Ο πραγματικός λόγος εισβολής του Μπους στο Ιράκ δεν ήταν το πετρέλαιο

Εκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα, παραδέχεται τη γεωστρατηγική ήττα των ΗΠΑ στην εισβολή στο Ιράκ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους υιού, αφού διαπιστώνει ότι το Ιράν απέκτησε ερείσματα παντού στη Μέση Ανατολή, ενώ μετά τον Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ απλώς διαλύθηκε.

Οι ΗΠΑ ηττήθηκαν λοιπόν και επίσημα. Όμως το βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο, τουλάχιστον για πολλούς. Γιατί ο Μπους

πήγε σε πόλεμο στο Ιράκ; Όχι, δεν ήταν εξαιτίας των όπλων μαζικής καταστροφής, της δημοκρατίας ή του ιρακινού πετρελαίου. Ο πραγματικός λόγος είναι πολύ πιο απειλητικός από αυτά, απαντά το άρθρο του Al Jazeera.

Δεκαέξι χρόνια μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και την αποξένωση και το χάος που προκάλεσε στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, μια πτυχή του πολέμου παραμένει εγκληματικά υποτιμημένη: γιατί αγωνίστηκαν οι Αμερικανοί στην πρώτη γραμμή; Τι έλπιζε η κυβέρνηση Μπους να κερδίσει από τον πόλεμο;

Η επίσημη και ευρέως αποδεκτή ιστορία παραμένει ότι η Ουάσιγκτον παρακινήθηκε από το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος φερόταν χωρίς αποδείξεις να έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και κάποιο ρόλο στην 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ειδικά οι πυρηνικές του δυνατότητες θεωρήθηκαν αρκετά ανησυχητικές για να υποκινήσουν τον πόλεμο. «Τι άλλη απόδειξη θέλετε;» είχε πει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις. «Ένα σύννεφο μανιταριού πάνω από μία Αμερικανική πόλη;».

Στη βιογραφία του με τίτλο «Decision Points», ο Τζορτζ Μπους υπερασπίζεται την απόφασή του για εισβολή στο Ιράκ, λέγοντας ότι οι Ιρακινοί πολίτες είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον οποίο αποκαλεί «δολοφόνο δικτάτορα». Τονίζει ότι και οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση χωρίς τον Σ. Χουσεΐν να επιδιώκει βιολογικά ή χημικά όπλα. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι υπέστη σοκ όταν ανακάλυψε ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ. «Κανένας δεν υπέστη μεγαλύτερο σοκ και δεν θύμωσε περισσότερο από μένα όταν δεν βρήκαμε τα όπλα. Με αρρώσταινε αυτή η σκέψη. Ακόμα με αρρωσταίνει» γράφει.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα