Καταρρέουν σπίτια μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία – Πάνω από 10 νεκροί

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλά κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας του ισχυρού σεισμού 6,4 βαθμών ο οποίος έπληξε τη νήσο Λομπόκ της Ινδονησίας νωρίς σήμερα το πρωί, κατά νεότερο προσωρινό απολογισμό των αρχών.

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών έπληξε τη νήσο Λομπόκ της Ινδονησίας, δημοφιλή τουριστικό προορισμό, νωρίς το πρωί σήμερα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, άλλοι δώδεκα να τραυματιστούν και πολλά κτίρια να καταρρεύσουν ή να υποστούν
μεγάλες ζημιές, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της ασιατικής χώρας.

Ο σεισμός έπληξε τη νήσο την ώρα που οι περισσότεροι κοιμούνταν. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να βγουν σε ανοιχτούς χώρους φοβούμενοι ότι κτίρια θα κατέρρεαν.

Ο κύριος σεισμός, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν μικρό, μόλις επτά χιλιόμετρα, καταγράφηκε στις 06:47 τοπική ώρα (01:47 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 50 χλμ. βορειοανατολικά της Ματαράμ, της μεγαλύτερης πόλης στο νησί Λομπόκ, διευκρίνισε το ινστιτούτο.

Έχουν καταγραφεί 43 μετασεισμικές δονήσεις μετά τον αρχικό, κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, η ισχυρότερη από τις οποίες ήταν 5,7 βαθμών, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο κύριος σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κοντινό νησί Μπαλί, τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ινδονησία.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά το σεισμό, καθώς καταγράφηκε κάτω από το έδαφος.

Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος, όπου βρίσκονται χιλιάδες μεγάλα και μικρότερα νησιά, βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, μια περιοχή όπου καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Κάθε χρόνο σημειώνονται πολυάριθμοι σεισμοί.

Το 2004, μια πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 9,3 βαθμών που σημειώθηκε υποθαλάσσια, στα ανοικτά της Σουμάτρας, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, και το τσουνάμι που δημιούργησε προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές και στοίχισαν τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους στην ίδια την Ινδονησία (168.000 θύματα) και σε γειτονικά κράτη.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα