Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ: Ποιοι παίκτες ανέβασαν κατακόρυφα την αξία τους;

Μερικά νεαρά αστέρια παγκόσμιας κλάσης έχουν ήδη αναδειχθεί στο μεταγραφικό τοπίο τους τελευταίους μήνες, όπως ο Άγγλος μέσος Τζουντ Μπέλινχαμ (αξιολογείται 150 εκατομμύρια ευρώ), ο Πορτογάλος επιθετικός Ραφαέλ Λεάο (100 εκατομμύρια ευρώ), ο Κροάτης αμυντικός Γιόσκο Γκβάρντιολ (90 εκατομμύρια ευρώ) και ο Ολλανδός εξτρέμ Κόντι Χάκπο (60 εκατ. ευρώ). Ποιοι, όμως, λιγότερο γνωστοί παίκτες, έχουν ανεβάσει τη μεταγραφική τους αξία με την απόδοση τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

1. Αζεντίν Ουνάχι (22 χρ.) κεντρικός μέσος, Μαρόκο/Ανζέ

Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο «εύρημα»

του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Οουνάχι εντυπωσίασε από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης, επιδεικνύοντας λαμπρές τεχνικές ικανότητες με αξιοθαύμαστη συνέπεια. Με ένα μείγμα θετικών, ευκρινών πασών και σκόπιμου τρεξίματος, ο Οουνάχι αποτελούσε διαρκή απειλή από τη μεσαία γραμμή ενώ εξακολουθούσε να παραμένει σταθερός στα αμυντικά του καθήκοντα (για παράδειγμα, με οκτώ ανάκτηση μπάλας απέναντι στην Ισπανία).

Οι εμφανίσεις του με το Μαρόκο όχι μόνο τον ανέδειξαν ως ένα σύγχρονο, δυναμικό Νο. 8, αλλά δημιούργησαν εύλογα και το ερώτημα, πώς ένας τόσο ταλαντούχος μέσος μπορεί να «μαραζώνει» στον πάτο της Ligue 1. Μάλλον όχι για πολύ ακόμη.

2. Γκονζάλο Ράμος (21 χρ.) σέντερ φορ, Πορτογαλία/Μπενφίκα

Ως πρώτος σκόρερ της Primeira Liga της Πορτογαλίας, μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο μέρος της σεζόν με την Μπενφίκα, ο Ράμος δεν ήταν άγνωστος στη διοργάνωση. Μέσα στο ταραχώδες σκηνικό της ομάδας του, ο νεαρός σέντερ φορ πέτυχε ένα αξέχαστο χατ τρικ κόντρα στην Ελβετία, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει στην αρχική ενδεκάδα αντί του  Κριστιάνο Ρονάλντο. Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης, ειδικά σε ότι αφορά την σταθερότητα στην απόδοση του, η σφαιρική εικόνα  του παιχνιδιού του, τον κάνει μια ελκυστική πρόταση για πολλούς συλλόγους. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ρωτήσει γι ‘αυτόν, σύμφωνα με πηγές του ESPN, ωστόσο μια ρήτρα αποδέσμευσης 120 εκατομμυρίων ευρώ βάζει την Μπενφίκα σε θέση οδηγού.

LA GLORIA ETERNA pic.twitter.com/HPWqOzqdRN

— Enzo Fernández (@Enzo13Fernandez) December 18, 2022

3. Έντσο Φερνάντες (21 χρ.)  κεντρικός μέσος, Αργεντινή/Μπενφίκα

Τα 12 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε η Μπενφίκα στη Ρίβερ Πλέιτ το καλοκαίρι, μοιάζουν ως μία από τις μεγάλες ευκαιρίες της χρονιάς. Ήταν ένας από τους παίκτες που ξεχώρισαν από την Παγκόσμια πρωταθλήτρια και δικαίως κέρδισε το βραβείο «FIFA Young Player of the Tournament».

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, παίζει με προσωπικότητα, δεν έχει ίχνος φόβου και στρες. Μοιάζει σαν να κατέχει εδώ και χρόνια τη παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή. Συνδυάζει τα σπουδαία αμυντικά του χαρακτηριστικά, με προθυμία να μπει σε προκλήσεις και έχει την ικανότητα να δημιουργεί ευκαιρίες μέσα από συνδυασμούς στο τελευταίο τρίτο. Πάντα πρόθυμος  να πάρει την μπάλα, κατέγραψε περισσότερα από 100 αγγίγματα κόντρα στην Αυστραλία και τρεις βασικές πάσες εναντίον της Κροατίας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι σε καλό δρόμο για να πείσει τους κορυφαίους συλλόγους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ότι είναι ώριμος για ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.

4. Αλέξις Μακ Άλιστερ (23 χρ.) μέσος, Αργεντινή/Μπράιτον

 Η σταδιακή εξέλιξη του νεαρού μέσου σε συλλογικό επίπεδο, αντικατοπτρίζεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο Κατάρ και σε διεθνές επίπεδο.  Λίγοι τον έβλεπαν να παίζει κάποιο ρόλο στην Αργεντινή. Μετρούσε μόλις 8 συμμετοχές στην Εθνική πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και αναδείχτηκε σε πολύτιμη μονάδα. Έμεινε στον πάγκο στην σοκαριστική πρεμιέρα με τη Σαουδική Αραβία, αλλά έκτοτε έπαιξε και στα υπόλοιπα έξι ματς, βασικός. Ίσως να βοήθησε και το γεγονός ότι αγωνίζεται σε μία οργανωμένη ομάδα όπως η Μπράιτον, η οποία μάλιστα φρόντισε να παρατείνει το συμβόλαιο του λίγο πριν από το τουρνουά, ακριβώς καθώς πρόκειται αναπόφευκτα να μπει στις λίστες επιθυμιών ακόμη μεγαλύτερων συλλόγων.

We’re proud of you Sofyan#forzaviola #fiorentina #worldcup #amrabat #morocco pic.twitter.com/sHHYHUDK3I

— ACF Fiorentina (@acffiorentina) December 14, 2022

5. Σόφιαν Άμραμπατ (26 χρ.) αμυντικός μέσος, Μαρόκο/Φιορεντίνα

Για τους μυημένους στη Serie A, η απόδοση του Ολλανδο-αναθρεμένου 26χρονου μέσου, δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ήδη έχει βασικό ρόλο στο παιχνίδι της Φιορεντίνα, απλώς το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η κορύφωση της αγωνιστικής του προόδου.

Αν και μπορεί να του λείπει κάποια κινητικότητα χωρίς τη μπάλα, είναι ικανός να αλλάξει ανά πάσα στιγμή το ρυθμό στην κατοχή του. Αν και είναι ίσως βαρύ να λες ότι ήταν το «αστέρι του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ήταν σίγουρο ο κορυφαίος Νο. 6 της διοργάνωσης, ένας ξεκάθαρος «ερμηνευτής» του ρόλου, που θα προσελκύσει μνηστήρες υψηλού επιπέδου.

6. Ντόμινικ Λιβάκοβιτς (27 χρ.) τερματοφύλακας, Κροατία/Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Στα 27 του χρόνια κουβαλάει ήδη 10 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, όλα στην πατρίδα του την Κροατία. Αναπληρωματικός στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία, ο Λιβάκοβις, ήταν μία σχετικά άγνωστη φιγούρα πριν από την έναρξη του τουρνουά στο Κατάρ. Έπιασε 3 πέναλτι με την Ιαπωνία και είχε σημαντικές επεμβάσεις στην ιστορική πρόκριση επί της Βραζιλίας, όπου επίσης έπιασε πέναλτι στη διαδικασία (του Ροντρίγκο). Μπορεί να πλησιάζει τα 28 του χρόνια και να μην αποτελεί μία ελκυστική επένδυση, αλλά με την ικανότητα του να κυριαρχεί στην περιοχή του και την ικανότητα που τον διακρίνει να παίζει από πίσω, θα μπορέσει εύκολα να δοκιμάσει την τύχη του και εκτός Κροατίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα