Φάκελος Κύπρου: Μεταπολίτευση, Καραμανλής και Αττίλας ΙΙ [Ντοκουμέντα]

Γενεύη 13.8. 1974: Η Τουρκία ζητά το 34% της Κύπρου! - Καραμανλής: “Διεπιστώθη η πλήρης αδυναμία στρατιωτικής επεμβάσεως της Ελλάδας στην Κύπρο” - Κίσιντζερ: “Υπάρχουν πλέον νέες πραγματικότητες στην Κύπρο” - Ο ρόλος των Συμμάχων και της Σοβιετικής Ένωσης - Αποστολή Ελληνικής Μεραρχίας: “Η Κύπρος κείται μακράν”.

Η σύγχρονη ελληνική Δημοκρατία, γνωστή και ως Μεταπολίτευση, γεννήθηκε μέσα από την εθνική τραγωδία της Κύπρου

το καλοκαίρι του 1974. Η Ελλάδα βγήκε, στις 23 Ιουλίου 1974, από τον “γύψο” της Χούντας, η οποία πρόλαβε ωστόσο να βάλει στην “εντατική” την ακρωτηριασμένη Κύπρο. Είχε προηγηθεί το οργανωμένο από τη Χούντα πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974), η εισβολή και εγκατάσταση στην Κύπρο των τουρκικών δυνάμεων (Αττίλας Ι, 20-22 Ιουλίου 1974), η πλήρης αποδιοργάνωση της άμυνας στη μεγαλόνησο και η αποτυχημένη Γενική Επιστράτευση στην Ελλάδα. Εγκαταλειμμένη πλέον κι από τους “προστάτες” τους στην Ουάσιγκτον κι αφού τα έκανε κυριολεκτικά μούσκεμα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η στρατιωτική Δικτατορία εγκαταλείπει άρον άρον την εξουσία, την οποία κατέλαβε πραξικοπηματικά στις 21 Απριλίου 1967 καταλύοντας την εύθραυστη μεταπολεμική ελληνική Δημοκρατία, και παραδίδει την διακυβέρνηση στους πολιτικούς, μέσα σε μια χαοτική και εμπόλεμη κατάσταση.

Το Κυπριακό υπήρξε η “μαμμή” της Μεταπολίτευσης. Στις 23 Ιουλίου 1974, μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Ιωαννίδη, οι επιτελείς του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ) υπό τον Γκιζίκη (ο διορισμένος από τη Χούντα “Πρόεδρος της Δημοκρατίας”), σε κοινή σύσκεψη με τους πολιτικούς Π. Κανελλόπουλο, Γ. Μαύρο, Ε. Αβέρωφ, Γ. Αθανασιάδη-Νόβα, Σπ. Μαρκεζίνη και Ξ. Ζολώτα, κατέληξε να ορκίσει “κυβέρνηση εθνικής ενότητας”. Αφού επέστρεψε εσπευσμένα από το Παρίσι, όπου και ζούσε εξόριστος, με το προσωπικό αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εσταίν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίσθηκε στις 4.00 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου 1974 ως Πρωθυπουργός και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και τους χειρισμούς του Κυπριακού με συνεργάτες του τον Γ. Μαύρο ως αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών και τον Ε. Αβέρωφ Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης:

Διασκέψεις της Γενεύης (25.7.1974-14.8.1974): Η Τουρκία ζητά το 34% της Κύπρου!


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα