάθλημα. Οι Λάιονς είχαν στο ρόστερ τους μερικά καλά ονόματα: Τον βραχύσωμο (1,70μ.) Κιθ Τζένινγκς, τον Ντέρικ Χάμιλτον (με καριέρα στην Ελλάδα), τους Ρώσους διεθνείς Σεργκέι Μπαζάρεβιτς και Τζέβαντ Αλίχοτζιτς, τον Σλοβένο Μάριαν Κράλιεβιτς και τον Βόσνιο Τζέβαντ Αλίχοτζιτς. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Σέρβος Μίοντραγκ Βέσκοβιτς που στην καριέρα του δούλεψε περισσότερο σε ομάδες γυναικών!

Οι Λάιονς με ρεκόρ 2-8 δεν πήγαν πιο μακριά από τον πρώτο γύρο. Αντιμετώπισαν και την ΑΕΚ από την οποία έχασαν δύο φορές (69-90 στη Ρωσία και 73-84 στο ΟΑΚΑ). Λίγους μήνες μετά, η FIBA και η ULEB συμφώνησαν σε ενιαία Euroleague και η ομάδα διαλύθηκε!!!

Μετά από 19 χρόνια, μια άλλη ομάδα από την Αγία Πετρούπολη, η Ζενίτ, πήρε wild card για την Euroleague της σεζόν 2019-2020. Φυσικά δεν αγωνίζεται στη απαρχαιωμένο Yubileyni Palace (χτίστηκε το 1967) και δεν στηρίζεται σε εταιρεία εκπροσώπησης αλλά στην κραταιά Gazprom.

Πάντως οι Λάιονς πρόλαβαν να γράψουν ιστορία… Περίπου 19 χρόνια πριν ο Ολυμπιακός γίνει η δεύτερη ομάδα που θα αγωνίζεται (ουσιαστικά) μόνο στην Euroleague.

Το όνομα και η σύμπτωση

Βεβαίως μόνο τυχαία δεν ήταν οι ονομασία: Λάιονς, δηλαδή λιοντάρια. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της πανέμορφης Αγίας Πετρούπολης, της Βενετίας του Βορρά όπως αποκαλείται. Και το βλέπετε άλλωστε και στην φωτογραφία.

Αλλη μια σύμπτωση… Το λιοντάρι ήταν και το σήμα κατατεθέν στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι το 1867 που το έκλεψε ο Μοροζίνι! Γι αυτό άλλωστε ονομαζόταν ο Πειραιάς και Πόρτο Λεόνε. Σήμερα το υπέροχο αυτό γλυπτό βρίσκεται στον ναύσταθμο της Βενετίας.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη μορφή του Sportime την Πέμπτη 1/8/2019

The post Euroleague : Αυτή η ομάδα προηγήθηκε του Ολυμπιακού! appeared first on sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα