Η ακήρυχτη καμπάνια του “θεριακλή” Ναϊνγκολάν υπέρ του ...καπνίσματος!

Ποδόσφαιρο, φυσική κατάσταση, πολλά τρεξίματα, δυνατά κορμιά, “γερά” πνευμόνια και …τσιγάρο; Μα που κολλάει αυτή η κακή συνήθεια στον μαγικό κόσμο της “στρογγυλής θεάς”; Βλέπετε, οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ρομπότ. Άνθρωποι είναι και αυτοί και που και που - ή πιο συχνά σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Μαραντόνα) - ξεφεύγουν από τα το “κλουβί” του επαγγελματισμού, του πρέπει και του “μην”. Κάποιοι θα πιουν ένα ποτηράκι παραπάνω, άλλοι μπορεί να ξενυχτήσουν 2-3-6 ώρες παραπάνω και άλλοι δεν αποχωρίζονται το τσιγάρο από το στόμα τους…

Ο “θεριακλής’ Ράτζα Ναϊνγκολάν, όχι μόνο πήγε την όλη κατάσταση
ένα επίπεδο πάνω, αλλά το …τερμάτισε! Ο Βέλγος μέσος της Ίντερ υπερασπίστηκε το δικαίωμα του ποδοσφαιριστή να καπνίζει και μίλησε δημόσια, για ένα θέμα, το οποίο παραμένει “ταμπού” για εκατοντάδες ποδοσφαιριστές.

“Ψωνίζω στο σούπερμαρκετ, μπορώ να πιω ένα ποτήρι αλκοόλ και να καπνίσω ένα τσιγάρο με σύνεση. Ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να καπνίζει, ακόμα και αν δεν κάνει μια “κανονική” δουλειά. Όταν κρύβεις ένα πράγμα, τότε αυτό σημαίνει ότι έχεις και άλλα πράγματα να κρύψεις”, είπε ο Ναϊνγκολάν και προκάλεσε για άλλη μια φορά “θόρυβο”.

“ Με το τσιγάρο στο στόμα ήταν στα αποδυτήρια”

Ο Ναϊνγκολάν δεν είναι ο πρώτος και σίγουρα όχι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής υψηλού επιπέδου που καπνίζει. Και το παραδέχεται.

Πιο γνωστή η περίπτωση του Γιόχαν Κρόιφ. Ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” ήταν μανιώδης καπνιστής. Σε τέτοιο σημείο που θυμάμαι μια ιστορία που μου είχε αφηγηθεί ο σπουδαίος Μίμης Δομάζος από τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

“ Πήγαμε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια και ο Κρόιφ ήταν ακριβώς απέξω με ένα τσιγάρο στο στόμα “, μου είχε πει ο “Στρατηγός” για έναν ποδοσφαιριστή - θρύλο με …κακές συνήθειες.

Βέβαια το παράδειγμα του Ντιέγκο Μαραντόνα είναι αυτό που κάνει …μπαμ! Όμως το τσιγάρο δεν είναι ο μοναδικός εθισμός του “Pibe de Oro” …
Ο Ζιντάν είχε φωτογραφηθεί κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2006 (πριν τον ημιτελικό με την Πορτογαλία) να καπνίζει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, ενώ ο Φαμπιάν Μπαρτέζ βρίσκεται αρκετά ψηλά στη λίστα των …θεριακλήδων. Μάλιστα ανάγκασε ακόμα και τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να συμβιβαστεί με αυτό!

“ Γνωρίζω ότι ο Φαμπιάν καπνίζει και το γνώριζα πολύ πριν τον αποκτήσουμε. Μπορεί να νόμιζε ότι δεν το γνώριζα, όμως αυτό δεν ισχύει. Στην Αγγλία είναι σπάνιο ένας ποδοσφαιριστής να καπνίζει, όμως το προτιμώ από έναν αλκοολικό ποδοσφαιριστή”, είχε δηλώσει εκείνη την εποχή ο Σερ για τον Μπαρτέζ.

Ο Σόκρατες κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα (!!!), ακόμα και αν γνώριζε τις βλαβερές του συνέπειες ως γιατρός. Ο Αρντίλες είχε πάντα πάνω του ένα πακέτο τσιγάρα, ο Βιάλι φημολογείται πως είχε προσπαθήσει να καπνίσει κρυφά δίπλα από τον πάγκο της Εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1990, ο Προσινέτσκι απλά μείωσε το τσιγάρο στο …ένα πακέτο όταν πήγε στην Πόρτσμουθ το 2001 Στα …χρόνια μας, ο Μπαλοτέλι, ο Ρούνεϊ, o Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ και ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έχουν θεαθεί πολλάκις με τσιγάρο ή πούρο σε κάποια έξοδο τους. Και μην νομίζετε ότι δεν υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα και στην Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα