Ρικάρντο Μαρτίνεζ Ζαμόρα: Μια μυθική ιστορία προδοσίας

Ρικάρντο Μαρτίνεζ Ζαμόρα: Μια μυθική ιστορία προδοσίαςtbairaktΣάβ, 12/26/2020 - 22:00

Ο Ρικάρντο Ζαμόρα, γνωστός και ως ο «El Divino», έμεινε στην ιστορία σαν ένας…προδότης Καταλανός που μετακόμισε στην Μαδρίτη.


Ο Ρικάρντο Μαρτίνεζ Ζαμόρα, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών. Ένας άνθρωπος που πέρασε από τις καταλανικές Εσπανιόλ και Μπαρτσελόνα, αλλά εν μέσω διαφόρων περιστατικών που σημάδεψαν την ζωή του στην Ισπανία, μετακόμισε στη… μισητή για τους Καταλανούς, Ρεάλ Μαδρίτης.


Γεννήθηκε στις

21 Ιανουαρίου 1901 στη Βαρκελώνη και τα πρώτα του βήματα ήταν παράλληλα με αυτά του ποδοσφαίρου στην Ισπανία. Οι γονείς του ήταν γιατροί, αλλά αυτός είχε ιδιαίτερη έφεση στα σπορ.
Αγωνίστηκε ως επιθετικός σε μια μικρή ομάδα, την Ουνιβερσιτάρι, και στα 15 του εντάχθηκε στην Εσπανιόλ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Καταλονίας από τη θέση του τερματοφύλακα. Το 1919, εξαιτίας μιας διαφωνίας με ένα μέλος της διοίκησης της καταλανικής ομάδας, πήρε μεταγραφή στον άλλο σύλλογο της πόλης, την μισητή για την Εσπανιόλ, Μπαρτσελόνα.


Από την Εσπανιόλ στην Μπαρτσελόνα!
Με ανάστημα 1,94 και γεροδεμένο κορμί, ο Ζαμόρα ήταν ο πρώτος…αστέρας της θέσης του. Εντυπωσίαζε το κοινό τόσο με τις αποκρούσεις του, όσο και με τις θαρραλέες ενέργειές του. Ξεχωριστή ήταν και η εμφάνισή του, αφού σχεδόν πάντα έπαιζε με τραγιάσκα και ζιβάγκο, για να προστατεύεται από τον ήλιο και τους αντιπάλους…
Στην Μπαρτσελόνα ο Ζαμόρα θα γίνει μέρος μιας θρυλικής ομάδας που «έχτισε» ο Αγγλος προπονητής Τζακ Γκρίνγουελ. Θα κατακτήσει άλλα τρία πρωταθλήματα Καταλονίας, καθώς και δύο Κύπελλα. Eπίσης, με την Εθνική Ισπανίας συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς της Αμβέρσας (1920), όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, αλλά και στο Μουντιάλ του 1934 στην Ιταλία.
Έπειτα από μία απολύτως επιτυχημένη τριετία στους «μπλαουγκράνα» ο Ζαμόρα θα επιστρέψει στην Εσπανιόλ. Αυτή η κίνηση του «El Divino» (ο θεϊκός), σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως…
»Αρχικά αμφισβητήθηκε για τα καταλανικά του αισθήματα και στη συνέχεια ήρθε στο προσκήνιο μία περίπτωση φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την οποία ο Ζαμόρα είχε αποκρύψει ένα μεγάλο ποσό που είχε εισπράξει από την Εσπανιόλ.
Ωστόσο, το μεγάλο του πάθος δεν ήταν τα λεφτά. Ο Καταλανός ήταν μανιώδης καπνιστής (κάπνιζε περίπου τρία πακέτα ημερησίως) και… στενός φίλος του κονιάκ.

Ένας Καταλανός στην Μαδρίτη!
Πάντως, όσοι υποστήριζαν πως ο Ζαμόρα δεν ήταν… γεμάτος από Καταλανικά αισθήματα επιβεβαιώθηκαν το 1930, όταν ο σπουδαίος τερματοφύλακας πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί, κέρδισε τα δύο του πρωταθλήματα Ισπανίας, καθώς και δύο ακόμη Κύπελλα. Το ένα από αυτά ήρθε στις 21 Ιουνίου 1936, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει ο ισπανικός εμφύλιος (17 Ιουλίου) και ήταν απέναντι στην Μπαρτσελόνα, σε έναν τελικό που έχει μείνει στην Ιστορία.
Στο γήπεδο Μεστάγια της Βαλένθιας η Ρεάλ κρατούσε με νύχια και με δόντια το προβάδισμα (2-1), αλλά όλα έδειχναν πως δεν θα αντέξει στην πίεση των Καταλανών. Στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα, Χοσέ Εσκόλα, επιχείρησε από κοντινή απόσταση ένα δυνατό σουτ στην αριστερή γωνία του Ζαμόρα.
Η μπάλα κατέληγε αργά και βασανιστικά στα δίχτυα, ωστόσο κανείς δεν πίστευε στα μάτια του. Ο Ζαμόρα έκανε μια εκτίναξη που σήκωσε ένα σύννεφο σκόνης μπροστά από την εστία (έπαιζαν σε χωμάτινο γήπεδο) και ενώ, το μισό γήπεδο πανηγύριζε το διαφαινόμενο γκολ, όταν «έκατσε» η σκόνη ο Ζαμόρα στεκόταν σχεδόν απαθής με την μπάλα στα χέρια.


Όταν ο εμφύλιος της Ισπανίας του χτύπησε την πόρτα…
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία δεν θα μπορούσε να τον αφήσει ανεπηρέαστο. Λίγους μήνες μετά διαδόθηκε η φήμη ότι σκοτώθηκε από ομάδα των Ρεπουμπλικανών. Η είδηση προκάλεσε αναστάτωση και στα δύο στρατόπεδα, ωστόσο σύντομα αποδείχθηκε ψευδής.
Ο Ζαμόρα μπορεί να μην ήταν νεκρός, όμως είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στις φυλακές Μοδέλο. Εκεί, όλοι υπέθεταν πως θα υπέφερε από τις κακουχίες, ωστόσο εκείνος είχε βρει τον τρόπο να τα έχει καλά με τους φρουρούς. Μιλούσε μαζί τους συνέχεια για ποδόσφαιρο και τους έβαζε να του «χτυπάνε» πέναλτι, κερδίζοντας έτσι τη συμπάθειά τους.
Ο Ζαμόρα εκμεταλλευόμενος τις υψηλές διασυνδέσεις του και τη χαλαρότητα των φρουρών κατάφερε να φύγει από τις φυλακές και να βρει καταφύγιο στη Γαλλία. Εκεί, αγωνίστηκε στη Νις, όπου και κρέμασε την… τραγιάσκα του έπειτα από ένα χρόνο. Το 1938 πέρασε ξανά στην άλλη πλευρά των συνόρων για να δώσει το «παρών» σε φιλικό αγώνα της Εθνικής Ισπανίας με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ προς τιμήν των στρατιωτών του Φράνκο. Ήταν μία κίνηση που πρόσθεσε κι άλλο νερό στον μύλο του εμφύλιου μίσους!


To 1967, η FIFA θέλοντας να τον τιμήσει διοργάνωσε φιλικό προς τιμήν του ανάμεσα στην Εθνική Ισπανίας και τη Μεικτή Κόσμου. Ηταν η τελευταία φορά που το κοινό της Ισπανίας τον αποθέωσε σε κάποιο γήπεδο.


Στις 18 Σεπτεμβρίου 1978, ο Ζαμόρα άφησε την τελευταία του πνοή, αφήνοντας το ποδόσφαιρο λιγότερο ποιοτικό. Ήταν αναμφίβολα μια προσωπικότητα που ξεχώρισε, αλλά και που δίχασε.

 

Off Off tbairakt Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ο Ρικάρντο Ζαμόρα, γνωστός και ως ο «El Divino», έμεινε στην ιστορία σαν ένας…προδότης Καταλανός που μετακόμισε στην Μαδρίτη. Article publish on Σάβ, 12/26/2020 - 22:00 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα