Βουτιά με τον Στέφανο Κόντο στην πρώτη στον κόσμο υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας «Με μια ανάσα»

Στο βυθό της Αμοργού, σε βάθος 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, φιλοξενήθηκε, παράλληλα με το 2ο τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης “Authentic Big Blue” μια έκθεση φωτογραφίας που θα... ζήλευε και η πιο διάσημη γκαλερί.

Η αγάπη του Στέφανου Κόντου για την ελεύθερη κατάδυση και τη φωτογραφία αποτέλεσαν τα συστατικά της «γέννησης» μιας τόσο πρωτότυπης ιδέας, της οποίας η υλοποίηση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Σε αυτή την υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Greece Underwater/On a single
breath”, το κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει εκθέματα που δεν θα μπορούσαν να μην είναι εμπνευσμένα από τον βυθό του. Ένα χταπόδι, ένας ύφαλος, μία βυθισμένη ξύλινη βάρκα, μία άγκυρα, ένα ναυάγιο και ψάρια που παραπέμπουν σε σμήνος μελισσών. Εικόνες που απαθανάτιζε ο ίδιος από το 2013 έως το 2018 στις καταδύσεις του με μία ανάσα στο βυθό του Αιγαίου Πελάγους, στα νερά νησιών όπως η Πάρος, η Σκόπελος, η Σίφνος, οι Λειψοί, η Ύδρα, οι Σπέτσες, αλλά ακόμη και στο Σούνιο.

Οι φωτογραφίες του Στέφανου Κόντου εκτυπώθηκαν με ειδική τεχνική σε αλουμίνιο, ένα μέταλλο, το οποίο δεν διαβρώνεται από τη θάλασσα, τον ήλιο και τον αέρα. Μαζί με μία ομάδα ελεύθερων δυτών, τοποθέτησαν τις 20 φωτογραφίες που αποτυπώνονται σε τρεις συλλογές, σε συγκεκριμένα σημεία της σπηλιάς. Το πρώτο έκθεμα βρίσκεται στα 7 μέτρα και το τελευταίο στα 17. Τόσο η φωτογράφιση, όσο και η εγκατάσταση έγιναν με μία ανάσα, χωρίς μπουκάλα!

Λαμβάνοντας, όμως υπ΄ όψη πως κάποιοι από το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο φωτογράφος και ελεύθερος δύτης Στέφανος Κόντος, θα επέλεγαν να καταδυθούν με μπουκάλα (scuba diving), επέλεξε ως υποβρύχια γκαλερί μία μεγάλη σε διάμετρο σπηλιά, ώστε να χωρούν και οι δύτες με μπουκάλα. Ο ίδιος, όμως τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης με άπνοια, ενώ χρειάστηκε συχνά να σφηνώνει σε τρύπες στο βυθό, για να βρίσκεται σε ιδανική θέση λήψης.

Ο Στέφανος Κόντος εξηγεί: «Αυτή η συλλογή αποτελεί μια προσπάθεια να “αιχμαλωτίσω” τη μοναδική δυναμική τoυ υποβρύχιου κόσμου, ενόσω καταδύομαι. Το στοιχείο της μιας ανάσας δεν λειτουργεί ως περιορισμός, αλλά ως απελευθερωτικός παράγοντας. Οι φωτογραφίες είναι πολύ αληθινές ματιές της εμπειρίας και της διάδρασης με το βάθος, χωρίς τα δομημένα στοιχεία του προκαθορισμένου ή της καλά προετοιμασμένης λήψης.

Δεν ψάχνω για ευδιάκριτους ορισμούς στα θέματά μου ή για εικόνες τραβηγμένες για ντοκιμαντέρ, εικόνες διαυγείς και πεπερασμένες. “Αιχμαλωτίζω” τον σφυγμό αυτού του μοναδικού κόσμου, όπως αλληλοεπιδρά κατά τη διάρκεια των βουτιών μου.

Υπό πίεση και απόλυτα βυθισμένος στο φυσικό περιβάλλον, επιχειρώ να αναπαράγω το βυθό, όπως τον βλέπουν τα μάτια των κατοίκων του».

Μα πόσοι μπορούν να φτάσουν σε 7 μέτρα βάθος για να θαυμάσουν το πιο κοντινό από την επιφάνεια της θάλασσας έκθεμα του Στέφανου Κόντου; Η ιδέα της υποβρύχιας έκθεσης φωτογραφίας αποτελεί πρόκληση από τη σύλληψή της. Η δύσκολη πρόσβαση είναι μία ακόμη πρόκληση για τους φίλους της φωτογραφίας που δεν έχουν επιχειρήσει ακόμη να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην κατάδυση. Με ένα δίωρο μάθημα στο Amorgos Diving Center, οι τολμηροί κατάφεραν να καταδυθούν, συνοδεία έμπειρων δυτών και να θαυμάσουν το πρωτοποριακό εικαστικό γεγονός με θέμα τον ελληνικό βυθό. Ακόμη και από τα 3 μέτρα βάθος, με μία μάσκα, μπορεί κανείς να δει κάποια από τα εκθέματα, ενώ ακόμη πιο συναρπαστική είναι η νυχτερινή κατάδυση, καθώς κάθε έργο φωτίζεται με ειδικά σποτ, ενώ υπάρχουν και περιμετρικοί φωτισμοί υψηλής έντασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα