Ο Αλ Πατσίνο στέρησε το Τσάμπιονς Λιγκ από την Γιουβέντους

Το 2003 ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ένας Ιταλικός εμφύλιος. Μίλαν και Γιουβέντους δίνουν ραντεβού στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ και 68 χιλιάδες θεατές γεμίζουν κάθε γωνία του γηπέδου. Εξάλλου, πέρα από το ότι πρόκειται για τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, πάντα ένας εμφύλιος μεταξύ τόσο μεγάλων ομάδων εξιτάρει το φίλαθλο κοινό.

Προπονήσεις, «κατασκοπία» και σχεδιασμός για τη νίκη στο προσκήνιο. Οι παίκτες σε φουλ ρυθμούς, οι προπονητές έχουν «στύψει»
το μυαλό τους για να βρουν τον αγωνιστικό τρόπο να φτάσουν οι ομάδες τους στην κορυφή.
Όμως υπάρχουν και κάποια… μυστικά που μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν το κλειδί για την επιτυχία.

To 1999 o Όλιβερ Στόουν σκηνοθετεί τον Αλ Πατσίνο, σε μία αθλητική δραματική ταινία, που άφησε εποχή. Το «Any Given Sunday» πραγματεύεται την προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής από μία ομάδα Αμερικανικού φούτμπολ, το γνωστό στους περισσότερους ως Rugby, με τη συνεργασία ενός παλιού προπονητή που αναζητά μία μεγάλη επιτυχία, ενός βετεράνου κι ενός νέου ταλέντου που ζει για τη δόξα. Τα πράγματα μία πάνε καλά και μία όχι, όμως όλα στο τέλος κρίνονται από ένα ματς. Όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Στα αποδυτήρια η ομάδα προσπαθεί να μαζέψει ενέργεια για να μπει στο παιχνίδι της ζωής της. Τότε είναι που ο «κόουτς Τόνυ Ντ’ Αμάτο», Αλ Πατσίνο, αποφασίζει να κάνει μία ομιλία στους παίκτες του. Ομιλία συγκλονιστική, που δίνει στους παίκτες του ακριβώς αυτό που ήθελαν για να μπουν στο ματς και να πετύχουν τον στόχο τους.

Αυτή η ομιλία δεν ενέπνευσε μόνο τους παίκτες του Ντ’Αμάτο (Αλ Πατσίνο), αλλά και τον Κάρλο Αντσελότι. Ο σπουδαίος προπονητής, της Μίλαν τότε, Αποφάσισε να βάλει την ομιλία του Αλ Πατσίνο στους παίκτες του. Να ακούσουν λέξη, λέξη τι είπε στους δικούς του παίκτες για το πως κερδίζεις ίντσα, ίντσα τον στόχο της ζωής σου.

«Μένουν 3 λεπτά, για τη μεγαλύτερη μάχη στην επαγγελματική μας ζωή. Όλα παίζονται σήμερα. Ή θα θεραπευτούμε ως ομάδα ή θα διαλυθούμε. Ίντσα με την ίντσα, παιχνίδι με το παιχνίδι, μέχρι να έρθει το τέλος.
Κύριοι, είμαστε πλέον στην κόλαση. Πιστέψτε με. Ή θα μείνουμε εδώ και θα μας πατήσουν κάτω ή θα ανέβουμε στο φως πολεμώντας. Μπορούμε να βγούμε από την κόλαση μία ίντσα τη φορά. Δεν μπορώ να το κάνω εγώ για εσάς, είμαι αρκετά γέρος πια, όμως κοιτάζω γύρω μου και βλέπω νεανικά πρόσωπα και σκέφτομαι πως πήρα όλες τις λάθος αποφάσεις που θα μπορούσα να έχω πάρει, χαράμισα όλα μου τα λεφτά, το πιστεύετε ή όχι, έδιωξα από κοντά μου όλους όσοι με αγαπούσαν και τελευταία δεν αντέχω να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέπτη. Ξέρετε, όταν γερνάς, σου παίρνουν πράγματα από τη ζωή σου, οκ, είναι μέρος της ζωής κι αυτό. Το μαθαίνεις όμως, μόνο όταν αρχίζεις να χάνεις, αρχίζεις να μαθαίνεις πως η ζωή είναι ένα παιχνίδι με ίντσες, όπως το ποδόσφαιρο. Σε καθ’ ένα από αυτά τα δύο, τη ζωή και το ποδόσφαιρο, το περιθώριο λάθους είναι τόσο μικρό, που αν κάνεις ένα βήμα πιο νωρίς ή ένα βήμα πιο αργά δεν θα τα καταφέρεις ή αν είσαι πολύ αργός ή πολύ πιο γρήγορος δεν θα πιάσεις τον στόχο. Οι ίντσες που θέλουμε είναι παντού γύρω μας, σε κάθε λεπτό, σε κάθε δευτερόλεπτο του παιχνιδιού. Η ομάδα μάχεται γι’ αυτές τις ίντσες. Διαλύουμε τους εαυτούς μας και όλους τους δικούς μας για να καταφέρουμε να πάρουμε αυτές τις ίντσες στο τέλος. Πολεμάμε με νύχια και με δόντια για τον στόχο μας, γιατί ξέρουμε πως αν προσθέσουμε αυτές τις ίντσες που θα έχουμε κερδίσει, χτίζεται η διαφορά ανάμεσα στην ήττα και στη νίκη, ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο. Σε κάθε αγώνα, αυτός που κερδίζει την ίντσα, είναι εκείνος που είναι διατεθειμένος να πεθάνει. Ξέρω μέσα μου πως αν μου μείνει ζωή θα είναι γιατί θα έχω παλέψει και θα είμαι διατεθειμένος να πεθάνω γι’ αυτήν την ίντσα. Γιατί αυτή είναι η ζωή. Οι ίντσες που βρίσκονται μπροστά στο πρόσωπό σας. Δεν μπορώ να σας αναγκάσω να το κάνετε, θέλω όμως να κοιτάξετε τον διπλανό σας, να τον κοιτάξετε στα μάτια και να δείτε αυτόν που θα πορευθεί μαζί σας, να δείτε αυτόν που θα θυσιαστεί για την ομάδα και θα το κάνει γιατί ξέρει πως κι εσείς θα κάνετε ακριβώς το ίδιο. Αυτό σημαίνει ομάδα, κύριοι.
Ή θα θεραπευτούμε όλοι μαζί ως ομάδα ή θα πεθάνουμε ως άτομα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο παιδιά. Αυτό είναι όλο. Τώρα μπείτε και δείξτε τι θα κάνετε...»

Η Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι κατέκτησε τις δικές της ίντσες στο ματς με την Γιουβέντους και στην πρόσθεσή τους στο τέλος ήρθε η κατάκτηση της κορυφής, η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα