Η BioWare απαντά στις αναφορές περί προβλημάτων ανάπτυξης του Anthem

"Η διαδικασία της δημιουργίας είναι συχνά δύσκολη."

Το Kotaku δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά την Τρίτη, σχετικά με τις προκλήσεις της δημιουργίας του Anthem, με τη BioWare να μην σχολιάζει εντός του άρθρου, αντ' αυτού τοποθετήθηκε μέσω μιας δημοσίευση στο blog της.

Το Kotaku ανανέωσε το σχετικό άρθρο λίγο μετά τη δημοσίευση, λέγοντας πως μία περίληψη με σχετικά σημεία του άρθρου είχε σταλεί προηγουμένως στην BioWare,

αλλά η ανακοίνωση στο blog είχε αναρτηθεί από την εταιρεία λίγο μετά τη δημοσίευση του Kotaku.

Ο Jason Schreier του Kotaku λέει σε γενικές γραμμές στο άρθρο του, πως δεκάδες βετεράνοι developers έφυγαν από την BioWare τα τελευταία χρόνια, με πολλούς να αναφέρουν το στρες ως βασικό παράγοντα. Κάποιοι από το γραφείο του Edmonton αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, με τους γιατρούς να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους να λαμβάνουν άδεια για εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Κάποιοι από τους εργαζόμενους θα επέστρεφαν μετά από μερικούς μήνες και κάποιοι άλλοι όχι. Αυτό είχε γίνει ευρύτερα γνωστό στο γραφείο ως "απώλειες λόγω στρες".

Developer της BioWare δήλωσε ανώνυμα στο Kotaku: "Δεν μπορώ να μετρήσω τις 'απώλειες λόγω στρες' που είχαμε στο Mass Effect: Andromeda ή το Anthem".

Ένας άλλος πρώην developer της BioWare δήλωσε στο Kotaku πως πήγαιναν συχνά σε ένα prive δωμάτιο, έκλειναν την πόρτα και "απλά ξεσπούσαν σε κλάματα". Κάποιος άλλος είπε πως "Η κατάθλιψη και το άγχος είναι μία επιδημία μέσα στην BioWare."

Ένας developer εκμυστηρεύτηκε ότι ο όρος "BioWare magic" είναι ευρύτερα γνωστός γύρω από το στούντιο. Φημολογείται ότι είναι ένας τρόπος σκέψης ότι ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη είναι η παραγωγή ενός παιχνιδιού, στο τέλος όλα θα λειτουργήσουν άψογα. Το Kotaku γράφει πως αυτός ο τρόπος σκέψης λειτούργησε με τα Mass Effect Trilogy και Dragon Age: Origins, αλλά μετά την αποτυχία των Mass Effect: Andromeda και του Anthem, θα πρέπει να γίνει αλλαγή στη στάση και στις συνθήκες εργασίας της εταιρείας..

Μία άλλη πλευρά των προκλήσεων με το Anthem είχε να κάνει με τεχνικά θέματα λόγω της EA Frostbite engine (μηχανή γραφικών), η οποία δημιουργήθηκε από την DICE και προωθήθηκε προς χρήση σε όλα τα studio της EA, αντί να χρησιμοποιηθεί κάποια third-party μηχανή όπως η Unreal.

Σύμφωνα με το άρθρο, η Frostbite φημολογείται ότι προκαλεί αρκετά προβλήματα σε όσους τη χρησιμοποιούν, μιας και δεν προσφέρει τα πιο σύγχρονα εργαλεία δημιουργίας, ειδικά για ένα παιχνίδι που βάζει την BioWare σε "νέα μονοπάτια".

Ένας πρώην υπάλληλος της BioWare είπε στο Kotaku ότι: "Η Frostbite είναι μία εσωτερική μηχανή γραφικών, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό. Είναι ανεπαρκώς τεκμηριωμένη, έχει χακαριστεί και ούτω καθεξής, και έχει όλα τα προβλήματα μιας εξωτερικής μηχανής".

"Κανείς από αυτούς που στην συνεργάζεσαι δεν το σχεδίασε, οπότε δεν γνωρίζεις για ποιον λόγο αυτό το πράγμα λειτουργεί με αυτό τον τρόπο..."

Παράλληλα με τα υποτιθέμενα ζητήματα αναγκαστική κρίσης και τα προβλήματα με τη μηχανή γραφικών, το Anthem - το οποίο αρχικά θα ονομαζόταν Beyond - λέγεται ότι ήταν εξαρχής διάσπαρτο με τις ιδέες του. Αποφάσεις δεν θα παρθούν, πράγμα που θα παρατείνει τη διαδικασία προσθήκης βασικών χαρακτηριστικών και μηχανισμών όπως οι σήμα κατατεθέν στολές του παιχνιδιού οι οποίες φημολογείται ότι αφαιρέθηκαν και ξαναπροστέθηκαν αρκετές φορές.

Η απάντηση της BioWare πάνω στο άρθρο λέει: "Επιλέξαμε να μην σχολιάσουμε ή να συμμετάσχουμε σε αυτή την ιστορία γιατί αισθανθήκαμε ότι υπήρχε μια άδικη εστίαση σε συγκεκριμένα μέλη και ηγέτες της ομάδας, που έκαναν το καλύτερο δυνατό για να φέρουν αυτή την εντελώς νέα ιδέα στους fans. Δεν θέλαμε να είμαστε κομμάτι σε κάτι που προσπάθησε να τους υπονομεύσει ως άτομα. Τους σεβόμαστε όλους και δημιουργήσαμε αυτό το παιχνίδι ως ομάδα".

Η Bioware αναφέρθηκε στο κομμάτι της κουλτούρας και της ψυχικής υγείας στον χώρο εργασίας λέγοντας ότι: "Η υγεία και η ευημερία των μελών της ομάδας μας είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά" και πρόσθεσε, σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον ότι: "Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει υγιές και stress-free, αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης."

Η BioWare είπε επίσης πως αποδέχεται όλου του είδους τις κριτικές για τα παιχνίδια της, ειδικά από τους παίκτες.

"Η διαδικασία της δημιουργίας είναι συχνά δύσκολη. Οι δυσκολίες και οι προκλήσεις στη δημιουργία των βιντεοπαιχνιδιών είναι πραγματικές. Αλλά η επιβράβευση του να δίνουμε κάτι που έχουμε δημιουργήσει στα χέρια των παικτών μας είναι φανταστική. Οι άνθρωποι σε αυτή τη βιομηχανία βάζουν τόσο πολύ πάθος και ενέργεια στο να δημιουργήσουν κάτι διασκεδαστικό. Δεν βλέπουμε κάποια αξία στο να ασκούμε έντονη κριτική ο ένας στον άλλον ή στη δουλειά του άλλου. Δεν πιστεύουμε ότι τα άρθρα που κάνουν αυτό, κάνουν τη βιομηχανία και τη δημιουργία μας καλύτερη".

Ο Manveer Heir, πρώην υπάλληλος την BioWare που εργάστηκε πάνω στο Mass Effect: Andromeda μοιράστηκε τα ίδια αισθήματα στο Twitter με αυτά των ανώνυμων developers στο άρθρο του Kotaku. Ο Heir είπε δημόσια ότι "έφυγε από την BioWare το 2014 με σοβαρή κατάθλιψη και άγχος", τα οποία του πήρε πολύ καιρό να τα ξεπεράσει.

Η Ηρώ του IGN Greece βαθμολόγησε το Anthem με 6.8, λέγοντας πως "έχει εξαιρετικές δυνατότητες αν μπορέσει να αποδεσμευτεί από τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα", κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει και εξακολουθεί να ψάχνει να δει άσπρη μέρα... που δυστυχώς, ίσως να μην έρθει και ποτέ.

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια σχετικά με το Anthem, την BioWare και τις κινήσεις της EA στη βιομηχανία του gaming.

Ο Mike είναι το "μαντρόσκυλο" του IGN. Όταν δεν γαβγίζει μπορείτε να τον βρείτε σε Facebook, Steam και PSN.

IGN Greece Έρχεται νέο update στο Anthem Anthem: Tα Caches του Elysian Stronghold δεν θα δίνουν καθόλου armour BioWare: Το Anthem τα βρήκε πιο σκούρα από όσο περιμέναμε

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα