Θεμιστοκλέους: Έτοιμη η χώρα για την 3η δόση εάν εγκριθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ενημέρωσε τους πολίτες από το Υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, χωρίς την Μαρία Θεοδωρίδου σήμερα, η οποία κάνει χρήση της καλοκαιρινής της άδειας.

Σύμφωνα με όσα είπε, κατα μέσο όρο γίνονται καθημερινά λίγο πιο πάνω από 40.000 εμβολιασμοί, 110.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, το 49% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, 33.000 έφηβοι, ηλικίας 15-17 ετών, έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τις ηλικίες

12-14 είναι λίγο πιο πάνω από 5.300.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πτωτική τάση στην πορεία των εμβολιασμών, εξήγησε ότι “η πτώση οφείλεται στο καλοκαίρι και ευελπιστούμε ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα μπαίνουν νέα ραντεβού στο πρόγραμμα”. Σημείωσε επίσης, ότι στις 20 Ιουλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους κατ’οίκον εμβολιασμούς και έως σήμερα έχουν κανει αίτηση 3.200 πολίτες, εκ των οποίων 725 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι σε επεξεργασία βρίσκεται και το σχέδιο για τον εμβολιασμό Ρομά, αστέγων, μεταναστών αλλά και των υπαλλήλων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σήμερα αναπτύχθηκαν 46 ομάδες κινητών συνεργείων στην επικράτεια, που εμβολίασαν περισσότερα από 300 άτομα και η δυναμικότητα αυτή θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.Παράλληλα αναπτύσσονται κινητά συνεργεία και για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και ήδη έχουν εμβολιαστεί, περισσότεροι από 6.000 πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει δώσει έγκριση για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η χώρα περιμένει το αν θα δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Διευκρίνισε βέβαια ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης είναι πιθανή σε ανοσοκατεσταλμένους και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους.

“Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την τρίτη δόση τέλη του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου εάν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει” υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί τεστ αντισωμάτων, αλλά η χορήγηση μιας τρίτης δόσης θα εξαρτηθεί

-από την ηλικία του πολίτη,

-από το αν πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένο αλλά και

-από τον χρόνο που εμβολιάστηκε.

Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και 5.000 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου

Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα δούμε σημαντική αύξηση στα κρούσματα που φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του Αυγούστου, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

“Αν πάρουμε μέτρα αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά αν συνεχίσουμε να μην έχουμε μέτρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε 4000 – 5000 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου” τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”.

Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή ο ρυθμός μετάδοσης είναι 1, 02 πολύ κοντά στο 1 που είναι η σταθερότητα και αυτός ο αριθμός θα ανεβεί στο 1,25 που είναι μια σημαντική αύξηση.

Πηγή: thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα