Η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα από την Columbia

Το εργοστάσιο της Columbia χτίστηκε το 1929 και λειτούργησε ένα χρόνο αργότερα, το 1930. Έως το 1990 που έκλεισε οριστικά κατέγραψε όλη την ιστορία της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.

Το εγκαταλελειμμένο ιστορικό εργοστάσιο αποτελεί «μήλον της έριδος» μεταξύ ιδιοκτητών, δήμου Αθηναίων και κατοίκων της περιοχής για την αξιοποίησή του, ευτυχώς όμως η κήρυξή του σε διατηρητέο μνημείο, χάρισε χαμόγελα στους αθρώπους της μουσικής και στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός μουσείου αφιερωμένου στην ελληνική δισκογραφία.

Σε

αυτήν τη μεγάλη ιστορία της δισκογραφικής εταιρείας, των στούντιο και του εργοστασίου παραγωγής της Columbia αναφέρεται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Φεργάδη από τις εκδόσεις ΚΨΜ, με τίτλο «Με αφορμή την Columbia -Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα».

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πληροφορίες και στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία της μουσικής βιομηχανίας της χώρας, άπειρες μικρές και καθημερινές στιγμές, άπειρες άγνωστες ιστορίες, χιλιάδες γεγονότα που συνέβησαν στο ιστορικό εργοστάσιο του Περισσού-Ριζόπολης, μικρά και μεγάλα πράγματα που βρίσκονται πίσω από τους δίσκους που αγαπήσαμε, πίσω από τα τραγούδια που ακούμε.

Από την ίδρυσή της και τη διαδρομή της μέσα στο χρόνο και στα ιστορικο-πολιτικά γεγονότα της εποχής, μέχρι το κλείσιμο και την κατεδάφισή της. Mνήμες και αισθήματα βγαλμένα από τη ζωή και την εμπειρία ενός εκ των πρωταγωνιστών της δισκογραφικής βιομηχανίας της χώρας μας. Του Δημήτρη Φεργάδη που ευτυχώς αποφάσισε να την καταγράψει.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα