Ακυκλοφόρητο σενάριο του Stanley Kubrick ξεπήδησε από το παρελθόν

Με εκατό τυπωμένες σελίδες.

Δεκαεννέα χρόνια μετά από το κύκνειο άσμα του, "Eyes Wide Shut" ("Μάτια ερμητικά κλειστά"), και την τελευταία του πνοή, ένα σχεδόν έτοιμο σενάριο του Stanley Kubrick βρήκε το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει το TheGuardian, με τίτλο "Burning Secret", το σενάριο αποτελεί μεταφορά ενός μυθιστορήματος του 1913 και του συγγραφέα Stefan Zweig. Φαίνεται πως ο αριστουργηματικός σκηνοθέτης και δημιουργός ταινιών, υπέγραψε το σενάριο στις 24 Οκτωβρίου του 1956,

για την MGM. Αν και ο Kubrick εκείνη την εποχή είχε συμβόλαιο με την MGM, φαίνεται πως το έσπασε με τη δουλειά του για την ταινία "Paths of Glory", και έτσι "θάφτηκε" και το "Burning Secret".

Το μυθιστόρημα του Zweig έχει ως επίκεντρο τη μοιχεία και εκτυλίσσεται σε ένα σπα-θέρετρο. Στην απόδοση του Kubrick, ένας νεαρός ενήλικας ξεγελά ένα δεκάχρονο αγόρι, συνάπτοντας φιλία μαζί του έτσι ώστε να αποπλανήσει την παντρεμένη μητέρα του.

Για τον Nathan Abrams, καθηγητή ταινιών στο πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ και ειδικό στον Kubrick, ο οποίος έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη, το γεγονός είναι εκπληκτικό. "Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι τόσο συναρπαστικό. Όλοι πίστευαν ότι είχε χαθεί", δήλωσε και συμπλήρωσε, "... κανείς δεν πίστευε ότι είναι ολοκληρωμένο. Έχουμε τώρα ένα αντίγραφο και αυτό αποδεικνύει ότι είχε κάνει ολόκληρο το σενάριο". Σύμφωνα με τον ερευνητή, το σενάριο διαθέτει 100 σελίδες και "είναι ένα ολοκληρωμένο σενάριο που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από τους σημερινούς δημιουργούς ταινιών".

Ο Stanley Kubrick και η Sue Lyon στο "Lolita" (1962)

Σχετικά με την υπόθεση, ο Abrams την περιέγραψε ως "αντίστροφη Lolita", αναφερόμενος στην ταινία του 1962 που σκηνοθέτησε ο Kubrick και βασιζόταν στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Vladimir Nabokov, ο οποίος υπέγραψε και το σενάριο. Αν και η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και αποτελεί ακόμα βάση πολλών ταινιών, στην εποχή της θεωρήθηκε προκλητική. "Στο 'Burning Secret', ο κύριος χαρακτήρας συνάπτει φιλία με τον γιο για να πλησιάσει τη μητέρα. Στο 'Lolita' παντρεύεται τη μητέρα για να πλησιάσει την κόρη. Πιστεύω ότι με τον κώδικα παραγωγής του 1956, θα ήταν ρίσκο", δήλωσε ο Abrams.

Ο Stanley Kubrick αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κινηματογράφου και έναν από τους δημιουργούς με τη μεγαλύτερη συμβολή. Αν και οι σεναριογραφικοί και σκηνοθετικοί του τίτλοι μόλις που ξεπερνούν τους 10, ο Kubrick έχει κερδίσει τη θέση του ως ένας από τους αείμνηστους συντελεστές του Χόλιγουντ. Ξεκινώντας το 1951 με ταινίες μικρού μήκους, γρήγορα έφτασε στην αρχή της ιστορικής του πορείας με την ταινία "Paths of Glory" ("Σταυροί στο μέτωπο"), για την οποία πρωταγωνιστούσε ο Kirk Douglas. Ακολούθησε η "Lolita" ("Λολίτα") και αργότερα μία από τις ταινίες- ορόσημο της επιστημονικής φαντασίας, το "2001: A space Odyssey" ("2001: Οδύσσεια του διαστήματος"), μία ταινία που έθεσε βάσεις όχι μόνο στον δημιουργικό χώρο της φαντασίας αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα οι συγγραφείς της, Kubrick και Arthur C. Clarke, προέβλεψαν μέχρι και την τεχνολογία του διαδικτύου.

Ο Kubrick στο "Clockwork Orange"

Η διαδρομή του συνεχίζεται με το "Clockwork Orange" ("Κουρδιστό Πορτοκάλι"), μία από τις σημαντικότερες ταινίες με κοινωνικό μήνυμα, και "Shine" ("Λάμψη"), την εμβληματική μεταφορά του μυθιστορήματος τρόμου του Stephen King. Το κύκνειο άσμα του, "Eyes Wide Shut" ("Μάτια ερμητικά κλειστά"), κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1999, ο δημιουργός του όμως δεν πρόλαβε να δει την επιτυχία του. Ο Kubrick πέθανε τον Μάρτιο του 1999, από καρδιακή ανακοπή στον ύπνο του.

Το σενάριο με τίτλο "Burning Secret" ανήκει στον γιο ενός πρώην συνεργάτη του Kubrick. Δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμα καμία απόφαση σχετικά με την αναπαραγωγή του.

Αν δεν βρείτε την Θάλεια στο El Dorado, στην Middle Earth ή στην Grand Line, αναζητήστε την στο Facebook ή το Twitter.

IGN GreeceΟι νέες αφίσες της εβδομάδας 09/07 - 15/07IGN Greece: Ταινίες του Σαββατοκύριακου - 14/07-15/07Απόψε η έναρξη για το 7ο ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ στην ονειρική Ριβιέρα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα