Τα (δύσκολα) σενάρια πρόκρισης στο Champions League

H 12η αγωνιστική του Basketball Champions League έκλεισε με ήττες για τις ελληνικές ομάδες και πλέον το παράθυρο πρόκρισης για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη μίκρυνε απελπιστικά. Για την ώρα, η βαθμολογία και στους τρεις ομίλους των ελληνικών ομάδων μοιάζει με μπερδεμένο κουβάρι αφού δεν αποκλείονται πολλαπλές ισοβαθμίες (όπως και πέρσι) στο τέλος της πρώτης φάσης αλλά σε κάθε περίπτωση η αποστολή
των ελληνικών ομάδων είναι πολύ δύσκολη. Και οι δύο τελευταίες αγωνιστικές ως εκ τούτου απολύτως καθοριστικές.

Με μια πρώτη ματιά και πριν πάμε στα επί μέρους: ΠΑΟΚ και ΑΕΚ χρειάζονται οπωσδήποτε δύο νίκες αφού η παραμικρή αποτυχία από εδώ και πέρα θα είναι μάλλον καταδικαστική. Στον Άρη ακόμη και αν καταφέρει να πάρει τις δύο νίκες ενδέχεται να μη φτάσουν και να μείνει έξω από τη συνέχεια. Θεωρητικά, στην καλύτερη κατάσταση βρίσκεται η ΑΕΚ (λόγω προγράμματος) αλλά και αυτή μετά την ήττα από το Στρασβούργο χρειάζεται οπωσδήποτε δύο νίκες. Είναι όμως η μοναδική ίσως ομάδα από τις τρεις που κρατάει την τύχη στα χέρια της και με δύο νίκες δύσκολα θα μείνει έξω!

Ας δούμε τα επί μέρους…

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΟΚ)

Η κατάσταση: Δύο ομάδες έχουν ήδη προκριθεί (Λούντβισχμπουργκ, Τενερίφη), η Νεπτούντας έχει 7 νίκες αλλά δεν έχει προκριθεί ακόμη. Βέντσπιλς, Σαλόν και ΠΑΟΚ ισοβαθμούν στις 5 νίκες και κυνηγούν μια ή δύο νίκες.

Το πρόγραμμα: Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τη Νεπτούνας την 13η αγωνιστική και παίζει αγώνα ύπαρξης την τελευταία αγωνιστική στη Λετονία με τη Βέντσπιλς.

Τι ψάχνει: Κατ΄ αρχήν ο ΠΑΟΚ ψάχνει νίκη επί της Νεπτούνας την επόμενη αγωνιστική και μετά με βάση τα αποτελέσματα να δει τι θέλει στη Λετονία κόντρα στη Βέντσπιλς. Με μια νίκη λογικά δεν προλαβαίνει και για να διασωθεί πρέπει να τον βολέψουν ακραίες και δύσκολες ισοβαθμίες.

Τα σενάρια: Εάν ο ΠΑΟΚ πάει στις 7 νίκες κατά 99% προκρίνεται και αν μάλιστα κερδίσει τη Νεπτούντας με +13 πόντους τότε δεν αποκλείεται να τερματίσει ακόμη και τρίτος στον όμιλο του. Εφόσον τελειώσει με 7 νίκες σημαίνει ότι βγάζει από τη μέση τη Βέντσπιλς και απειλείται μόνο σε διπλή ισοβαθμία με τη Σαλόν! Οι Γάλλοι έχουν μαζί τους την ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ (έχασαν στην Πυλαία με 90-81, αλλά κέρδισαν στην έδρα τους με 75-61). Σε πιθανή τριπλή ισοβαθμία με Νεπτούντας και Σαλόν στις 7 νίκες μένει πάλι έξω ως 5ος εκτός αν έχει νικήσει τους Λιθουανούς με διαφορά 27 πόντων.

Εάν ο ΠΑΟΚ τελειώσει με 6 νίκες τότε θα παίξει ρόλο ποιόν από τους δύο αγώνες θα έχει κερδίσει. Εάν νικήσει τους Λιθουανούς αλλά χάσει στη Λετονία από τη Βέντσπιλς τότε τα σενάρια αλλάζουν: Πρέπει η ήττα του στη Λετονία να είναι μικρότερη των 7 πόντων που νίκησε στην Πυλαία (83-76) και η Σαλόν να χάσει και τους δύο αγώνες της. Σε τριπλή ισοβαθμία στις 6 νίκες με Βέντσπιλς και Σαλόν προκρίνεται η Βέντσπιλς ανεξάρτητα της διαφοράς που θα νικήσει τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα, εάν χάσει από τη Νεπτούνας και κερδίσει στη Λετονία μένει έξω μόνο αν η Σαλόν κάνει δύο νίκες. Διαφορετικά η τριπλή ισοβαθμία είναι με το μέρος του.

Ο ρυθμιστής: Στην προκειμένη περίπτωση είναι η περίπου….αδιάφορη Τενερίφη. Οι Ισπανοί έχουν προκριθεί αλλά υποδέχονται τη Σαλόν και αμέσως μετά παίζουν στη Λιθουανία με τη Νεπτούντας. Αν κερδίσουν και τα δύο ματς κάνουν τη….μισή δουλειά για τον ΠΑΟΚ!

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΕΚ)

Η κατάσταση: Η Μπάνβιτ με 9 νίκες είναι σε πλεονεκτική θέση αλλά χρειάζεται για το….τυπικό μια ακόμη νίκη ώστε να μην μπλέξει σε ενδεχόμενη πενταπλή ισοβαθμία που δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν τη βολεύει. Τέσσερις ομάδες ακολουθούν στις 7 νίκες (Μπαϊρόιτ, Εστουντιάντες, Στρασμπούρ, Βενέτσια) και η ΑΕΚ βρίσκεται στις 6. Απ΄ αυτό το γκρουπ των πέντε ομάδων δύο θα μείνουν έξω.

Το πρόγραμμα: Η ΑΕΚ έχει υπέρ της το μάλλον βολικό πρόγραμμα. Παίζει με την αποκλεισμένη Ολίμπια στη Λιουμπλιάνα και υποδέχεται την τελευταία αγωνιστική τη Γερμανική Μπαϊρόιτ.

Τι ψάχνει: Δύο νίκες γιατί η μια δεν φτάνει!

Τα σενάρια: Εάν η ΑΕΚ νικήσει και στους δύο αγώνες της τελειώνει με 8 νίκες. Είναι πολύ πιθανό όμως στο….φότο-φίνις του ομίλου να βρεθεί ακόμη και σε τετραπλή ισοβαθμία με Εστουντιάντες, Βενέτσια και Μπαϊρόιτ παρέα της αφού ο όμιλος είναι πολύ μπλεγμένος! Η ακόμη και σε πενταπλή με την παρουσία και της Γαλλικής Στρασμπούρ! Φυσικά είναι πρακτικό αδύνατον αυτή τη στιγμή να αναλυθεί η πενταπλή ισοβαθμία αφού υπάρχουν αρκετά παιχνίδια μεταξύ των εμπλεκόμενων ομάδων τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Η ΑΕΚ έχει μαζί της μόνο την ισοβαθμία με τη Βενέτσια (2-0 νίκες) αλλά όχι αυτές με την Εστουντιάντες (-2 στη διαφορά πόντων) και τη Στρασμπούρ (0-2 ήττες). Είναι πολύ πιθανό ότι την τελευταία αγωνιστική με τη Μπαϊρόιτ να ψάχνει και διαφορά τουλάχιστον 8 πόντων (είχε χάσει με 73-80 στη Γερμανία) ή ενδεχόμενα και ακόμη μεγαλύτερη για πολλαπλές ισοβαθμίες αλλά αυτό θα το ξέρουμε μετά το τέλος της 13ης αγωνιστικής και όχι νωρίτερα.

Το κρίσιμο ερωτηματικό είναι αν φτάνει μια νίκη στην ΑΕΚ για να περάσει. Παρότι υπάρχουν σημαντικά παιχνίδια μεταξύ των εμπλεκόμενων ομάδων μεταξύ τους αυτό δεν λειτουργεί υπέρ της ΑΕΚ αφού σίγουρα θα βρεθούν τρεις τουλάχιστον ομάδες με 8 νίκες στο τέλος.

Ο ρυθμιστής: Δεν υπάρχει ομάδα ρυθμιστής αλλά παιχνίδια κλειδιά: Μπαϊρόιτ-Βενέτσια την 13η αγωνιστική και Βενέτσια-Εστουντιάντες, ΑΕΚ-Μπαϊρόιτ στο φινάλε.

Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ (Άρης)

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ο ΄Αρης με 4 νίκες δεν έχει αποκλειστεί ακόμη αλλά οι πιθανότητες του είναι περισσότερο μαθηματικές παρά υπαρκτές. Τρεις ομάδες έχουν κλειδώσει την πρόκριση τους (Μπεσίκτας, Νίμπουργκ, Ναντέρ) και άλλες τρεις έχουν από πέντε νίκες (Ζιελόνα Γκόρα, Αβελίνο, Οστάνδη). Μαζί με τον Άρη στις 4 νίκες είναι και η Γερμανική Τελεκόμ Βόννης.

Το πρόγραμμα: Ο Άρης παίζει στην Ιταλία με την Αβελίνο και αμέσως μετά υποδέχεται την Οστάνδη.

Τι ψάχνει: Δύο νίκες χωρίς πολλά….σενάρια! Εάν χάσει στην Ιταλία την ερχόμενη αγωνιστική είναι εκτός….νυμφώνος.

Τα σενάρια: Ο Άρης για να έχει ελπίδες πρέπει να κάνει δύο νίκες, να τελειώσει με έξι και να ελπίζει σε ακραία σενάρια ισοβαθμιών. Η να χάσουν και οι τρεις ομάδες που έχουν πέντε νίκες αυτή τη στιγμή (Αβελίνο, Ζιελόνα, Οστάνδη) και τα δύο παιχνίδια που έχουν μέχρι το τέλος!!! Στην περίπτωση αυτή περνάει μόνος του 4ος! Αλλά επειδή αυτό ανάγεται σε μπασκετική μεταφυσική ο Άρης σε τετραπλή ισοβαθμία στις 6 νίκες παίρνει την πρόκριση αφού η επι μέρους βαθμολογία μεταξύ των ισοβαθμούντων θα είναι: ‘Αρης 5-1 νίκες, Ζιελόνα 3-3, Αβελίνο 2-4, Οστάνδη 2-4. Σημειώνουμε ότι αν ο Άρης νικήσει στην Ιταλία και με +3 πόντους την Οστάνδη τότε έχει όλες τις ισοβαθμίες με το μέρος του!

Ο ρυθμιστής: Ο ίδιος ο Άρης. Σε κακή αγωνιστική κατάσταση και με περιορισμένο ρόστερ κρατάει την τύχη στα χέρια του αλλά το θέμα είναι αν πρακτικά μπορεί και φτάνουν οι δυνάμεις του για δύο νίκες.
Keywords
Τυχαία Θέματα