Heroes of the Storm: To μνημείο κατέρρευσε...

Ένα ακόμη πλήγμα μέσα στο 2018.

Προσωπικά δεν ξέρω αν πρέπει να στεναχωρηθώ με τη συγκεκριμένη είδηση ή όχι. Θυμάμαι να παίζω Heroes of the Storm από την beta τον Μάη του 2015, με το συγκεκριμένο game να ήταν ένα από τα πρώτα triple-A που ανέλαβα για review σαν συντάκτης στη προηγούμενη σελίδα όπου εργαζόμουν.

Τριάμισι

χρόνια μετά, η Blizzard αναγκάζεται να τοποθετήσει το παιχνίδι σε “υποστήριξη ζωής”, προφανώς λόγω της πολύ χαμηλής απόδοσής του. Η κίνηση αυτή ήταν κάτι που περιμέναμε εδώ και καιρό να γίνει μιας και το παιχνίδι δεν είχε καταφέρει να τρυπώσει στις καρδιές των παικτών, όπως είχε καταφέρει στο παρελθόν τόσο το League of Legends, όσο και το DotA.

Η μικρή διαδραστικότητα με τους παίκτες, φαινόταν από τους χαρακτηριστικά άδειους servers και το αργό matchmaking, ενώ η ελεύθερη πτώση του παιχνιδιού ήταν εμφανής και από την προσέλευση του κόσμου στα e-sports events.

Έκανε ό,τι μπορούσε

H αλήθεια είναι ότι η Blizzard προσπάθησε να κρατήσει το Heroes of the Storm ζωντανό. Ξόδεψε αρκετό χρήμα, χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να φανεί ανταγωνιστική μπροστά στους τιτάνες του genre χωρίς τελικά να λαμβάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συμβαίνουν και αυτά στη βιομηχανία.

Μερικές φορές δεν αρκούν τα υψηλά production values που προσφέρει μία εταιρεία ή ένα τεράστιων διαστάσεων playerbase για να οδηγηθεί ένα παιχνίδι στην επιτυχία. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεσαι είναι να έχεις την κατάλληλη συνταγή στα χέρια σου. Όπως την είχαν τα League of Legends, Counter Strike, DotA και πολλά ακόμη παιχνίδια που έχουν διάρκεια ζωής που μετριέται με μονάδα μέτρησης τις δεκαετίες.

Το Heroes of the Storm δυστυχώς δεν είχε αυτό το μαγικό χαρτάκι, κάτι που έγινε εμφανές από το πρώτο κιόλας εξάμηνο της κυκλοφορίας του. Εφόσον το παιχνίδι δεν κατάφερε να κάνει “πάταγο” τους πρώτους μήνες, ήταν αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα φτάναμε και στη σημερινή λυπητερή κατάσταση.

Σίγουρα ΔΕΝ έκανε ό,τι μπορούσε

Δυστυχώς η Blizzard για μία ακόμη φορά μέσα στο 2018 μας έδειξε το κακό της πρόσωπό. Όχι γιατί αναγκάστηκε να τοποθετήσει το Heroes of the Storm σε κατάσταση μακροχρόνιας συντήρησης, αλλά γιατί το έκανε παράλληλα εκθέτοντας τους παίκτες, στους οποίους μόλις τρεις εβδομάδες πριν(μεταξύ 14 με 27 Νοέμβρη), είχε προσφερεί σε έκπτωση ένα ετήσιο Stimpack (σ.σ. XP boost). Οι παίκτες που το αγόρασαν σίγουρα δεν περίμεναν πως σε λιγότερο από ένα μήνα από την αγορά ενός ετήσιου αντικειμένου, το παιχνίδι αναμενόταν να αλλάξει δραματικά.

Γιατί με τον να μπαίνει η ίδια η Blizzard σε διαδικασία να ανακοινώνει επίσημα πως το παιχνίδι πλέον μπαίνει σε κατάσταση συντήρησης, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι όλα τα νέα patches θα έρχονται πάρα πολύ πιο αραιά. Κάτι που προφανώς θα χαλάσει και ολόκληρη την εμπειρία. Το σωστό και το δίκαιο θα ήταν η εταιρεία να προσφέρει ένα refund σε όσους παίκτες θα ήθελαν κάτι τέτοιο. Γιατί αλλιώς, αυτό που φαίνεται στο κοινό είναι ότι υπήρχε γνώση εξ αρχής για την παύση του παιχνιδιού και η Blizzard πριν τραβήξει την πρίζα επιχείρησε να βγάλει μερικά εύκολα κέρδη.

Αφήνοντας τον κόσμο στην μοίρα του

Παράλληλα, η εταιρεία φαίνεται πως φέρθηκε πολύ άσχημα και στους ανθρώπους (επαγγελματίες παίκτες, casters και απλούς υπάλληλους) που πλαισίωναν την e-sports σκηνή του Heroes of the Storm.

Οι εργαζόμενοι έμαθαν για την απόφαση της εξ’ ολοκλήρου παύσης κάθε επίσημης e-sports δραστηριότητας για το Heroes of the Storm, την ίδια στιγμή με το κοινό! Δηλαδή μέσω της ανακοίνωσης στο blog της εταιρείας. Αυτό σημαίνει πως λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, εκατοντάδες άνθρωποι έμαθαν ξαφνικά πως είναι άνεργοι!

Και όλα αυτά, σε μία στιγμή που η ίδια η Blizzard, μόλις ένα μήνα, κατά τη διάρκεια της BlizzCon 2018 είχε ανακοινώσει πως όλα τα προγραμματισμένα e-sports events του Ηeroes of the Storm θα λάβουν χώρα κανονικά χωρίς κανένα απρόοπτο. Σκεφτείτε λοιπόν ότι υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες που για παράδειγμα έκαναν προπόνηση για μήνες για να βρίσκονται στην κατάλληλη κατάσταση για τα πρωταθλήματα και ξαφνικά μία μέρα τους ανακοινώθηκε πως τα πάντα καταργούνται. Δείτε το αρκετά λυπητερό μήνυμα που ένας από αυτούς τους παίκτες ανέβασε στο Twitter, το οποίο περιγράφει την κατάσταση τέλεια:

"Τα τελευταία τρία χρόνια αφιερώνω 8 με 10 ώρες καθημερινά στο Heroes of the Storm για να βελτιωθώ και να μπω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του παιχνιδιού. Παράτησα το κολέγιο για να κυνηγήσω το όνειρό μου. Τελικά τα κατάφερα και θα έπαιζα για την ομάδα Endemic σαν offlaner το 2019. Και τώρα μου λένε πως ακυρώθηκε. Είμαι πολύ στεναχωρημένος."

Για να είμαι ειλικρινής στεναχωριέμαι που βλέπω την εταιρεία να έρχεται σε τόσο δύσκολη θέση από τόσα πολλά και διαφορετικά μέτωπα. Δεν είναι μόνο το Heroes of the Storm και το Diablo Immortal. Ούτε τα World of Warcraft: Battle for Azeroth και Hearthstone βρίσκονται σε πολύ καλό φεγγάρι. To Overwatch επίσης φαίνεται να μην τραβάει και το StarCraft ΙΙ κάθεται κλασικά μόνο του σε μία γωνία και παίζει σκάκι εναντίον του εαυτού του.

Από τη μία πλευρά στεναχωριέμαι για την εταιρεία που μας ταρταράει στα γονατάκια της εδώ και δυόμιση δεκαετίες, αλλά από την άλλη αισθάνομαι πως πρέπει να γίνουν κάποια ακραία πράγματα για να καταφέρει το νερό να ξαναμπεί στο αυλάκι.

Φαίνεται πως υπάρχει μία γενική “αναταραχή” στην Blizzard και αυτό ίσως και να οφείλεται στην όλο και μεγαλύτερη “διείσδυση” της Activision, όπως πολλοί αναφέρουν. Όπως και να έχει, ας ευχηθούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά καλή δύναμη και υπομονή και ας ελπίσουμε και εμείς οι καταναλωτές και λάτρεις αυτής της αξιαγάπητης εταιρείας, πως το 2019 θα μας φέρει καλύτερες ειδήσεις.

Ο Αριστοτέλης είναι columnist στο IGN Greece και όταν δεν μαζεύει achievements ή βλέπει σειρές, μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.

IGN GreeceBlizzcon 2018: Συνέντευξη του IGN Greece με lead developers του Heroes of the StormHeroes Of The Storm-Mephisto Spotlight Gamescom 2018Heroes of the Storm: Echoes of Alterac

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα