Μια νίκη για την κορυφή ο Σφαιρόπουλος

Όχι μόνο γιατί στην ίδια πόλη αλλά σε άλλο γήπεδο (την Κόμπανκτ Αρένα) κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του Ολυμπιακού στις 7 Νοεμβρίου του 2014! Εκείνο το βράδυ ξεκίνησε η θητεία του στους ερυθρόλευκους που κρατάει μέχρι σήμερα αλλά αντικαθιστώντας τον υπηρεσιακό Μίλαν Τόμιτς ξεκίνησε και μια….κούρσα για την κορυφή. Μετά από περίπου 3,5 χρόνια στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απέχει μια μόλις νίκη από το νούμερο 1 της λίστας με τους πολυνίκες προπονητές του Ολυμπιακού
στην ιστορία του θεσμού και από την πρώτη εμφάνιση της ομάδας σε αυτόν το μακρινό 1960.

Ο Σφαιρόπουλος είναι ο 15ος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού στη διοργάνωση (συμπεριλαμβανομένων και των παιχνιδιών στον….πρόγονο της Ευρωλίγκα το παλιό Κύπελλο Πρωταθλητριών) και στο Βελιγράδι μπορεί να φτάσει στο νούμερο 1 τον Ντούσαν Ίβκοβιτς! Ο «σοφός» έκλεισε το διπλό πέρασμα του από τον πάγκο του Ολυμπιακού με συνολικό απολογισμό 70 νικών.

Ο Σφαιρόπουλος μετράει ήδη 69 προπονητικές νίκες στον θεσμό και θέλει άλλη μια για να φτάσει τον «Ντούντα» στην κορυφή και προφανώς να τον ξεπεράσει στο άμεσο μέλλον! Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ίβκοβιτς έκλεισε την καριέρα του στον ερυθρόλευκο πάγκο με συνολικό ρεκόρ 70-35 ενώ ο Σφαιρόπουλος θα χρειαστεί μόλις τρία παραπάνω παιχνίδια για να τον φτάσει αφού το σημερινό του ρεκόρ είναι 69-38!

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα είναι ο προπονητής που έχει καθίσει στα περισσότερα Ευρωπαϊκά παιχνίδια (107) στον πάγκο της ομάδας…. Η αλυσίδα που ξεκίνησε πίσω στο 1960 με τον εμβληματικό (για την ιστορία της ομάδας) Γιάννη Σπανουδάκη που κοουτσαρε τους πρώτους αγώνες του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών κόντρα στην Τουρκική Γκαλατασαράι συνεχίζεται μισό και βάλε αιώνα αργότερα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Οι πέντε προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού με τις περισσότερες νίκες στη διοργάνωση:
1. Ντούσαν Ίβκοβιτς 70
2. Γιάννης Σφαιρόπουλος 69
3. Γιάννης Ιωαννίδης 59
4. Γιώργος Μπαρτζώκας 42
5. Παναγιώτης Γιαννάκης 36

ΥΓ Σύμφωνα με τα αρχεία της Ευρωλίγκα που για μια ακόμη φορά συλλμβάνονται…. λανθασμένα ο Σφαιρόπουλος έχει 68 νίκες αλλά πρόκειται περί καραμπινάτου λάθους. Την περίοδο 2014-15 ο Ολυμπιακός έκανε 22 νίκες συνολικά. Τις τρεις πρώτες με τον Μίλαν Τόμιτς στον πάγκο του και τις υπόλοιπες 19 (μέχρι και τον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Μαδρίτης) με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Αλλά σύμφωνα με τα…κιτάπια της Ευρωλίγκας το ρεκόρ του Σφαιρόπουλου εκείνη τη χρονιά είναι 18-8! Συμπτωματικά δεν έχει υπολογιστεί η πρώτη του νίκη στο….Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα!
Keywords
Τυχαία Θέματα