Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-0: Επέστρεψε για τα … καλά! (hls)

Την επιστροφή του στους τίτλους πανηγυρίζει ο Παναθηναϊκός από το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από απουσία οκτώ ετών καθώς επικράτησε 1-0 (34’ πεν. Αϊτόρ) του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ σ’ ένα επεισοδιακό τελικό και πανηγύρισε τρελά την κατάκτηση του Κυπέλλου κλείνοντας ιδανικά τη σεζόν σε συνάρτηση με την επιστροφή του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.  

Τα πλάνα των προπονητών

Ο

Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε να διαχειριστεί μόνον μία απουσία αυτήν του τιμωρημένου Μακέντα. Έχοντας λοιπόν όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του και κυρίως τον Ιωαννίδη που ξεπέρασε το πρόβλημα που είχε, προχώρησε στην επιλογή των προσώπων που χρησιμοποίησε στο μεγαλύτερο πρόσφατο διάστημα σε σχηματισμό 4-2-3-1.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την άλλη είχε να διαχειριστεί μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Με πληθώρα καίριων ποδοσφαιριστών να επιστρέφουν την τελευταία εβδομάδα προχώρησε στον καταρτισμό μιας 11άδας με τον Βιεϊρίνια παρόντα στο αριστερό άκρο της άμυνας, δίδυμο τους Ντόουγκλας-Κοιύρτιτς στα χαφ, τον ανεβασμένο Σοάρες στον άξονα και τον Μπίσεσβαρ αριστερά στη μεσοεπιθετική γραμμή στο σύνηθες 4-2-3-1.

Επεισοδιακό ξεκίνημα

Παρά τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων να δημιουργηθεί μια ποδοσφαιρική γιορτή το ξεκίνημα δε θύμιζε κάτι τέτοιο καθώς τα καπνογόνα, τα βεγγαλικά και τα δακρυγόνα δημιούργησαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα που οδήγησε τον Ισπανό διαιτητή, Αντόνιο Λαόθ να αποσύρει και τις δύο ομάδες στ’ αποδυτήρια αναβάλλοντας τη σέντρα του τελικού για τριάντα δύο λεπτά.

Ακολούθως οι ομάδες επέστρεψαν και το ματς ξεκίνησε μ’ έναν εκνευρισμό στις τάξεις και των δύο ομάδων που όμως έδειξε να επηρεάζει περισσότερο την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι τυπικά γηπεδούχοι έβγαλαν περισσότερη αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους, είχαν τις γραμμές τους ψηλά και πίεζαν τον αντίπαλο από τα πρώτα μέτρα της αντίπαλης περιοχής.

Ο «Δικέφαλος» προσπάθησε μεν αλλά απέτυχε να το διαχειριστεί όλο αυτό παρά την οπισθοχώρηση εναλλάξ των Ντόουγκλας-Κούρτιτς. Η νευρικότητα έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν ο Βραζιλιανός αντίκρυσε κίτρινη κάρτα στα πρώτα λεπτά (σ.σ. 7’) όχι για το φάουλ που έκανε αλλά για τη διαμαρτυρία του στον Ισπανό διαιτητή.

Περιμένοντας τους ποδοσφαιριστές του κ. Γιοβάνοβιτς λίγα μέτρα πάνω από τη μεσαία γραμμή τους έδιναν τη δυνατότητα να μοιράζουν το παιχνίδι τους στις πτέρυγες δείχνοντας μια σαφή προτίμηση στη δεξιά πλευρά. Την ίδια στιγμή κάθε προσπάθεια ορθολογικής ανάπτυξης έμοιαζε καταδικασμένη καθώς δεν υπήρχε συνοχή, κινητικότητα των ποδοσφαιριστών δίχως μπάλα και όχι μόνον.

Ένα μακρινό άστοχο σουτ του Πέρεθ στο 8’ κατέγραψε την πρώτη τελική στο ματς. Με τη συμπλήρωση του πρώτου τέταρτου ο ΠΑΟΚ αποφάσισε ν’ ανεβάσει τις γραμμές του σε μια προσπάθεια να κρατήσει μακριά από την περιοχή του Πασχαλάκη τους «Πράσινους». Στην ίδια λογική πίεσε και ψηλά αλλά χωρίς αρμονία στο ζευγάρι Άκπομ-Σοάρες με συνέπεια οι «μάχες» να μεταφερθούν στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Με την πάροδο της ώρας ο Παναθηναϊκός πήρε την κατοχή κι αναζητούσε τρόπο ν’ απειλήσει ουσιαστικά κι αυτός ήρθε στο 28’ όταν σε φάση ανοργάνωτης άμυνας η μπάλα πέρασε στον Ιωαννίδη τον οποίο έκοψε μεν ο Κούρτιτς αλλά η μπάλα έγινε διεκδικήσιμη, ο Γκατσίνοβιτς έσκυψε για να πιάσει την κεφαλιά ο Βιεϊρίνια έκανε την προβολή για ν’ απομακρύνει με τον Λαόθ αρχικά να υποδεικνύει άοιυτ. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός των «Πρασίνων» έμεινε λαβωμένος στο έδαφος, ο Ισπανός διαιτητής ειδοποιήθηκε να πάει στο VAR κι αφού εξέτασε τη φάση πέντε λεπτά αφού συνέβη υπέδειξε την εσχάτη των ποινών.

Την εκτέλεση ανέλαβε ο Αϊτόρ που με πλασέ στη δεξιά πλευρά της εστίας του Πασχαλάκης ενώ ο διεθνής πορτιέρε επέλεξε την αριστερή, έκανε το 1-0 δίνοντας το σύνθημα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στις τάξεις της ομάδας του. Ο ίδιος όμως επέλεξε να το πράξει στο κόρνερ που βρίσκονταν οπαδοί του ΠΑΟΚ με συνέπεια να δημιουργηθεί ένταση, να εκτοξευθούν αντικείμενα, ένα από τα οποία βρήκε τον Ισπανό επιθετικό στο αριστερό του χέρι με αποτέλεσμα νέα διακοπή και μεγάλη ένταση στον αγωνιστικό χώρο ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν εκ νέου στ’ αποδυτήρια με αποτέλεσμα το ματς να διακοπεί για αρκετή ώρα και τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ να κατεβαίνει στ’ αποδυτήρια. Ο κ. Λαόθ μίλησε στους προπονητές και τους αρχηγούς των δύο ομάδων διαμηνύοντάς τους πως θα επιστρέψουν για τελευταία φορά στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ καθώς αν συνέβαινε οτιδήποτε ξανά θα προχωρούσε σε οριστική διακοπή του αγώνα.

Έτσι κι έγινε. Οι ομάδες επέστρεψαν κι ο αγώνας συνεχίστηκε από το 35’ με τον ΠΑΟΚ στη σέντρα για το γκολ που είχε δεχτεί πριν από τη διακοπή. Οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» έβγαλαν ένα πιο στιβαρό πρόσωπο, πίεσαν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αλλά ταυτόχρονα άφησαν χώρους στα μετόπισθεν τους οποίους και δοκίμασε να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός με τους ταχύτατους μεσοεπιθετικούς του. Στο 39’ και στο 42΄Παλάσιος και Ιωαννίδης αντίστοιχα δοκίμασαν ν’ απειλήσουν και στις δύο περιπτώσεις όμως επενέβη ο Κρέσπο.

Την πρώτη και καλύτερη ευκαιρία του ο ΠΑΟΚ την κατέγραψε στο 44’ σε σέντρα ακριβείας του Ζίβκοβιτς από δεξιά στην καρδιά της άμυνας με παραλήπτη τον Άκπομ που όμως έπιασε αναιμική κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα πάνω στον Μπρινιόλι.

Αλλαγή δεδομένων

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε δύο αλλαγές. Πέρασε τον Σίντκλεϊ αντί του Βιείρίνια που αγωνίζοταν με ένεση και στα πρώτα λεπτά υπέφερε από τα διαδοχικά μαρκαρίσματα του Παλάσιος και τον Ελ Καντουρί αντί του Σοάρες που έδειξε εντελώς μακριά από το καλό πρόσωπο που είχε στα τελευταία ματς.

Τέσσερα λεπτά μετά τη σέντρα ο Ντόουγκλας πήγε σ’ επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Βιγιαφάνιες σηκώνοντας ψηλά το πόδι του με τους ανθρώπους των «Πρασίνων» να διαμαρτύρονται εντονότατα για δεύτερη κίτρινη κάρτα που θα άφηνε τον αντίπαλό τους με ποδοσφαιριστή λιγότερο για σχεδόν ένα ημίχρονο.

Ο κ. Λαόθ την αρνήθηκε αλλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου φοβούμενος μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο τον απέσυρε περνώντας στο ματς τον Σβαμπ. Στο 53’ οι «Πράσινοι» απείλησαν με τον Αϊτόρ έπειτα από λάθος κεφαλιά-πάσα του Ίνγκασον που τροφοδότησε τον Ισπανό στην πλάτη του εντός περιοχής αλλά ο Λύρατζης πρόλαβε κι έβαλε την κόντρα. Στο 56’ πολύ καλή εκτέλεση φάουλ του Ισπανού με την μπάλα να περνάει από όλους και να καταλήγει άουτ.

Κι από το σημείο αυτό ξεκίνησε η αντεπίθεση διαρκείας του ΠΑΟΚ. Στο 57’ ο Ελ Καντουρί διαμαρτυρήθηκε για μαρκάρισμα στα όρια της περιοχής του Μπρινιόλι κι ένα λεπτό μετά ο Μπίσεσβαρ έφτασε μέχρι τη γραμμή της περιοχής, χωρίς πίεση εξαπέλυσε το σουτ με το αριστερό με την μπάλα να περνάει άουτ! Το momentum είχε περάσει στις τάξεις του «Δικεφάλου» με τους αντιπάλους τους να μοιάζουν σα να έχουν ξεμείνει από ενέργεια. Γοργά ήρθε κι η επόμενη αλλαγή με τον Μιτρίτσα ν’ αλλάζει τον Μπίσεσβαρ. Στο 66’ απόπειρα του Χουάνκαρ ν’ απειλήσει από αριστερά απομάκρυνε εντυπωσιακά ο Πασχαλάκης.

Στο 67’ ο Τσόλακ πήρε τη θέση του Άκπομ κι αμέσως μετά ήρθε κι η πρώτη κίνηση από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Κουρμπέλη να περνάει αντί του απρόθυμου ν’ αποχωρήσει Βιγιαφάνιες σε μια προσπάθεια του Σέρβου τεχνικού ν’ ανακτήσει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής. Όσο περνούσε η ώρα η πίεση αυξανόταν στον ΠΑΟΚ κι από αυτόν στον αντίπαλό του. Περισσότερες κερδισμένες μπάλες, αντίστοιχες μονομαχίες κι αναζήτηση τρόπου να πλησιάσει και να πατήσει στην περιοχή του Μπρινιόλι.

Στο 79’ ένα σουτ του Ελ Καντουρί εντός περιοχής πέρασε κόρνερ και στη συνέχεια της φάσης από την εκτέλεση του κόρνερ ο Σβαμπ έπιασε την κεφαλιά με τον Κώτσιρα όντας εκτός ισορροπίας ν’ αποσωβεί βέβαιη παραβίαση της εστίας του! Στο 81’ ήρθε η αντίδραση των «Πρασίνων» με γύρισμα από δεξιά και τον Πασχαλάκη να προλαβαίνει την προβολή του Αϊτόρ ενώ στο 83’ κάθετη του Παλάθιος κάλυψε ο Κρέσπο και πάλι επενέβη έγκαιρα ο τερματοφύλακας του «Δικεφάλου».

Στο 85’ ένα σουτ του Σβαμπ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, μαρκάρισμα του Βέλεθ με προβολή στον Αυστριακό, «παίζετε» έδειξε ο Ισπανός διαιτητής. Με τη συμπλήρωση του 90λεπτου ο Ζίβκοβιτς έβγαλε τη σέντρα από δεξιά ο Σβαμπ έπιασε την διαγώνια κεφαλιά με την μπάλα να περνάει μόλις έξω από την αριστερή δοκό της εστίας του Παναθηναϊκού! Στις καθυστερήσεις σέντρα από αριστερά του Σίντκλεϊ, για λίγο δεν πρόλαβε ο Τσόλακ κι ο Χουάνκαρ απομάκρυνε προ του Ζίβκοβιτς.

Ο Σάρλια πήρε τη θέση του Παλάσιος για να ενισχύσουν την αμυντική τους γραμμή οι «Πράσινοι». Στην τελευταία φάση του αγώνα, σ’ εκτέλεση φάουλ του Ζίβκοβιτς με γέμισμα προς την περιοχή ο Μιτρίτσα βρέθηκε στο έδαφος από τον Χουάνκαρ αλλά ο Ισπανός διαιτητής θεώρησε πως δεν υπήρξε κάτι τιμωρώντας τον Ρουμάνο με κίτρινη κάρτα, γεγονός που πυροδότησε εντονότατες διαμαρτυρίες με συνέπεια να «κιτρινιστούν» κατά σειρά οι Κρέσπο, Κούρτιτς, Ζίβκοβιτς.

Το τελευταίο σφύριγμα του αγώνα προκάλεσε ντελίριο πανηγυρισμών στις τάξεις του Παναθηναϊκού εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου ενώ την ίδια στιγμή η πικρία κι η απογοήτευση ήταν εμφανέστατα στοιχεία στις τάξεις του «Δικεφάλου» για την υπερποσπάθεια που έγινε στο δεύτερο μέρος και την αποτυχία να υπερασπιστούν επιτυχημένα τα κεκτημένα.

Διαιτητής

Αντόνιο Λαόθ, Ισπανία

VAR

Ρικάρντο Μπενγκοετσέα, Ισπανία

Βοηθοί

Πάου Ντέιβις, Ισπανία

Ρομπέρτο Αλομάρ, Ισπανία

Τέταρτος

Ευάγγελος Μανούχος, Αργολίδας

Οι συνθέσεις

Παναθηναϊκός (Ιβ. Γιοβάνοβιτς) (4-2-3-1): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Βιγιαφάνιες (68’ Κουρμπέλης), Πέρεθ, Παλάσιος (93’ Σάρλια), Γκατσίνοβιτς (76’ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (75’ Καρλίτος).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46’ Σίντλεϊ), Αουγκούστο (52’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Ζίβκοβιτς, Σοάρες (46’ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (62’ Μίτριτσα), Άκπομ (67’ Τσόλακ).

Keywords
Τυχαία Θέματα