Koυόνσα: Η έκπληξη του Τούχελ

Ο 22χρονος αμυντικός της Λίβερπουλ, Τζαρέλ Κουόνσα, είναι στις κλήσεις του νέου τεχνικού των «λιονταριών» και μπορεί να κάνει ντεμπούτο με Αλβανία ή Λετονία, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

It’s time to reveal Thomas Tuchel’s first #ThreeLions squad!

England (@England) March 14, 2025

Ο νεαρός, βρισκόταν ήδη στον προθάλαμο της Εθνικής ομάδας, καθώς ήταν στην προεπιλογή του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για το Euro

2024, ενώ ο υπηρεσιακός Λι Κάρσλι τον είχε καλέσει εσπευσμένα τον Νοέμβριο για τα ματς με Ελλάδα και Ιρλανδία, λόγω τραυματισμών, χωρίς όμως να τον χρησιμοποιήσει.

Ωστόσο, λίγοι θα περίμεναν ότι θα ήταν στις επιλογές του νέου ομοσπονδιακού, ειδικά ένας παίκτης που δέχτηκε ανοικτή κριτική από τον προπονητή του συλλόγου του στην αρχή της σεζόν, κάτι αρκετά ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Λίβερπουλ.

«Έχασε όλες τις μονομαχίες»

Ο ύψους 1.90 μ. στόπερ, προϊόν των Ακαδημιών των “ρεντς”, έκανε πέρσι το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα επί Γιούργκεν Κλοπ.

Φέτος, ήταν βασικός στο ντεμπούτο του Άρνε Σλοτ στην 1η Αγωνιστική της Premier League, στο «Πόρτμαν Ρόουντ», κόντρα στην Ίπσουιτς.

Ωστόσο, δεν βγήκε ποτέ για το δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο Σλοτ τον αντικατέστησε με τον Κονατέ, σε ένα ματς που η Λίβερπουλ κέρδισε με 2-0.

Μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση στην Αγγλία, όχι τόσο για το αγωνιστικό σκέλος, όσο για τη σπάνια ευθύτητα με την οποία ο Ολλανδός τεχνικός εξήγησε την απόφασή του:

«Το πρώτο πράγμα που είπα στα αποδυτήρια ήταν ότι δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τακτική όταν χάνουμε τόσες μονομαχίες. Ο Τζαρέλ έχασε όλες τις εναέριες μονομαχίες, όπως και αρκετοί άλλοι παίκτες μας».

Η ευθύτητα αυτή του Σλοτ προκάλεσε συζητήσεις, με τον Γκάρι Λίνεκερ να σχολιάζει χαρακτηριστικά:

«Δεν έχουμε ακούσει ποτέ τον Γιούργκεν Κλοπ να μιλά τόσο ανοιχτά για την απόδοση ενός παίκτη. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη διαφορά».

«Σημαντική στιγμή πνευματικά»

Ο Κουάνσα φάνηκε αρκετά επηρεασμένος από αυτή την αλλαγή και έπρεπε να φτάσει ο Δεκέμβριος για να αγωνιστεί ξανά στην Premier League.

Στο Champions League πήρε χρόνο συμμετοχής όταν είχε ήδη εξασφαλιστεί η πρόκριση στα νοκ-άουτ, ενώ χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε Κύπελλο και Λιγκ Καπ.

Σιγά-σιγά, όμως, ο νεαρός άρχισε να κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη του προπονητή του και πλέον μετρά συμμετοχή – έστω και ως αλλαγή – σε πέντε σερί ματς Premier League, αγωνιζόμενος είτε ως στόπερ είτε ως δεξιός μπακ.

Στο ματς με την Παρί Σεν Ζερμέν, για το Champions League, αντικατέστησε τον τραυματία Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ και άγγιξε το γκολ.

Αναμένεται να ξεκινήσει βασικός δεξιά στον αυριανό τελικό του League Cup, στο “Γουέμπλεϊ”, απέναντι στη Νιούκαστλ, λίγες μέρες μετά την κλήση του από τον Τούχελ.

Ο Άρνε Σλοτ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού, έπλεξε το εγκώμιο του νεαρού αμυντικού για τον τρόπο που στάθηκε ξανά στα πόδια του μετά τα όσα συνέβησαν στην πρεμιέρα:

«Αυτό λέει πολλά για τη νοοτροπία του. Τον αντικατέστησα κόντρα στην Ίπσουιτς και έχουμε ένα πολύ δυνατό δίδυμο σέντερ μπακ με τον Φαν Ντάικ και τον Κονατέ. Όμως, κάθε φορά που αγωνίζεται, όλοι βλέπουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ταλέντο. Είναι δυνατός, γρήγορος, άνετος με την μπάλα και επικίνδυνος στις στατικές φάσεις. Είχε μερικές δύσκολες στιγμές, αλλά πλέον έχει ξεπεράσει το στάδιο του ταλέντου. Ο Τούχελ το είδε αυτό».

Για τις αντιδράσεις που υπήρχαν μετά τα όσα είχε δηλώσει για τον Κουόνσα τον Αύγουστο, ο Σλοτ τόνισε:

«Νομίζω ότι οι περισσότεροι δεν είχαν συνηθίσει ακόμα το γεγονός ότι λέω ξεκάθαρα αυτό που βλέπω. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα ο Τζαρέλ να δεχτεί περισσότερη κριτική από το συνηθισμένο. Πνευματικά όμως, ήταν ίσως μία σημαντική στιγμή γι’ αυτόν. Ένας νεαρός παίκτης, πρέπει να ζήσει κάτι τέτοιο κάποια στιγμή, γιατί μία ποδοσφαιρική καριέρα, δεν είναι μία συνεχής ανοδική πορεία. Πλέον έχει καταλάβει ότι μπορεί να επιστρέψει, όταν δεν δείχνουν όλα θετικά γι’ αυτόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα