Ανόρθωση Αμμοχώστου: 47 χρόνια στην προσφυγιά…

Με αφορμή τις πρόσφατες προκλήσεις του Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου, το novasports.gr σας θυμίζει μια “Κυρία”, η οποία είναι πρόσφυγας και βρίσκεται μακριά από το σπίτι της εδώ και 47 χρόνια. Την Ανόρθωση. Μια ομάδα, η οποία περιμένει καρτερικά – σχεδόν μισό αιώνα – την επιστροφή στον τόπο της “γέννησης” της, την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

O χρόνος “πάγωσε” μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

το καλοκαίρι του 1974 για χιλιάδες Κύπριους. Η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τουρκικά στρατεύματα και η Ανόρθωση έγινε από εκείνη τη “μαύρη” στιγμή ένα προσφυγικό σωματείο. Οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι άφησαν τα λεηλατημένα σπίτια τους στον κατακτητή και διασκορπίστηκαν σε περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Όμως η Ανόρθωση δεν έσβησε… Άλλωστε το σήμα της, ο Φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του, είναι τρόπος ζωής και όχι απλά ένα έμβλημα. Μέσα από τα αποκαΐδια, η Ανόρθωση αναγεννήθηκε και επαναδραστηριοποιήθηκε με “βάση” τη Λάρνακα. Εκεί έμελλε να μείνει και να χτίσει το προσωρινό της σπίτι, το “Αντώνης Παπαδόπουλος”, μέχρι να γυρίσει στη φυσική της έδρα. Το Στάδιο ΓΣ Ευαγόρας της Αμμοχώστου, δίπλα στο Α’ Γυμνάσιο. Στην κατεχόμενη πόλη την περιμένουν και τα “στοιχειωμένα” γραφεία της οδού Ερμού, στη στοά Χατζημιχαήλ. Την περιμένουν οι αναμνήσεις μιας ελεύθερης ζωής…

Στα χρόνια της προσφυγιάς, η Αμμόχωστος χρησιμοποίησε το παλαιό και Νέο ΓΣΖ στη Λάρνακα, το Στάδιο Εθνικού Άχνας στο Δασάκι Άχνας, το Δημοτικό Στάδιο Αραδίππου στην Αραδίππου και το Τσίρειο στάδιο στη Λεμεσό.

Από το 1986 η έδρα του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι το στάδιο “Αντώνης Παπαδόπουλος” το οποίο έχει χωρητικότητα 10,230 θέσεων και βρίσκεται στη Λάρνακα. Όλα αυτά προσωρινά. Γιατί η επιστροφή στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η ελπίδα, ο στόχος, το όνειρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα