Γράφτηκε ιστορία στο Ιράν! Μπήκαν γυναίκες στο γήπεδο! (videos)

Ιστορική ημέρα είναι η 10η Οκτωβρίου για τις γυναίκες του Ιράν, καθώς επετράπη για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια η είσοδος τους σε ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Μετά από την απειλή της FIFA για αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς διοργανώσεις και την παγκόσμια κατακραυγή για την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων στο Ιράν, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επιτρέψει την παρουσία γυναικών στο γήπεδο και το παιχνίδι με την Καμπότζη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 έμεινε στην ιστορία.

ورزشگاه

آزادی منتظر ما بمون #با_من_به_ورزشگاه_بیا pic.twitter.com/rzaOjP9YeV

— Maryampapi (@maryampapi1) October 10, 2019Περίπου 4.000 γυναίκες βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου Αζάντι στην Τεχεράνη(σε ξεχωριστή θύρα με τους άνδρες) και παρακολούθησαν τον αγώνα του Ιράν με την Καμπότζη, στον οποίο οι γηπεδούχοι διέλυσαν με 14-0 (τέσσερα γκολ ο Ανσαριφάρντ) την αντίπαλο τους.

دقایق آخر بازی #بامن_به_ورزشگاه_بیا pic.twitter.com/iKNehQO8U3

— Maryampapi (@maryampapi1) October 10, 2019
Γυναίκες αστυνομικοί και γιατροί ήταν στη θύρα κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ το Ιράν δεν επέτρεψε την έκδοση διαπιστεύσεων για τις γυναίκες εκπρόσωπους του Τύπου.

شادی بعد از گل یازدهم ایران pic.twitter.com/P6kZjria24

— Maryampapi (@maryampapi1) October 10, 2019
Η απαγόρευση των γυναικών στα ιρανικά γήπεδα ξεκίνησε το 1981, παράλληλα με την Ισλαμική επανάσταση στη χώρα, ενώ το Ιράν ήταν η τελευταία χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αγώνων στις γυναίκες και προχώρησε στην υλοποίηση της άρσης απαγόρευσης λίγες ημέρες μετά το θάνατο γυναίκας οπαδού για "παράνομη" είσοδο σε γήπεδο.

#با_من_به_ورزشگاه_بیا pic.twitter.com/8OIlGv8tLn

— Maryampapi (@maryampapi1) October 10, 2019
Πλέον έπεσε και αυτό το... κάστρο και η 10η Οκτωβρίου είναι ιστορική για τη σύγχρονη ιστορία του Ιράν, αν και οι γυναίκες θα επιτρέπεται να παρακολουθούν μονάχα αγώνες της Εθνικής τους ομάδας και όχι παιχνίδια του πρωταθλήματος ή των Ασιατικών Κυπέλλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα