Ρον Άτκινσον: "Φανταστικός παίκτης ο Καραγκούνης!" (pics+video)

Σημαντικός προπονητής της γενιάς του, για πολλά χρόνια σχολιαστής της αγγλικής τηλεόρασης, μία προσωπικότητα που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη.
Στο περιθώριο του SOCCA World Cup που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Ρέθυμνο, συναντήσαμε τον 80χρονο σήμερα Ρον Άτκινσον, για μία συζήτηση κυρίως για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αποτέλεσε τον σημαντικότερο σταθμό της προπονητικής του καριέρας.Όταν ανέλαβε το 1981, η ομάδα παράπαιε. Είχε τερματίσει μόλις 2 φορές στα προηγούμενα
13 χρόνια στην πρώτη 4αδα, και μέσα σε αυτό το διάστημα, μετρούσε και έναν υποβιβασμό στην Division 2.
"Πρώτο μέλημα όταν ανέλαβα την ομάδα ήταν να την επαναφέρω σε υψηλό επίπεδο, μια και η Γιουνάιτεντ είχε χάσει την αίγλη των πιο παλιών χρόνων, με αποτέλεσμα ακόμη και τον υποβιβασμό της.
Αξέχαστο θα μου μείνει το 2ο παιχνίδι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα του Μαραντόνα, του Σούστερ και των πολλών Ισπανών διεθνών. Είχαμε χάσει 2-0 στο πρώτο ματς και στη ρεβάνς του "Όλντ Τράφορντ" πετύχαμε μία μεγάλη ανατροπή, κερδίσαμε 3-0, για να αποκλειστούμε στα ημιτελικά, στις λεπτομέρειες, από την μετέπειτα τροπαιούχο Γιουβέντους".

Κέρδισε με την Γιουνάιτεντ 2 Κύπελλα Αγγλίας, η ομάδα τερμάτισε στην πρώτη 4αδα σε καθεμία από τις 5 σεζόν που έμεινε στο "Ολντ Τράφορντ", αλλά η πίεση για κατάκτηση του πρωταθλήματος που έλειπε από την τροπαιοθήκη της ομάδας για δεκαετίες, ανάγκασε την διοίκηση να τον απολύσει τον Νοέμβριο του 1986.

"Ο κόσμος ξεχνάει γρήγορα. Λίγα χρόνια πριν αναλάβω εγώ, η ομάδα ήταν στη 2η κατηγορία. Εγώ ήμουν στην Γουεστ Μπρομ και η ομάδα μου ήταν καλύτερη από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η δουλειά μου ήταν να ανεβάσω τα standarts, τα καταφέραμε κάναμε και πάλι την Γιουνάιτεντ υπολογίσιμη δύναμη, αλλά οι πολλοί σοβαροί τραυματισμοί την περίοδο 1985-86, δεν μας επέτρεψαν να δείξουμε τις μεγάλες δυνατότητες μας και τελικά έφυγα".
"ΕΙΧΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΣΕΡ ΑΛΕΞ..."
"Προφανώς με τα ρεκόρ που πέτυχε με την ομάδα, είναι ο πιο πετυχημένος προπονητής όλων των εποχων, Ενδιαφέρον είναι πάντως το γεγονός ότι στα 5 πρώτα του χρόνια στην ομάδα, δεν ήταν τόσο επιτυχημένος όσο εγώ. Προφανώς ο Φέργκιουσον έκανε μετά σπουδαία πράγματα, κέρδισε πρωταθλήματα και η ομάδα ανέβαινε συνεχώς επίπεδο τα επόμενα χρόνια".

ΜΕΤΕΤΡΑΠΗΚΕ ΣΕ ΤΙΜΩΡΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΆΙΤΕΝΤ!
Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη φυγή του από την Γιουνάιτεντ "τιμώρησε" δύο φορές την πρώην ομάδα του και τις δύο σε τελικό αγγλικού Λιγκ Καπ.Μία το 1991, όταν ως προπονητής της Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ομάδα τότε της 2ης κατηγορίας, την οδήγησε στη νίκη με σκορ 1-0 και το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε τρία χρόνια αργότερα, όταν ήταν στον πάγκο της Άστον Βίλα.

Η ομάδα του Μπέρμιγχαμ νίκησε 3-1 τους "κόκκινους διαβόλους" που είχαν αρχίσει τότε να κυριαρχούν στο αγγλικό ποδόσφαιρο, με Ερίκ Καντονά, Ρόι Κιν, Ράιαν Γκικς και άλλους μεγάλους άσους. Αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού."Μετά τη θητεία μου στην Ατλέτικο Μαδρίτης, γύρισα στη Σέφιλντ και είχαμε πολύ καλούς παίκτες τότε. Ήξερα ότι θα κερδίζαμε, όταν πήγαμε στον τελικό. Tους νικήσαμε γιατί πήγαμε στο Γουέμπλει με αυτοπεποίθηση.

Με την Άστον Βίλα ήταν διαφορετικά, γιατί το ένα μάτι ήταν στον τελικό και το άλλο στο πρωτάθλημα. Δεν γνωρίζαμε αν ήμασταν ικανοί να κερδίσουμε τον αγώνα. Παρουσιαστήκαμε όμως σε καλή φόρμα εκείνη την ημέρα και πήραμε το τρόπαιο".

"ΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΗΣ""Πιστεύω ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, η οποία δε νομίζω ότι θα γίνει τώρα. Η ομάδα έχει τρεις νέους παίκτες που είναι πολύ καλοί. Τον Γουάν-Μπισάκα, τον Χάρι Μαγκουάιρ που κόστισε πολλά χρήματα αλλά είναι καλός παίκτης και τον Ουαλό Τζέιμς, που επίσης φαίνεται χρήσιμος, αλλά χρειάζεται και άλλους ικανούς ποδοσφαιριστές.
Η επιθετική της ικανότητα είναι ελλιπής. Έχασε τον Σάντσες και τον Λουκάκου, και αποδυναμώθηκε πολύ σε αυτή τη γραμμή που είναι σημαντική για να παίρνεις νίκες".

ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΟΠ"Αυτή η Λίβερπουλ που βλέπουμε, είναι δημιούργημα του Γιούργκεν Κλοπ. Είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα από το ξεκίνημα της σεζόν Είναι φανταστική ομάδα. Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να έχει μερικούς απίστευτους παίκτες, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα. Έκανε λάθος που δεν αντικατέστησε τον Βενσάν Κομπανί. Απουσίαζε σε πολλά παιχνίδια, αλλά ήταν σημαντικός.
Έχασε και τον Λαπόρτ που ήταν ο καλύτερος της αμυντικός, οπότε φαίνεται πολύ εκτεθειμένη πίσω, με προβλήματα στην αμυντική της λειτουργία και αυτό της στοιχίζει σε χαμένους βαθμούς. Οι αμυντικοί που έχει αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν αδυναμίες και δεν είναι στο επίπεδο που χρειάζεται η ομάδα.

Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!
"Παρακολουθούσα τον Γιώργο Καραγκούνη και όταν έπαιζε στην Ίντερ και αργότερα όταν πήγε στη Φούλαμ του Φέλιξ Μάγκατ. Ήταν φανταστικός ποδοσφαιριστής! Πρέπει να σου πω ότι το πρώτο παιχνίδι που είχα καλύψει ως απεσταλμένος της αγγλικής τηλεόρασης,ήταν το Ελλάδα-Τσεχοσλοβακία για την τελική φάση του Euro το 1980. Θυμάμαι ότι μου είχαν κάνει μεγάλη εντύπωση σε εκείνο το τουρνουά δύο παίκτες. Ο Αρδίζογλου και ο Αναστόπουλος!".
Δείτε στο παρακάτω video τη μεγάλη νίκη με 3-0 επί της Μπαρτσελόνα
Keywords
Τυχαία Θέματα