Fix rooms: Γιατί για να απεξαρτηθεί κάποιος πρέπει πρώτα να είναι ζωντανός

Είναι γνωστά ως «fix rooms». Κάποιοι τα χαρακτηρίζουν ως τους επίσημους «χώρους θανάτου», είναι όμως στα αλήθεια εγκαταστάσεις που δίνουν ζωή. Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών είναι μια πραγματικότητα εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη κι έχουν σώσει από βέβαιο θάνατο χιλιάδες χρήστες ναρκωτικών. Σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα και στην Ελλάδα.

Τη δημιουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης από εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς για την υλοποίηση δράσεων κατά των ναρκωτικών, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου

Υγείας που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στους χώρους αυτούς θα παρέχονται υπηρεσίες για την ασφαλέστερη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τη μείωση της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη χρήση ουσιών.

Τι είναι τα «fix rooms» ή όπως επίσημα ονομάζονται τα «Supervised Drug Consumption Rooms» και γιατί είναι είναι σημαντικά στον αγώνα για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, εξηγεί στο tvxs.gr ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Ευάγγελος Καφετζόπουλος.

«Πρόκειται για μία προοδευτική ρύθμιση που στόχο έχει να οδηγήσει τα άτομα που κάνουν χρήση στον δρόμο σε χώρους που ελέγχεται η χρήση. Πώς θα γίνεται αυτό; Σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχουν επαγγελματίες Υγείας που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή χρήση με καθαρά υλικά, που θα προλαβαίνουν τυχόν υπερδοδολογίες αλλά και τη μετάδοση ασθενειών και που θα καλύπτουν ιατρικές και ψυχιατρικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων», λέει ο κ. Καφετζόπουλος.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα