H νέα αμφιλεγόμενη στρατηγική υπέρ της υγείας μας

Οι εταιρείες καπνού ισχυρίζονται ότι θέλουν να απομακρυνθούν από τα τσιγάρα και να επικεντρωθούν στην επέκταση της αγοράς για υγιεινότερα καπνικά προϊόντα. Την ίδια ώρα εκτός της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθούν να εργάζονται για να γαντζώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στα τσιγάρα, ακόμα κι αν παραβιάζουν τον νόμο.

Στη συνεδρίαση των επενδυτών της κατασκευάστριας των Malboro που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες εβδομάδες στην Ελβετία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιγάρων στον κόσμο, Philip Morris, ανακοίνωσε

ένα ασυνήθιστο βήμα που μπορεί να περιγραφεί από μερικούς ως μια προσπάθεια μιας μεταρρυθμισμένης καπνοβιομηχανίας να σώσει τους καπνιστές του κόσμου. Ο κατασκευαστής τσιγάρων δεν θέλει να παράγει τσιγάρα πια. Ο ήρωάς της, ο Αντρέ Καλαντζόπουλος, ο Έλληνας που από το 2013 είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, λέει ότι εγκατέλειψε το συμβατικό κάπνισμα γιατί ανακάλυψε κάτι καλύτερο και υγιέστερο, δηλαδή το iQos .

Το θερμαινόμενο καπνικό προϊόν θεωρείται ότι εμποδίζει την καύση καρκινογόνων ουσιών, τα οποία απαντώνται στον κανονικό καπνό τσιγάρων. Εκπέμπει κατά 95% λιγότερες βλαβερές ουσίες από τα συμβατικά τσιγάρα. Το Iqos είναι μια συσκευή μινιμαλιστικής εμφάνισης, με μπαταρία, παρόμοια σε μορφή με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά με μπαταρία ιόντων λιθίου, ρυθμιστή θερμοκρασίας και θερμή πλάκα από χρυσό, πλατίνα και κεραμικό.

Οι συσκευές Iqos διατίθενται στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, την Ελλάδα και 38 άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη Philip Morris, ικανοποιούν ένα παλιό όνειρο των καπνιστών και των μη καπνιστών: έναν τρόπο κατανάλωσης του καπνού χωρίς τη μυρωδιά του καπνού και τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Ένα εισιτήριο για την απόλαυση. Ταυτόχρονα και μια απάντηση στον υφόβο της κρίσης, καθώς η καπνοβιομηχανία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί εάν προτίθεται να επιβιώσει. Από τη μία πλευρά, 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να καπνίζουν περίπου 5,7 τρισεκατομμύρια τσιγάρα ετησίως. Το 2017, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες καπνού κέρδισαν σχεδόν 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα όμως, χάνουν πελάτες σις αναπτυγμένες χώρες, όπου λιγότεροι άνθρωποι αποκτούν τη συνήθεια. Σε αντίθεση με τη γενιά των γονιών τους, οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται περισσότερο για την καλή και υγιή διαβίωση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μία έρευνα, μόνο ένας στους 13 ανθρώπους ηλικίας 12 έως 17 ετών στη Γερμανία καπνίζει τσιγάρα. Και μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών, το 40% δεν καπνίζουν ποτέ.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα