Η διείσδυση της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η μεταφορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία σηματοδοτεί μια νέα εποχή ρωσικής εμπλοκής στα γεωπολιτικά ζητήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικά στη λειτουργία της ευαίσθητης νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Ο κύβος ερρίφθη. Οι S-400 ξεκίνησαν να παραδίδονται στην Τουρκία. «Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Άγκυρα», ανέφερε στην ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η ενέργεια αυτή δεν οδηγεί μόνο στην περαιτέρω επιδείνωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Δρομολογεί κι ευρύτερες εξελίξεις σε σχέση με τον αυξανόμενο ρόλο της Ρωσίας σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική ζώνη που ξεκινά από τα Βαλκάνια, διέρχεται της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας και φθάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο. Έναν ρόλο που η Μόσχα φρόντισε να ενισχύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια με μια ολοκληρωμένη στρατηγική γεωπολιτικής διείσδυσης στην περιοχή.

Ρωσία και Βαλκάνια

Για περισσότερους από τρεις αιώνες τα Βαλκάνια βρίσκονται κάτω από τη βαριά σκιά του ηπειρωτικού γίγαντα που λέγεται Ρωσία. Η Ρωσία διαδραμάτισε αρχικά το ρόλο του μεγάλου ομόδοξου αδελφού και προστάτη των υπόδουλων ορθοδόξων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια έπαιξε το «πανσλαβιστικό χαρτί», κυρίως μέσω της Βουλγαρίας. Κατόπιν, ως Σοβιετική Ένωση, επιχείρησε μέσω της ιδεολογίας του Κομουνισμού να θέσει υπό τον έλεγχό της τη χερσόνησο του Αίμου. Και σήμερα, η μετακομουνιστική πλέον Ρωσία υπό την ηγεσία εδώ και 19 έτη του Βλάντιμιρ Πούτιν, ξεπερνώντας σταδιακά τα οικονομικά και στρατιωτικά της προβλήματα, δεν παραβλέπει τα ιστορικά γεωπολιτικά της συμφέροντα στα Βαλκάνια. Χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς αγωγούς και την ενεργειακή της πολιτική για ν’ ασκήσει επιρροή και έλεγχο σε μια περιοχή που συνδέεται άρρηκτα μ’ εκείνη της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου, που αποτελούν το λεγόμενο «νότιο μέτωπο», το οποίο θεωρείται από πολλούς ως το «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.

Ουγγαρία: “Δούρειος Ίππος” της Μόσχας στην Ε.Ε.;


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα