Η Εθνική ανσάμπλ και η Ελένη Κελαϊδίτη ανοίγουν τα φτερά τους

Το επιτυχημένο βήμα της Εθνικής ανσάμπλ γυναικών και της Ελένης Κελαϊδίτη στην πορεία τους προς τη διεκδίκηση της Ολυμπιακής πρόκρισης, τα συνολικά 10 ελληνικά μετάλλια στη διοργάνωση, καθώς και οι έπαινοι όλων των συμμετεχουσών αποστολών, ήταν η παρακαταθήκη που αφήνει το 5ο διεθνές τουρνουά ρυθμικής γυμναστικής Aphrodite Cup, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου
από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου.

Η φετινή διοργάνωση αποδείχθηκε αντάξια των υψηλότερων προσδοκιών, καθώς ήταν η οργανωτικά αρτιότερη και η αγωνιστικά πληρέστερη στην ιστορία του θεσμού, με συμμετοχές από 22 χώρες και πέντε ηπείρους, αλλά και με τις Εθνικές ομάδες να ξεσηκώνουν το κοινό, που γέμισε την κεντρική εξέδρα για το φινάλε των αγώνων και έζησε από κοντά τη μεγαλύτερη γιορτή της ρυθμικής στην Ελλάδα.

Για την Εθνική ανσάμπλ των γυναικών, η φετινή αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του τραυματισμού της Χριστίνας Ρήγα ακριβώς πριν από τα «αποκαλυπτήρια», ωστόσο η υπόλοιπη ομάδα (Ιωάννα Τζιατζιά, Αύρα Ντούρο, Χρυσάνθη Αθανασακοπούλου, Δέσποινα Τούση, Ελεάννα Δημοπούλου) αντεπεξήλθε και τελικά η πρώτη επίσημη εμφάνιση της χρονιάς άφησε ευχάριστη γεύση.

«Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε την πρώτη επίσημη εμφάνισή μας σ’ αυτή την εξαιρετική διοργάνωση, που κλείνει με θετικές εντυπώσεις παρ’ όλες τις δυσκολίες. Το ανσάμπλ γυναικών, μετά τον απρόσμενο τραυματισμό της Ρήγα, ανασυντάχθηκε και είχαμε μία αξιόλογη παρουσία, καθώς η αντικαταστάτριά της Δέσποινα Τούση ανταποκρίθηκε πολύ καλά. Ο επόμενος αγώνας μας θα είναι στα μέσα Απριλίου στο παγκόσμιο κύπελλο της Σόφιας, όπου θέλουμε να φανούμε πιο έτοιμες. Τα κορίτσια απέκτησαν φτερά στα πόδια τους χάρη στο χειροκρότημα των φιλάθλων, ενώ το ίδιο συνέβη και με το ανσάμπλ των νεανίδων, που επίσης πήγε πολύ καλά, έχοντας να συναγωνιστεί πολλές και δυνατές εθνικές ομάδες. Διοργανώσεις όπως το Aphrodite Cup βοηθούν σημαντικά το άθλημά μας» τόνισε η Φωτεινή Κωτσοπούλου, μέλος του προπονητικού επιτελείου του ελληνικού ανσάμπλ.

Σημαντική ώθηση για την συνέχεια παίρνει μέσα από το Aphrodite Cup και η πρωταθλήτρια του ατομικού Ελένη Κελαϊδίτη, η οποία αποχαιρέτησε με τέσσερα μετάλλια (χρυσό στο σύνθετο ατομικό, ασημένια στην μπάλα και στις κορύνες, χάλκινο στο στεφάνι) τον αγώνα που συνδιοργάνωσε ο σύλλογός της, Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία».

«Το Aphrodite Cup ήταν μία ξεχωριστή διοργάνωση για μένα. Είναι μοναδικό το να συμμετέχεις σ’ έναν διεθνή αγώνα μέσα στη χώρα σου και να παίρνεις την αγάπη και το χειροκρότημα του κόσμου. Ήταν επίσης ένας πολύ καλός αγώνας προετοιμασίας, που με βοηθά να φτάσω σταδιακά στο επίπεδο που θέλω, με την σκέψη στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μαΐου, τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Ιουνίου και κυρίως στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθεί η Ολυμπιακή πρόκριση», δήλωσε η 18χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Διάπλατα χαμόγελα άφησε το 5ο Aphrodite Cup και σε οργανωτικό επίπεδο, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά την περαιτέρω αναβάθμιση του αγώνα και την ένταξή του στην σειρά των παγκοσμίων κυπέλλων της FIG.

«Για άλλη μια χρονιά δεχθήκαμε συγχαρητήρια από όλες τις αποστολές, που αναγνώρισαν ότι το Aphrodite Cup δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα παγκόσμιο κύπελλο. Φέτος είχαμε αθλήτριες πολύ υψηλού επιπέδου και οι εκπρόσωποι των εθνικών ομάδων ήταν περισσότερες από τις αντίστοιχες των σωματείων, στοιχείο που είναι αξιοσημείωτο. Χαιρόμαστε, επίσης, που αυτή η διοργάνωση συμβάλλει σημαντικά στο να αποκτούν εμπειρίες μεγάλων αγώνων οι αθλήτριες των Εθνικών μας ομάδων, τόσο στο ατομικό όσο και στο ανσάμπλ.

Έχουμε κερδίσει την εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας του αθλήματος και πλέον θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε και την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη, ώστε να αλλάξουμε επίπεδο. Θέλουμε η διοργάνωση του 2020 να ενταχθεί στην σειρά των παγκοσμίων κυπέλλων. Θα αποτελέσει το ιδανικό ξεκίνημα μίας Ολυμπιακής χρονιάς, που ελπίζουμε ότι θα βρει στο Τόκιο τόσο το ελληνικό ανσάμπλ όσο και την Ελένη Κελαϊδίτη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και του Γ.Ο.Π.Φ. «Η Αρμονία», Ελένη Μιχοπούλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες της προς όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης διοργάνωσης.

Τη φετινή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους συνολικά 370 αθλήτριες, προπονήτριες και μέλη αποστολών από 22 χώρες, που φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία του Παλαιού Φαλήρου και των Νοτίων Προαστίων και παρήγαγαν πολύ σημαντικά έσοδα για την τοπική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής τους σε μια μη τουριστική περίοδο.

Παράλληλα, το Aphrodite Cup έστειλε και φέτος ισχυρό μήνυμα περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας. Μέσα από το πρόγραμμα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένων αθλητικών παπουτσιών και ρούχων «Άστα να περπατήσουν ξανά» της οργάνωσης «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν δεκάδες ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών, που θα προσφερθούν σε κοινωνικές δομές Δήμων της περιοχής, ενώ στους χώρους του σταδίου εφαρμόσθηκε πρόγραμμα ανακύκλωσης και συγκεντρώθηκαν περίπου 100 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία προωθήθηκαν για τον τελικό διαχωρισμό.

Επίσης, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, για πρώτη φορά μία διεθνής αθλητική διοργάνωση ήταν plastic free και όλα τα πλαστικά μίας χρήσης που χρησιμοποιήθηκαν ήταν βιοδιασπώμενα (φτιαγμένα από άμυλο ή ζαχαροκάλαμο, όχι από πετρέλαιο).

Επιπλέον, στη διοργάνωση απασχολήθηκαν και άτομα εγγεγραμμένα στις κοινωνικές δομές του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Το Aphrodite Cup 2019 συνδιοργάνωσαν ο Γυμναστικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου «Η Αρμονία», η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το Aphrodite Cup υποστηρίχθηκε επίσης από την περιβαλλοντική οργάνωση «Ινστιτούτο Ομάδα για τον Κόσμο - Περιβαλλοντική Συμμαχία 2004+», καθώς προωθεί τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και έχει ενταχθεί στη Β’ βαθμίδα του συστήματος πιστοποίησης Green Sports League.
Keywords
Τυχαία Θέματα