Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Τέλος εποχής για τον Νίκο Αναστασιάδη – Ποιος θα είναι ο διάδοχός του

Το τέλος της εποχής του Νίκου Αναστασιάδη σηματοδοτούν οι κάλπες στις οποίες προσέρχονται από τις 7 το πρωί οι Ελληνοκύπριοι για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει την έναρξη μιας νέας πολιτικής περιόδου που αν δεν χρειαστεί β’ γύρος, θα ξεκινήσει απόψε το βράδυ στις 10μμ με την τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η τελετή της ανακήρυξης του νέου Προέδρου

της Δημοκρατίας προγραμματίζεται να γίνει στην κλειστή αίθουσα Αθλοπαιδιών “ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, στις 10μμ το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση του τελικού αποτελέσματος της εκλογής.

Για τους σκοπούς της τελετής, θα στηθεί ειδική εξέδρα εντός του σταδίου, από την οποία θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Γενικό Έφορο Εκλογών.

Αν χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία, αυτή θα γίνει την επόμενη Κυριακή 12/2/2023.

Δεκαπέντε εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις 18:00. Συνολικά, 561.033 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στην Κύπρο, ενώ από τα 1.148 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο θα υπάρχουν και 35 εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, 15 στην Ελλάδα.

Τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα είναι πέντε στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, στη Λάρισα, στην Πάτρα και στο Ρέθυμνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα στο Λονδίνο, κι από ένα σε Γλασκώβη, Λήντς, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ.

Ακόμα, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα σε Βερολίνο, Βιέννη, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ντουμπάϊ, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Σόφια, Στοκχόλμη και Χάγη.

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι
Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι -από τους συνολικά 14- είναι οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Αβέρωφ Νεοφύτου. Και οι τρεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου ήταν το δεξί του χέρι, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης προέρχεται από το κυβερνών κόμμα και διατέλεσε επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών.

Ο διπλωμάτης κ. Μαυρογιάννης από το 2013 είναι ο βασικός διαπραγματευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, η μάχη αναμένεται σκληρή ανάμεσα στους Νεοφύτου και Μαυρογιάννη, καθώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει το προβάδισμα.

Τι υποστηρίζουν για το Κυπριακό
Δεν μπορεί ο τόπος μας να μείνει μοιρασμένος, έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως “δεν αξίζει ούτε στις ρίζες μας ούτε και στα παιδιά μας να μην ξανά προσπαθήσουμε να επανενώσουμε τον τόπο μας”.

Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία για επαναφορά των δικαιωμάτων των θρησκευτικών ομάδων, είπε ότι ο ίδιος κατέθεσε εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού πρόταση νόμου που προβλέπει ότι οι εκπρόσωποι των τριών θρησκευτικών ομάδων θα έχουν ρόλο και λόγο στα των κοινοτήτων τους, στα θέματα πολιτισμού, παιδείας και οτιδήποτε αφορά τις κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες.

Μαυρογιάννης: Πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών από την πρώτη ημέρα
“Κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε πρόσφυγες, νιώθω ένα ιδιαίτερο δέος”, ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης στην πολιτική συγκέντρωση προσφύγων Κερύνειας-Λευκωσίας, στη Δημοσιογραφική Εστία. Αναφέρθηκε παράλληλα στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για επανέναρξη των συνομιλιών “από την πρώτη κιόλας ημέρα της διακυβέρνησής του”.

“Σχεδόν 50 χρόνια μετά, ακόμα συζητάμε τι έφταιξε, ποιος έφταιξε. Ακόμα δεν μιλήσαμε για τους προδότες και ας μιλούν όλοι για την προδοσία. Ακόμα δεν μιλήσαμε για τους εγκληματίες και ας μιλούν όλοι για το έγκλημα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο είναι η αποκατάσταση της αλήθειας. Έστω και τώρα, αφού ακόμα επιμένουν να στήνουν μουσεία για τους προδότες, που έδωσαν τη μισή Κύπρο δώρο στην Τουρκία” είπε.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα της διακυβέρνησής του, συνέχισε, θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των συνομιλιών με συγκεκριμένες ενέργειες προς τον ΓΓ του ΟΗΕ και προς την τ/κ κοινότητα.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα