Πως η Ισπανία έγινε ο νέος προορισμός των μεταναστών

Παρόλο που ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη έχει μειωθεί αρκετά, υπάρχει μια διαδρομή δυτικά, στο στενό του Μαρόκου και της Ισπανίας που γίνεται ολοένα και πιο «δημοφιλής» για όσους θέλουν να περάσουν τα σύνορα. Ρώμη, Μαδρίτη και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής συγκρούονται με φόντο τον νέο προσφυγικό δρόμο.

Είκοσι λεπτά με το αυτοκίνητο από την μαροκινό λιμάνι της Ταγγέρης, ο νεαρός Πολ από το Καμερούν ακολουθεί έναν χωματόδρομο κατά μήκος της θάλασσας και είναι έτοιμος να ξεκινήσει το ταξίδι στην Ευρώπη. Μπορεί να δει την Ισπανία από εδώ.

Περνώντας μέσα από πευκοδάση, πλαγιές και ένα εγκαταλελειμμένο μαροκινό στρατιωτικό παρατηρητήριο φτάνει επιτέλους στο στενό του Γιβραλτάρ, όπου αυτός και οι φίλοι του ετοιμάζονται για την απέναντι μεριά. Η Costa de la Luz της Ισπανίας βρίσκεται λιγότερο από 20 χιλιόμετρα. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες του έχουν αποτύχει. Είτε εμφανίστηκε η ακτοφυλακή και τον ανάγκασε να επιστρέψει πίσω, είτε οι βάρκες που μετέφεραν αυτόν και τους υπόλοιπους, αντιμετώπισαν προβλήματα από τους δυνατούς ανέμους.

Υπάρχουν περίπου 20 παραλίες γύρω από την Ταγγέρη. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 18.000 πρόσφυγες προσπάθησαν να αναχωρήσουν από εκεί σε μικρές βάρκες, χωρίς κινητήρα, που ήταν φορτωμένες με πέντε έως δέκα άνδρες. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η διαδρομή διαρκεί περίπου έξι ώρες και κοστίζει 500 με 2.000 ευρώ ανά άτομο.

Ο Πολ αναφέρει στο Spiegel ότι οι λαθρέμποροι συναντούν τους πελάτες τους στη γειτονιά Misnana, όπου νέοι από τη Σενεγάλη ή την Γκάνα κοιμούνται σε σκηνές από μουσαμάδες προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Από τότε που άρχισε να διαδίδεται η είδηση ότι άνθρωποι βασανίζονται σε στρατόπεδα της Λιβύης και ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας στέλνει πίσω πλοία γεμάτα με πρόσφυγες που έχουν σωθεί, όλο και περισσότεροι μετανάστες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Οι συνέπειες στην Ισπανία είναι ολοένα και πιο φανερές. Πριν λίγο καιρό, στην παραλία της Ζαχόρα, περίπου 50 πρόσφυγες βρέθηκαν ανάμεσα στους λουόμενους, καθώς το ξύλινο σκάφος τους έφτασε στην ακτή. Υπήρξε μία αναταραχή στην ακτή και πολλοί κατέγραψαν τα όσα εκτυλίχτηκαν. Οι εικόνες, που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο μετά, δείχνουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους. Μπορεί να είναι αληθινές αλλά δημιουργούν μια ψευδή εντύπωση.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα