Η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη και με μια μεγάλη διατροφική κρίση

Η κλιματική αλλαγή έχει προχωρήσει περισσότερο από ότι νομίζουμε ή απ' ότι γνωρίζουμε. Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δείχνει ότι οι επιπτώσεις της στα εδάφη είναι ήδη εκτεταμένη κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι τιμές των τροφίμων, πράγμα που με τη σειρά του επισύρει τον κίνδυνο μιας εκτεταμένης διατροφικής κρίσης.

Ειδικότερα, η έκθεση για την κλιματική αλλαγή και το έδαφος προειδοποιεί ότι ελλοχεύει μια κρίση τροφίμων, ενώ και οι εκπομπές διοξειδίου

του άνθρακα (CO2), παραμένουν ανεξέλεγκτες, ειδικά σε τροπικές περιοχές. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες ενδέχεται επίσης να μειώσουν τη θρεπτική αξία των καλλιεργειών αλλά και την απόδοση.

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ήδη αυξηθεί και παίζουν ρόλο στην αύξηση των τιμών των τροφίμων τα τελευταία χρόνια», εξηγεί η Cynthia Rosenzweig, συγγραφέας της έκθεσης της IPCC. Την ίδια στιγμή τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχουν επηρεάσει πολλές καλλιέργειες. Για παράδειγμα η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε κατά 13% κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν αναμενόμενο.

Οι αποδόσεις των καλλιεργειών και οι ρυθμοί αύξησης των ζώων έχουν ήδη μειωθεί. Τα επίπεδα διατροφής αναμένεται επίσης να μειωθούν με τις συνεχιζόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θέτοντας τις φτωχές χώρες σε πολύ σοβαρό κίνδυνο αυξημένης πείνας και υποσιτισμού, σύμφωνα με το national geographic.

Απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα