Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο για τη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα, η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και αμφισβήτησε την ηγεμονία του αμερικανικού δολαρίου, ανακοινώνοντας μάλιστα τη χρήση του ευρώ αντί του δολαρίου για τις διεθνείς συναλλαγές της και την αγορά συναλλάγματος, είναι από καιρό στόχος της επιθετικότητας των ΗΠΑ.

Τώρα, όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα για «αλλαγή καθεστώτος» στη Βενεζουέλα. Κάλεσαν τον πρόεδρο

Μαδούρο να παραιτηθεί και τον βενεζουελάνικο στρατό να τον απομακρύνει, «διόρισαν» έναν προσωρινό αλλά νόμιμο, μέχρι τις εκλογές, πρόεδρο, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να τον αναγνωρίσει, κατάσχεσαν βενεζουελάνικη περιουσία στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις. Οι ΗΠΑ, για να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ζητούν ο έλεγχος της πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας (PDVSA) να μεταφερθεί στον νέο «πρόεδρο» που έχουν αναγνωρίσει, στον Χουάν Γκουαϊδό και σε μια «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται: «Ο δρόμος για τη χαλάρωση επιβολής κυρώσεων για την PDVSA και τις θυγατρικές της είναι μέσω της ταχείας μεταφοράς του ελέγχου της εταιρείας στον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό ή σε μια επερχόμενη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που δεσμεύεται να λάβει συγκεκριμένες και ουσιαστικές ενέργειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Σημειώνεται, δε, ότι η «μεταβίβαση του ελέγχου θα εξασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας θα διατηρηθούν για τον λαό της χώρας, αντί να κατασχεθούν και να οικειοποιηθούν από τον πρώην πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο».

Η διαχείριση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Βενεζουέλας αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην χάραξη της αμερικανικής στρατηγικής, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλούν στις ΗΠΑ οι προσπάθειες της Βενεζουέλας να αποδεσμευτεί από τη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς τις συναλλαγές, αλλά και η στενή συνεργασία της με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία, που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ως παραγωγοί και καταναλωτές.

Θα ήταν μεγάλα τα οικονομικά οφέλη των ΗΠΑ από μια επένδυση αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην χώρα, δήλωσε πρόσφατα άθελά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον ενώ τον περασμένο Νοέμβριο υπόσχονταν σε ομιλία του στο Μαϊάμι ότι οι ΗΠΑ θα αντιτάξουν κάτι στις δικτατορίες, όπως τις αποκάλεσε, στην Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα, Κούβα και Νικαράγουα. Για την κυβέρνηση Τραμπ η Βενεζουέλα έχει ρόλο κλειδί, μιας και τόσο η Κούβα όσο και η Νικαράγουα εξαρτώνται από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Σε περίπτωση ανατροπής του καθεστώτος Μαδούρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιες πολιτικές αναταράξεις σε Κούβα και Νικαράγουα.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα