Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Σας επιστρέφω το απόγευμα τη διερευνητική εντολή – Εκλογές στις 25 Ιουνίου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχτηκε τον νικητή των εκλογών Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12.30 και έλαβε από την ΠτΔ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
“Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασουλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης”, δήλωσε ξεκινώντας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή. ” Δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
“Να επισημάνω ότι αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική η ΝΔ θα είχε πάνω από 170 έδρες. Θεωρώ χρέος να συμβάλουμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο όσο πιο γρήγορα της απλής αναλογικής και γι’ αυτό προτίθεμαι να σας επιστρέψω τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα και να προχωρήσουμε σε εκλογές εφόσον διαπιστωθεί η εκτίμησή μου ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατόν ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου αν καταφέρουμε να συντμίσουμε τις συνταγματικές προθεσμίες”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας. Όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα”.
“Στη συνέχεια θα συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, για το πώς θα αυξήσουμε μισθούς, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος και να μιλήσουμε για προκλήσεις που απείχαν από τον διάλογο στις προηγούμενες εκλογές. Να μιλήσουμε και για τα προβλήματα που αφορούν τη νέα γενιά”, κατέληξε.
Συνάντηση με ΤασούλαΝωρίτερα, η κ. Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος την ενημέρωσε για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και όσους εκλέγονται.
Ο κ. Τασούλας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου η ΠτΔ τον υποδέχθηκε 4 λεπτά πριν τις 11.30 που ήταν καθορισμένη η συνάντηση. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου πως η ενσωμάτωση έχει φτάσει πλέον στο 99,7% οπότε και δεν αλλάζει το αποτέλεσμα και πως έχει ακόμα και τα ονόματα όσων εκλέγονται. Παρέδωσε μάλιστα τον σχετικό φάκελο στην Πρόεδρο.
Από την πλευρά της η ΠτΔ σημείωσε πως ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι διεξήχθη χωρίς προβλήματα και χωρίς να υπάρχουν ακρότητες η εκλογική διαδικασία, ενώ συμπλήρωσε πως χάρη στην τεχνολογία μάθαμε νωρίς τα αποτελέσματα.
Επίσης, σημείωσε ότι το Σύνταγμα της χώρας ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα. “Το Σύνταγμα έχει με μεγάλη σαφήνεια τα πράγματα, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες κατά γράμμα”, κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν αναμένεται να την αξιοποιήσει, θα ακολουθήσουν διερευνητικές εντολές στον αρχηγό του δεύτερου και τρίτου κόμματος (Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη) και κατόπιν σύσκεψης υπό την πρόεδρο για την εξεύρεση άλλης λύσης, ενώ αν αποτύχουν όλα θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής πρόεδρο ανώτατου δικαστηρίου και νέα ημερομηνία εκλογών. Κάθε εντολή έχει διάρκεια ως τρεις ημέρες.
Νωρίτερα, τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου, επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού.
Όπως όλα δείχνουν στις 25 Ιουνίου θα είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με τις σχετικές εξελίξεις να επιταχύνονται.
Ορκωμοσία νέας ΒουλήςΑσχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου 2023 για την ορκωμοσία της. Την επόμενη ημέρα, η Ολομέλεια της ΙΘ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής (αναλογικά από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα), των Γραμματέων και Κοσμητόρων της Βουλής των Ελλήνων.
Σε περίπτωση, που οι διερευνητικές εντολές και ο σχηματισμός κυβέρνησης που να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχουν αποβεί άκαρπες και έχει σχηματιστεί Υπηρεσιακή Κυβέρνηση για την διενέργεια νέων εκλογών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.
Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.
Πηγή: ΤΗΕΤΟC
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός: Η μέθοδος Κορδόν
- F1: Βόμβα! Οι Άγγλοι μιλούν για πρόταση 40 εκατ. της Φεράρι στον Χάμιλτον
- Γιαννακόπουλος: «Είδαμε το μέχρι ένα σουτ πριν το τέλος, ώρα να το πάμε εμείς μέχρι τέλους»
- Final Four 2023, Ολυμπιακός: Αποθέωση και συνθήματα από τους "ερυθρόλευκους" οπαδούς στο αεροδρόμιο του Κάουνας κατά την επιστροφή τους
- Λουκάκου: Η Ίντερ ξεκαθάρισε τις προθέσεις της, τι ισχύει με Τσέλσι
- ΑΕΚ: «Χωρίς φιλάθλους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος»
- Αυτή είναι η πιο ακριβή ενδεκάδα της Stoiximan Super League!
- Λουτσέσκου και Βιεϊρίνια ανοίγουν τα χαρτιά τους στην Τούμπα
- Η γη της ελιάς επόμενα επεισόδια: Του Δημοσθένη το όπλο στη δολοφονία της Μυρτάλης!
- 70 χρονος συνελήφθη σε εκλογικό κέντρο για παρενόχληση 19χρονου: Τον... έπιασε και του είπε να πάνε τουαλέτα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- ΑΕΚ: «Χωρίς φιλάθλους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος»
- Δέκα μέρες πριν τη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ – Κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν με Μακάρθι για το όριο δανεισμού
- Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Σας επιστρέφω το απόγευμα τη διερευνητική εντολή – Εκλογές στις 25 Ιουνίου
- Final Four: Oι νικητές του διαγωνισμού
- Παρί Σεν Ζερμέν: Στο πλευρό του Βινίσιους ο Εμπαπέ (pic)
- Λούλα: «Δε θα επιτρέψουμε να δέχεσαι προσβολές» (vid)
- Μπαρτζώκας: «Μην έχετε κατεβασμένα τα κεφάλια σας» (vid)
- Ρονάλντο: «Υπάρχει ατιμωρησία και υπάρχει ρατσισμός» (pic)
- Μπαρτζώκας: «Μην έχετε κατεβασμένα τα κεφάλια σας»
- Ινφαντίνο: «Άμεση διακοπή για ρατσιστικές επιθέσεις»
- Τελευταία Νέα Novasports
- Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Σας επιστρέφω το απόγευμα τη διερευνητική εντολή – Εκλογές στις 25 Ιουνίου
- Final Four: Oι νικητές του διαγωνισμού
- Λούλα: «Δε θα επιτρέψουμε να δέχεσαι προσβολές» (vid)
- Δέκα μέρες πριν τη στάση πληρωμών οι ΗΠΑ – Κρίσιμο τετ α τετ Μπάιντεν με Μακάρθι για το όριο δανεισμού
- ΑΕΚ: «Χωρίς φιλάθλους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος»
- Παρί Σεν Ζερμέν: Στο πλευρό του Βινίσιους ο Εμπαπέ (pic)
- Ινφαντίνο: «Άμεση διακοπή για ρατσιστικές επιθέσεις»
- Ρονάλντο: «Υπάρχει ατιμωρησία και υπάρχει ρατσισμός» (pic)
- Μπαρτζώκας: «Μην έχετε κατεβασμένα τα κεφάλια σας» (vid)
- Μπαρτζώκας: «Μην έχετε κατεβασμένα τα κεφάλια σας»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Γιουβέντους: Ο εισαγγελέας πρότεινε αφαίρεση 11 βαθμών
- Εκλογές 2023 - Μητσοτάκης: «Θα επιστρέψω τη διερευνητική - Νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου»
- Γκολ και για τη Λέστερ στη Νιούκαστλ, επιτακτική ανάγκη η νίκη για τη Ρόμα
- Καλή εμφάνιση Καραλή με 5,71 μ. στην Πολωνία
- Θεωρείται δεδομένο! Θα γίνει παιχνίδι με Ρέαμπτσιουκ, τι θα κάνει ο Ολυμπιακός!
- 70 χρονος συνελήφθη σε εκλογικό κέντρο για παρενόχληση 19χρονου: Τον... έπιασε και του είπε να πάνε τουαλέτα
- Reuters: «Ο επόμενος πανδημικός ιός θα είναι 120 φορές πιο μεταδοτικός»
- Βινίσιους στον πρόεδρο της La Liga: «Είσαι ίδιος με τους ρατσιστές, δεν με συγκινούν τα hashtag σας»
- Φετινό ρεκόρ για τον Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ στα 20χλμ. Βάδην