Η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας για το συμβάν με το χρονόμετρο

Με ανακοίνωση της η Ευρωλίγκα ανέφερε ότι δεν υπήρξε διαιτητικό λάθος στο παιχνίδι Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ - Αρμάνι Μιλάνο σχετικά με το συμβάν με το χρονόμετρο στο φινάλε της αναμέτρησης. Η ένσταση των "πράσινων" θα εξεταστεί από τον ανεξάρτητο δικαστή, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες δικαίωσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως σωστά το χρονόμετρο δεν σταμάτησε από τη στιγμή που ο Καλάθης είχε σκοράρει στα 2:01 πριν το φινάλε, αφού αυτό συμβαίνει
αυτόματα μόνο στα 2 τελευταία λεπτά.

Και συνεχίζει ως εξής:
"Η μπάλα εξοστρακίστηκε στον Θανάση Αντετοκούνμπο και τον Νικ Καλάθη του Παναθηναϊκού. Ο Τζεφ Μπρουκς της Αρμάνι ήταν τοποθετημένος πίσω από την βασική γραμμή έτοιμος να κάνει την επαναφορά, εντούτοις επειδή η μπάλα κυλούσε μακριά του, ο διαιτητής την μάζεψε".

Σύμφωνα με το άρθρλο 17.3.3:
Όταν το ρολόι δείχνει 2 λεπτά ή λιγότερο στην τέταρτη περίοδο ή την παράταση και υπάρχει επαναφορά, ο διαιτητής θα κάνει το σήμα της γραμμής πριν ξεκινήσει την επαναφορά.

Αν το αμυντικός παίκτης περάσει πάνω από την γραμμή ή παρεμβληθεί στην επαναφορά, ή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από τον παίκτη που κάνει την επαναφορά όταν ο συνολικός χώρος είναι δύο μέτρα, υπάρχει παράβαση και δίνεται τεχνική ποινή.

Συνεπώς ο διαιτητής ορθά έκανε το σήμα της γραμμής και στη συνέχεια πάσαρε τη μπάλα στον Τζεφ Μπρουκς για την επαναφορά. Τα 5 δευτερόλεπτα που έχει στη διάθεση του ξεκίνησαν τότε, από τη στιγμή που η μπάλα ήταν στα χέρια του παίκτη με 1:51 στο ρολόι. Η μπάλα πήγε στον Κέρτις Τζέρελς με 1:50 και αυτός ξεκίνησε να ντριμπλάρει. Σύμφωνα με το άρθρο 47.2:

Οι διαιτητές σφυρίζουν όταν υπάρξει παράβαση κανονισμών, ένα δεκάλεπτο ή παράταση τελειώνει ή όταν οι διαιτητές κρίνουν ότι είναι απαραίτητο να σταματήσουν τον αγώνα. Οι διαιτητές δεν σφυρίζουν μετά από ένα επιτυχημένο καλάθι, βολή ή όταν η μπάλα γίνεται "ζωντανή".

Συνεπώς με το χρονόμετρο στα 1:48 ο διαιτητής σωστά σφύριξε με 22 δευτερόλεπτα στο χρονόμετρο της επίθεσης, γιατί έκρινε απαραίτητο να σταματήσει τον αγώνα. Σύμφωνα με το άρθρο 4.1:

Ένα σφάλμα / δυσλειτουργία που αφορά το χρονόμετρο και δεν αρχίζει/σταματά σωστά οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα πριν ή μετά από τη στιγμή που η μπάλα είναι εν κινήσει. Οι διαιτητές θα εξετάσουν τη φάση για να αποφασίσουν μόνο: πόσος χρόνος ακριβώς πέρασε και πόσος χρόνο απομένει για το τέλος της περιόδου ή της παράτασης.

Αμέσως ακολουθώντας την κίνηση της μπάλας που πέρασε ολόκληρη από το καλάθι στα 2:01 για το τέλος, οι διαιτητές θέλησαν να επιβεβαιώσουν αν συνέβη κάποιο λάθος / δυσλειτουργία με το χρονόμετρο. Βλέποντας ξανά το replay, οι διαιτητές ήταν σε θέσ να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρξε λάθος / δυσλειτουργία. Το παιχνίδι ορθώς συνεχίστηκε με την επαναφορά του Βλάντιμιρ Μίτσοφ από την πλάγια γραμμή όπου διεκόπη προσωρινά το παιχνίδι στο 1:48 για το τέλος του αγώνα και στα 22" για το φινάλε της επίθεσης της Αρμάνι Μιλάνο".
Keywords
Τυχαία Θέματα