Η Πιονγξτσάνγκ ανησυχεί για Ρωσία, Βόρεια Κορέα και το... κρύο

Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Νότιας Κορέας ανησυχούν, εκτός από την απαγόρευση συμμετοχής της Ρωσίας, για την κακή διαχείριση πώλησης των εισιτηρίων, τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά -τελευταία- και με τον φόβο ότι τον Φεβρουάριο οι καιρικές συνθήκες θα έχουν επιδεινωθεί και θα επικρατεί αφόρητο κρύο.

Οι Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ μπορεί να χαρακτηριστούν ως οι ψυχρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες
των τελευταίων τριών δεκαετιών, επειδή το κεντρικό στάδιο στερείται οροφής, αφήνοντας περίπου 35.000 θεατές εκτεθειμένους στο δριμύ ψύχος, συμπεριλαμβανομένων και πολλών πολιτικών ηγετών του κόσμου, οι οποίοι έχουν προσκληθεί και θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης.

Οι ανησυχίες της οργανωτικής επιτροπής περιέχονται σε ένα εσωτερικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερ, και στο οποίο εκφράζεται η ανησυχία ότι οι άνεμοι που μπορεί να πνέουν και να χτυπούν το ανοικτό στάδιο στην έναρξη των Αγώνων μπορεί να ρίξουν τη θερμοκρασία ακόμη και στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η θερμοκρασία είναι μικρότερη από τους μείον 11 βαθμούς που καταγράφηκε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ το 1994 στη Νορβηγία, το στάδιο του οποίου στερείται επίσης οροφής και είναι μέχρι στιγμής οι ψυχρότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους οποίους υπάρχουν τέτοια δεδομένα.

Η Νότια Κορέα, η οποία κατασκεύασε το στάδιο της Πιονγκτσάνγκ που κόστισε 58 εκατομμύρια δολάρια, αλλά χωρίς στέγη, προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα, σχεδιάζει μια σειρά μέτρων κατά τις τελετές έναρξης και λήξης ώστε να συνδράμει τους ανθρώπους που υποφέρουν από υποθερμία, με τη διανομή κουβερτών και ζεστών ροφημάτων.

Μετά την είδηση, τον περασμένο μήνα, ότι έξι άνθρωποι είχαν αναφέρει συμπτώματα υποθερμίας κατά τη διάρκεια μιας μουσικής συναυλίας στο στάδιο, οι διοργανωτές σκέφτονται επίσης να εγκαταστήσουν μεγαλύτερα προστατευτικά παρμπρίζ περιμετρικά του σταδίου, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αθλητισμού.

Η ΔΟΕ συζήτησε τον κρύο καιρό που θα επικρατεί στην Πιονγκτσάνγκ στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής αυτής της εβδομάδας στη Λοζάνη. «Δεν είναι κάτι που δεν αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κριστόφ Ντουμπί, εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων, επικαλούμενος το Λιλεχάμερ, αλλά και το Σολτ Λέικ Σίτι το 2002.

Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι η Οργανωτική Επιτροπή της Πιονγκτσάνγκ είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να εξοπλίσει το γήπεδο με οροφή και θέρμανση, αλλά αυτό απορρίφθηκε λόγω του κόστους, αλλά και των ανησυχιών σχετικά με το εάν η όλη υποδομή του σταδίου θα υποστήριζε τη στέγη. Έτσι το δεδομένο είναι ότι το στάδιο που έγινε με τη λογική της προσωρινής κατασκευής, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί μετά τους Αγώνες.

Στην τελετή έναρξης έχουν προσκληθεί να παραστούν πολιτικοί ηγέτες από όλο το κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινμπίνγκ, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί να στείλει μια αντιπροσωπεία «υψηλού επιπέδου», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Keywords
Τυχαία Θέματα