Τι γίνεται αν το δικό σου παιδί είναι ο «νταής» του σχολείου;

«Έλα, μωρέ. Παιδιά είναι…». Πόσες φορές γονείς έχουν πει την συγκεκριμένη φράση όταν το δικό τους παιδί έρχεται σε αντιπαράθεση με ένα άλλο. Πράγματι μπορεί να είναι μια στιγμιαία παιδική παρεξήγηση, αλλά μπορεί κι όχι… Οποιοδήποτε παιδί μπορεί να ασκεί ή να είναι θύμα bullying.

Τι είναι bullying; Οι φραστικές επιθέσεις, οι χειρονομίες, οι προσβολές, οι απειλές, ο εκβιασμός, η καταστροφή ή κλοπή προσωπικών αντικειμένων, ο αποκλεισμός συγκεκριμένων παιδιών από παρέες ή δραστηριότητες και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.

Το bullying έχει 3 βασικά χαρακτηριστικά:

πρόθεση, επανάληψη και εξουσία. Αυτός που ασκεί εκφοβισμό σκοπεύει να προκαλέσει πόνο, είτε διά της σωματικής βίας ή με ενοχλητικές λέξεις ή συμπεριφορές, και συνήθως το κάνει επανειλημμένα. Τα αγόρια είναι πιο πιθανό να να γίνουν θύτες και τα κορίτσια να πέσουν θύματα. Το bullying είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς και όχι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Για αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του σχολείου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Η πιο πρόσφατη περιπτωση που είδε το φως της δημοσιότητας είναι αυτή ενος 16χρονου παιδιού από την Πάτρα, που μετά από τον ξυλοδαρμό του από εναν συμμαθητή του αλλά και τον διαδικτυακο διασυρμό του, ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού του με σκοπό να αυτοκτονησει. Ευτυχώς οι γονείς του κατάλαβαν τι συνέβαινε και τον πρόλαβαν πριν πέσει στο κενό.

Αν και είναι πιο εύκολο κάποιος να υποψιαστεί ότι το παιδί του έπεσε θύμα bullying, πολλοί γονείς δυσκολεύονται να πιστέψουν και κυρίως να αποδεχτούν το γεγονός ότι τα δικά τους παιδιά πιθανόν να κάνουν bullying σε άλλα. Τι γίνεται όμως αν το δικό σου παιδί είναι ο «νταής» του σχολείου;


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα