Η κρίση των τραπεζών “γκρεμίζει” τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

H κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα -η οποία έχει ήδη οδηγήσει τρεις τράπεζες στο… καναβάτσο- αυξάνει την ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας συνολικότερα. Συνδυάζεται άλλωστε και με την πρόσθετη αβεβαιότητα που προκαλεί η αύξηση των επιτοκίων.

Πώς λοιπόν αντιδρούν οι αγορές απέναντι στον κίνδυνο της ύφεσης; Ρίχνουν τις τιμές της ενέργειας καθώς προεξοφλούν μικρότερη ζήτηση. Αυτό θα φανεί έντονα στον τελικό καταναλωτή μέσα από πτώση και της τιμής των καυσίμων κίνησης, και του πετρελαίου θέρμανσης

και του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να ανακοινωθούν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από τους παρόχους καθώς η χονδρική στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει κατά περίπου 20% σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναμένεται να πέσει ακόμη πιο χαμηλά καθώς η χρηματιστηριακή τιμή έχει διαμορφωθεί στα 40 ευρώ. Χαμηλότερες τιμές αναμένονται στην αντλία και για τα καύσιμα κίνησης ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης υποχωρεί και αυτό λίγες ημέρες πριν πέσουν τίτλοι τέλους στην οριζόντια επιδότηση επί της τιμής θέρμανσης.

Η τιμή της αμόλυβδης στην χονδρική έχει υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα καθώς πέφτει η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Μόνο σήμερα -υπό την πίεση της ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οι απώλειες για τον “μαύρο χρυσό” έφτασαν κάποια στιγμή και στο 3% αν και το μεσημέρι άρχισε και πάλι να ισορροπεί η κατάσταση. Έτσι, η τιμή χονδρικής της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει και πάλι κάτω από τα 1,4 ευρώ το λίτρο σε επίπεδο χονδρικής ύστερα από μια εβδομάδα σημαντικής πτώσης. Πλέον η τιμή λιανικής διαμορφώνεται στα 1,9 ευρώ το λίτρο (με το πετρέλαιο κίνησης στα 1,7 ευρώ) όταν πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν στα 2,05 ευρώ (με την τιμή του diesel κίνησης στα 1,914 ευρώ).

Αντίστοιχα, η τιμή λιανικής του πετρελαίου θέρμανσης έχει πέσει στα 1,18 ευρώ το λίτρο (συμπεριλαμβανομένης πλέον και της επιδότησης) όταν πριν από έναν χρόνο είχε 1,51 ευρώ. Προκύπτει επομένως ότι σε όλα ανεξαιρέτως τα ορυκτά καύσιμα κοστίζουν πλέον φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι.

Το φυσικό αέριο θα καταγράψει νέα σημαντική υποχώρηση τον επόμενο μήνα στην λιανική καθώς η τιμή στο χρηματιστήριο έχει παραμείνει κάτω από τα 45 ευρώ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα μάλιστα, δοκιμάστηκε και η τιμή των 40 ευρώ κάτι που έχει να καταγραφεί από το 2021.

Το ηλεκτρικό ρεύμα στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει μείωση της τάξεως του 20% σε σχέση με τη μέση τιμή του Φεβρουαρίου κάτι που σημαίνει ότι το βράδυ, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να ανακοινώσουν νέα (μικρή) αποκλιμάκωση στις τιμές λιανικής. Για τον τελικό καταναλωτή βέβαια, αυτό δεν θα σημαίνει πρόσθετη ελάφρυνση καθώς αν μειωθούν οι τιμές λιανικής θα μειωθούν και οι κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες ήδη έχουν υποχωρήσει στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα