Πίκλς: Ο σκύλος που έσωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο
Ο Πίκλς, ήταν ένα ασπρόμαυρο κόλεϊ και έγινε ξαφνικά εθνικός ήρωας στην Αγγλία και παγκόσμιο σύμβολο θάρρους και τύχης. Ο λόγος; Ήταν ο σκύλος που ανακάλυψε το κλεμμένο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της διοργάνωσης.
Η ιστορία έχει εκκίνηση στις 20 Μαρτίου του 1966. Το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ εκτέθηκε από τους Άγγλους σε μια έκθεση γραμματοσήμων στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Μόλις την δεύτερη ημέρα της έκθεσης οι Άγγλοι κατάφεραν να το χάσουν καθώς εκλάπη μέσα από την θήκη του. Χρόνια αργότερα αποδείχτηκε ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν αστεία. Δεν υπήρχε μόνιμα άνθρωπος της ασφάλειας δίπλα στο τρόπαιο ενώ ένας από τους υπεύθυνους ασφαλείας ήταν 74 χρόνων.
Η κλοπή προκάλεσε αναστάτωση στη διοργανώτρια χώρα, καθώς η FIFA απαιτούσε το τρόπαιο να είναι στο γήπεδο στην τελετή έναρξης της διοργάνωσης. Παρά τις εντατικές έρευνες της Σκότλαντ Γιάρντ, το κύπελλο φαινόταν να έχει εξαφανιστεί και μάλιστα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας, είχε αναθέσει στον αργυροχόο Τζορτζ Μπερντ να φτιάξει ένα αντίγραφο του τροπαίου σε περίπτωση που δεν είχαν αποτέλεσμα οι έρευνες.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 27 Μαρτίου, ο Ντέιβιντ Κόρμπετ αποφάσισε να βγει από το σπίτι του για να πάρει ένα τηλέφωνο (…ναι άλλες εποχές μην σοκάρεστε) και πήρε μαζί του τον σκύλο του τον Πικλς στην περιοχή του Μπίλερίκι, στο νότιο Λονδίνο. Ξαφνικά, ο Πίκλς άρχισε να μυρίζει επίμονα έναν θάμνο πίσω από το αμάξι του γείτονα. Ο Κόρμπετ πλησίασε και βρήκε ένα πακέτο τυλιγμένο σε εφημερίδες. Προς έκπληξή του, όταν το άνοιξε, αντίκρισε το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου κυπέλλου.
Η ανακάλυψη αυτή έκανε τον Πίκλς διάσημο. Τα ΜΜΕ της εποχής τον αποθέωσαν, και συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημίσεις, ακόμα και σε κινηματογραφικές ταινίες (το 1966 με τον Έρικ Σάικς πρωταγωνιστή στον “Κατάσκοπο με το κρύωμα”). Αναδείχτηκε “σκύλος της χρονιάς” όχι μόνο στην Αγγλία αλλά και στην Ιταλία. Στην τελετή απονομής του Κυπέλλου, όταν η Αγγλία νίκησε τη Δυτική Γερμανία με 4-2, ο Πίκλς ήταν παρών ως “ειδικός προσκεκλημένος” αλλά μετά την απονομή το τρόπαιο εξαφανίστηκε γρήγορα από την φοβισμένη Ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας, και οι παίκτες, αν δεν το γνωρίζετε, στις φωτογραφίες των πανηγυρισμών κρατούν την ρέπλικα που είχε φτιάξει ο Μπερντ.
Ο σκύλος-ήρωας τιμήθηκε με μεταλλείο και έλαβε βραβεία από φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ ο ιδιοκτήτης του πήρε και χρηματικές ανταμοιβές περίπου 5.000 λιρών από σπόνσορες και από την ασφάλεια του τροπαίου. Δυστυχώς, ο Πίκλς πέθανε έναν χρόνο αργότερα σε ένα ατύχημα, αλλά θάφτηκε με τιμές στον κήπο του σπιτιού του, με μια αναμνηστική πλάκα που θυμίζει το κατόρθωμά του.
Η ιστορία του Πίκλς δεν είναι απλώς μια τυχαία σύμπτωση. Είναι ένα παράδειγμα του πώς ακόμα και οι πιο απροσδόκητοι ήρωες μπορούν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας. Ο Πίκλς απέδειξε πως η τύχη, η παρατηρητικότητα και η πίστη στο απίθανο μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες στιγμές.
Όσον αφορά στο τρόπαιο Ζιλ Ριμέ. Το 1970 η Βραζιλία το πήρε “σπίτι” μετά την τρίτη κατάκτηση του Παγκοσμίου κυπέλλου. Ήταν στα γραφεία της ομοσπονδίας για να μπορεί ο κόσμος να το βλέπει αλλά το 1983 εκλάπη ξανά. Αυτή την φορά δεν υπήρχε Πικλς. Το τρόπαιο δεν εμφανίστηκε ποτέ με τις Βραζιλιάνικές αρχές να αποδέχονται ότι πιθανότατα όποιος το πήρε το έλιωσε για να έχει στα χέρια του το χρυσάφι.
Όσον αφορά στο αντίγραφο του Τζορτζ Μπερντ έμεινε σε ένα κουτί, κλεισμένο, κάτω από το κρεβάτι του μέχρι τον θάνατό του το 1995 και τότε το ανακάλυψε η οικογένειά του. Η FIFA το αγόρασε σε δημοπρασία το 1997 και πλέον βρίσκεται στο Εθνικό ποδοσφαιρικό μουσείο στο Μάντσεστερ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Στην Ελλάδα ο Ντούσαν Τάντιτς
- «Πρώτη» για Παναθηναϊκό – Εργομετρικά ο Τουμπά
- Παναθηναϊκός: Αυτό είναι το προφίλ της Ρέιντζερς, που θα βρεθεί στο δρόμο των Πρασίνων στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Ολυμπιακός: Προτάθηκε στην Παρτίζαν ο Ντόρσεϊ
- Δημοσίευμα-βόμβα για Ντόρσεϊ: "Πριν λίγο καιρό προτάθηκε..."
- MasterChef τελικός: Πότε θα γίνει – Ποιος είναι φαβορί για νικητής
- 10 απλές ερωτήσεις: Μπορείς το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που το 90% των Ελλήνων χάνει;
- Πρώην Μις Ελλάς σε σπάνια έξοδο με τον Παπαλουκά! (ΦΩΤΟ)
- ΑΕΚ, Άρης, κλήρωση Conference League: Οι δύο κιτρινόμαυροι μαθαίνουν αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό γύρο
- Άλλο «Ολυμπιακός με λεφτά», άλλο «Ολυμπιακός που βάζει τα λεφτά του»…
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- «Πρώτη» για Παναθηναϊκό – Εργομετρικά ο Τουμπά
- Ολυμπιακός: Προτάθηκε στην Παρτίζαν ο Ντόρσεϊ
- Κυκλοφόρησαν τα διαρκείας της ΑΕΚ
- Προτάθηκε στην Παρτίζαν ο Ντόρσεϊ
- Europa League: Τα ζευγάρια του 2ου προκριματικού γύρου
- Πίκλς: Ο σκύλος που έσωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο
- Ρέιντζερς: Αλλαγή ρότας με Μάρτιν (video)
- Μεταγραφή για το Περιστέρι
- Στο Champions League ο Ολυμπιακός σε Άνδρες και Γυναίκες
- Μητσοτάκης για τα Τέμπη: «Φτιάξατε έναν συνεταιρισμό της τοξικότητας, άθλια η σκευωρία που στήσατε»
- Τελευταία Νέα Novasports
- Πίκλς: Ο σκύλος που έσωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο
- Ρέιντζερς: Αλλαγή ρότας με Μάρτιν (video)
- Ελεάννα Χριστινάκη στο PS Blog: «Ήμουν παράλυτη σχεδόν 6 μήνες, παρακαλούσα τον Θεό να περπατήσω ξανά»
- Ανδρουλάκης: «Ο Μητσοτάκης προσπάθησε από θύτης να γίνει θύμα»
- Live streaming: Η κλήρωση των ΑΕΚ και Άρη στον 2ο προκριματικό του Conference League
- Μάντσεστερ Σίτι: Γίνεται αρχηγός ο Μπερνάρντο Σίλβα!
- Στο Champions League ο Ολυμπιακός σε Άνδρες και Γυναίκες
- Europa League: Τα ζευγάρια του 2ου προκριματικού γύρου
- Κυκλοφόρησαν τα διαρκείας της ΑΕΚ
- Μεταγραφή για το Περιστέρι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- ΜακΆλιστερ: Σε δικαστική διαμάχη με την πρώην σύντροφό του, ζητά αποζημίωση 4,5 εκατ. ευρώ
- Δημοσίευμα-βόμβα για Ντόρσεϊ: "Πριν λίγο καιρό προτάθηκε..."
- Ισπανοί: Ποιος… Πινέδα – Τον Κωνσταντέλια ζήτησε ο Αλμέιδα από τη διοίκηση της Σεβίλλης με το καλημέρα
- Παναθηναϊκός: Σκάει αποχώρηση-έκπληξη!
- Ο ναός που λένε ότι είχε ηλεκτρικό φως πριν 2.000 χρόνια
- 10 απλές ερωτήσεις: Μπορείς το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που το 90% των Ελλήνων χάνει;
- Νέα έκδοση για τα Ford Puma 1.0L EcoBoost MHEV και Gen-E (pics)
- Premier League: Όλα τα ντέρμπι στην Αγγλία για τη σεζόν 2025-26
- Πήρε wild card για το Wimbledon η Κβίτοβα