Fallout 76: Ένα από τα χειρότερα λανσαρίσματα στην ιστορία της βιομηχανίας

H Bethesda έχει αρκετή δουλειά μπροστά της.

Εντύπωση έχουν κάνει σε παγκόσμιο επίπεδο οι αναρίθμητοι λάθος χειρισμοί της Bethesda σχετικά με το λανσάρισμα του Fallout 76. Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κάνει λάθος μία εταιρεία σε μία τόσο μικρή χρονική περίοδο και το πόσο πολύ μπορεί να εξοργίσει το community με τη στάση της, ειδικά όταν πρόκειται για μία

εταιρεία του βεληνεκούς της Bethesda, που χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει σε κορυφαίες κυκλοφορίες.

Έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν κακά λανσαρίσματα triple-A τίτλων, αλλά αυτό που βίωσαν όσοι αγόρασαν το Fallout 76 πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Τα λάθη από την Bethesda είναι τόσο πολλά που κυριολεκτικά, αν μπαίναμε στην διαδικασία να τα απαριθμήσουμε, θα χρειαζόμασταν ένα μικρό βιβλίο για να τα καταγράψουμε όλα. Ας πιάσουμε λοιπόν το πράγμα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να ξεμπλέξουμε αυτό το πολύ πολύ μπλεγμένο κουβάρι.

Το πρώτο “φάουλ”

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα παιχνίδια της Bethesda έχουν πάντα πολλά bugs στο λανσάρισμα. Αυτό είναι κάτι που έχουμε αποδεχτεί εδώ και καιρό σαν καταναλωτές και δημοσιογράφοι, δίνοντας παράλληλα “πάσο” στην εταιρεία, καθώς πάντα παραδίδει στο κοινό της εξαιρετικά games. Ο κόσμος έχοντας στα χέρια του παιχνίδια όπως τα Skyrim, Fallout 3 και New Vegas, μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά μερικά bugs, ακόμα και όταν είναι game-breaking, κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές.

To ποτήρι “ράγισε” για πρώτη φορά με το Fallout 4, του οποίου η Creation Engine, η engine που χρησιμοποιεί η Bethesda Studios εδώ και πολύ καιρό, είχε ήδη αρχίσει να “δείχνει” την ηλικία της. Το Fallout 4 είχε γραφικά που θύμιζαν άλλη γενιά, ενώ παράλληλα το gameplay είχε απλοποιηθεί αρκετά, με το παιχνίδι να χάνει κατά πολύ την RPG βάση του και να ρίχνει το βάρος πιο πολύ στο shooting.

Παρ’ όλα αυτά, το κοινό δέχτηκε με λίγα “μουρμουρητά” το παιχνίδι, καθώς αν μη τι άλλο ήταν διασκεδαστικό. Το Minecraft-like crafting σύστημα έκλεψε κυριολεκτικά την παράσταση, ενώ το όνομα της εταιρείας έφερε ακόμα πολύ κύρος για να το κατακρίνει ο κόσμος. Νομίζω, ότι τα αισθήματα του community εκφράζονται τέλεια μέσα από το Verdict του video review του Angry Joe. “Μπορεί να μην είναι τέλειο, και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το Skyrim, όμως η Bethesda μας έχει προσφέρει πολλά για να την κατακρίνουμε για αυτό το μικρό παραπάτημα”, είχε πει ο γνωστός Youtuber.

Κατακλυσμός από bugs

Δυστυχώς όμως η εταιρεία, είτε δεν πήρε το μήνυμα, είτε το μετέφρασε λάθος. Στο λανσάρισμα του, το Fallout 76 ίσως είχε περισσότερα bugs από το Fallout 4 και το Skyrim μαζί. H κατάσταση φάνηκε από την beta κιόλας, όπου υπήρχαν bugs που διέγραφαν κατά λάθος όλα τα αρχεία (μεγέθους 50GB) του παιχνιδιού, ενώ άλλα bugs δεν άφηναν τους παίκτες να διαγράψουν την beta μετά το τέλος της.

Στο λανσάρισμα η κατάσταση ήταν απελπιστική με τους παίκτες, λόγω διάφορων bugs, να αναγκάζονται να κάνουν restart το client κάθε 10 λεπτά, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν και την πολύ κακή ανταπόκριση των servers. Το rendering και τα animations “έσπαγαν” κάθε λίγο και λιγάκι και στις κονσόλες τα fps σπάνια έμεναν σταθερά στα 30 frames το δευτερόλεπτο.

"Kαλησπέρα σας."

Στο gameplay τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα, με τους παίκτες να αναφέρουν προβλήματα σε σχεδόν όλους τους τομείς. Quests εμφανίζονταν και εξαφανίζονταν από μόνα τους, ενώ παράλληλα δεν προσέφεραν rewards, vendors έπαιρναν λεφτά αλλά δεν έδιναν αντικείμενα, εχθροί έκαναν respawn μέσα σε δευτερόλεπτα, αντικείμενα έλειπαν από το inventory μετά από το logout, και παίκτες έχαναν τελείως τον έλεγχο του χαρακτήρα τους λόγω του encumbered το οποίο μάλιστα δεν μπορούσαν και να διώξουν.

Το ΑΙ των εχθρών είναι τόσο κακοσχεδιασμένο, που πραγματικά δίνει την εντύπωση ότι οι αντίπαλοί σας είναι χαζοί. Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται ο παίκτης να κάνει για να ακινητοποιήσει έναν εχθρό είναι να τον τοποθετήσει μπροστά από ένα εμπόδιο, όπως για παράδειγμα έναν κάδο σκουπιδιών. Ο εχθρός κολλάει, καθώς δεν ξέρει πως περάσει πλάγια από το αντικείμενο, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μπορεί να τον αποτελειώσει χωρίς προβλήματα. Άλλες φορές βέβαια, απλά θα σταματήσει να σας κυνηγάει και θα σας γυρίσει την πλάτη, μένοντας παράλληλα ακίνητος.

Αυτό όμως που εμένα προσωπικά μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το ότι οι παίκτες βρήκαν ένα γνωστό bug που προϋπήρχε από το Fallout 4. Κυριολεκτικά, προβλήματα από το Fallout 4 μεταφέρθηκαν αυτούσια στο Fallout 76. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη στην αρχή προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στον κόσμο, αργότερα αποκαλύφθηκε όμως ότι η Bethesda σε πολλές περιπτώσεις μετέφερε αυτούσιο τον κώδικα από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Έτσι σαν αποτέλεσμα bugs που υπήρχαν στο Fallout 4 έκαναν την εμφάνισή τους και στο Fallout 76.

Ένα ακόμη παράδειγμα αυτής της αντιγραφής-επικόλλησης κώδικα μπορούμε να δούμε και στο τελευταίο boss του Fallout 76, την Scorchbeast Queen, η οποία έχει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις με τους δράκους του Skyrim! Επαναλαμβάνω. Το τελευταίο boss του Fallout 76 δεν είναι τίποτα άλλο από ένα reskin των δράκων του Skyrim που είδαμε πριν από επτά χρόνια!

Μία άδεια Wasteland

Τώρα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πέρα από τα πολλά bugs, το παιχνίδι μέσα από τα quests και το gameplay μπορεί να προσφέρει μία πολύ καλή εμπειρία. Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον τομέα το Fallout 76 αποτυγχάνει παταγωδώς. Η Wasteland (αν και καλοσχεδιασμένη) είναι τελείως άψυχη, αφού η παντελής έλλειψη των NPC’s μηδενίζει την οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Η ιστορία αναδιπλώνεται μέσα από τελείως βαρετά tapes, τα οποία δεν έχουν και pause button, ενώ τα quests (πάνω από το 80% των quests είναι πολύ απλοϊκά fetch) μοιάζουν πιο πολύ με αγγαρεία, παρά με μία συναρπαστική εμπειρία/περιπέτεια.

Οι ενδιαφέροντες χαρακτήρες και τα εντυπωσιακά quests, δύο στοιχεία που έφεραν τη σειρά Fallout στην κορυφή τα προηγούμενα χρόνια, είναι αδικαιολόγητα απόντα από το Fallout 76.

Μόνο μέσα από τα Holotapes θα μπορέσετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την ιστορία.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το παιχνίδι έχει τεράστια προβλήματα με το framerate. Στις κονσόλες τα fps πέφτουν μόνιμα κάτω από τα 30, ακόμα και στα PS4 Pro και Xbox One X, όταν αντιμετωπίζετε έναν ή δύο εχθρούς, πόσο μάλλον σε περιοχές που υπάρχουν πολλοί παίκτες ή πολλά particle effects. Στα PC το framerate είναι πιο σταθερό αν φυσικά έχετε καλό μηχάνημα ή είστε διατεθειμένοι να θυσιάσετε την ποιότητα των γραφικών.

Άσκοπο multiplayer

To multiplayer ήταν το μεγάλο ατού του Fallout 76 και ο βασικός πυλώνας της διαφήμισής του στην Ε3 2018, και δυστυχώς ούτε και σε αυτόν τον τομέα κατάφερε η Bethesda να παραδώσει κάτι αξιόλογο. To PvP εκτός από άσκοπο είναι και τελείως unbalanced, αφού το σύστημα που βρίσκεται από πίσω του είναι σπασμένο. Για να ξεκινήσετε ένα PvP session θα πρέπει να πυροβολήσετε πρώτα τον αντίπαλό σας για να γίνετε flagged. Αν ο αντίπαλος σας πυροβολήσει πίσω, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την μονομαχία. Μέχρι ο αντίπαλος να δεχτεί την πρόκληση του προκαλείτε πολύ μικρή ζημιά, της τάξης δηλαδή του 1%.

Αυτό σημαίνει πως ένας παίκτης που δεν θέλει να κάνει PvP μπορεί να σας αποφύγει με περίσσεια ευκολία, αφού αρκεί μόνο να μην σας πυροβολήσει. Εσείς μπορείτε να τον βαράτε επί 45 λεπτά και να μην τον φτάσετε ούτε στο 50% της ζωής του! Αν θέλει να σας αποφύγει, τότε απλά θα σηκωθεί και θα φύγει τρέχοντας και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Από την άλλη πλευρά, επειδή η μονομαχία δεν αρχίζει μέχρι να σας πυροβολήσει και αυτός, ο αντίπαλος μπορεί με άνεση να κάνει equip το καλύτερό του όπλο, να σας πυροβολήσει, κόβοντάς σας παράλληλα μεγάλο μερίδιο του health bar σας και έτσι να σας φέρει από την αρχή της μονομαχίας σε πολύ μειονεκτική θέση. Το να σκοτώσετε έναν παίκτη μέσω του PvP επίσης δεν σας προσφέρει κάποιο ουσιαστικό reward και μπορείτε να παίξετε ολόκληρο το παιχνίδι αγνοώντας εντελώς αυτό το feature.

Κομμάτια κώδικα έχουν μεταφερθεί αυτούσια από το Fallout 4 και το Skyrim.

Ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα έχει να κάνει με την ευκολία των εχθρών στο παιχνίδι. Από πολύ νωρίς θα ανακαλύψετε ότι όχι μόνο όλοι οι εχθροί πεθαίνουν με τέσσερα ή πέντε hits, αλλά μπορείτε με σχετική ευκολία να sol-άρετε εχθρούς που είναι δέκα και δώδεκα levels μεγαλύτεροί σας. Αυτό δυστυχώς κάνει το co-op κάπως αχρείαστο όταν πρόκειται για τα απλά quests. Εφόσον μπορείτε να σκοτώσετε τα πάντα μόνοι σας και με άνεση, τότε γιατί να μοιραστείτε το loot σας με άλλους παίκτες; Αναμφίβολα, το Fallout 76 είναι πιο ενδιαφέρον όταν παίζετε με παρέα. Ακόμα και το να πετάς πέτρες στον τοίχο είναι πιο ενδιαφέρον αν έχεις στο πλάι σου την παρέα σου. Παράλληλα για κάποιο ανεξήγητο λόγο στα PC δεν υπάρχει Push-to-Talk επιλογή για το μικρόφωνο, κάτι που σημαίνει πως αν ένας παίκτης κοντά σας έχει έχει ανοικτό το μικρόφωνό του, τότε εσείς θα ακούτε… τα πάντα. Θέλοντας και μη.

Επίσης οι servers παρουσιάζουν πολλά προβλήματα, καθώς τείνουν να πέφτουν συχνά πυκνά. Πριν μερικές μέρες είχε γίνει viral ένα βίντεο, όπου οι παίκτες εκτόξευσαν παράλληλα τρεις nukes με αποτέλεσμα να πέσει για μερικά λεπτά όλος ο server.

Παραπλάνηση με την Canvas Duffel Bag και η απαράδεκτη απάντηση της Bethesda

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρουσιάστηκαν και άλλα προβλήματα για την εταιρεία. Αυτή τη φορά "μήλο της έριδος" αποτέλεσε η Power Armor Collector’s Edition του παιχνιδιού. Λίγες μέρες μετά το λανσάρισμα, οι κάτοχοι της Collector’s (που κοστίζει 200 δολάρια) άρχισαν να διαμαρτύρονται για την τσάντα που υπήρχε στο πακέτο. Η Bethesda αλλά και τα μαγαζιά που προμηθεύτηκαν και έκαναν διανομή την Collector’s Edition υποστήριζαν πως το πακέτο περιέχει μία τσάντα φτιαγμένη από Canvas, λαϊκιστή καραβόπανο. Στην πραγματικότητα, η τσάντα ήταν φτιαγμένη από φτηνό νάιλον.

H τσάντα της διαφήμισης VS η τσάντα που υπήρχε στην Collector's.

Κάποιοι καταναλωτές ήρθαν σε επικοινωνία με την εταιρεία, μόνο και μόνο για να λάβουν μία αποστομωτική και προσβλητική απάντηση. Πιο συγκεκριμένα, ένας χρήστης έλαβε το εξής e-mail από το Support της Bethesda:

“Λυπούμαστε που δεν είστε ικανοποιημένοι με την τσάντα. Η τσάντα που προμοτάραμε στα media ήταν ένα πρωτότυπο και ήταν πολύ ακριβή για να την κατασκευάσουμε. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω για αυτό το θέμα.”

Όπως καταλαβαίνετε, όταν το νέο μαθεύτηκε, υπήρξε δικαιολογημένα ένας μίνι πανικός στα social media με τον κόσμο να μην μπορεί να “χωνέψει” την τελείως αντιεπαγγελματική στάση της εταιρείας.

H αποστομωτική απάντηση από το Support της Bethesda.

Στη συνέχεια η Bethesda προσπάθησε να σβήσει την φωτιά ρίχνοντας βενζίνη, αφού μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter πρόσφερε σαν αποζημίωση 500 Atoms (Atoms είναι το in-game currency με το οποίο οι παίκτες αγοράζουν τα microtransactions έναντι πραγματικών χρημάτων). Τα 500 Αtoms αντιστοιχούν σε 5 δολάρια περίπου, οπότε η Bethesda θεώρησε σωστή κίνηση να αποζημιώσει τους παίκτες που ξόδεψαν 200 δολάρια στην Collector’s με πέντε δολάρια από in-game currency, κάτι που ουσιαστικά δεν της στοιχίζει και τίποτα απολύτως.

Μία μέρα αργότερα αποκαλύφθηκε πως η Bethesda είχε δώσει μερικές τσάντες καλής ποιότητας σε διάφορους influencers και δημοσιογράφους σε ένα ιδιωτικό media event (Fallout 76 Greenbrier Event) που είχε λάβει χώρα περίπου δύο εβδομάδες πριν την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού. Μόλις τα συγκεκριμένα νέα βγήκαν στην επιφάνεια, ξέσπασε νέο κύμα οργής απέναντι στην Bethesda, αφού η εταιρεία φαινόταν να συμπεριφέρεται καλύτερα απέναντι στους διάφορους influencers και δημοσιογράφους από ότι στους πελάτες που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν 200 δολάρια για μία Collector’s Edition.

H τσάντα που έλαβαν οι influencers και οι δημοσιογράφοι στο promotional media event.

Tο δράμα με την τσάντα κλιμακώθηκε απότομα και έλαβε τιτάνιες διαστάσεις, και ειδικά μετά την απαράδεκτη ανακοίνωση στο Twitter, καταναλωτές κατήγγειλαν την εταιρεία στο FTC, τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Εμπορίου της Αμερικής για παραπλανητική διαφήμιση (false advertisement). Με μία έρευνα από το FTC να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, τρεις μέρες μετά η Bethesda τελικά υπέκυψε στις πιέσεις και ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αντικαταστήσει όλες τις τσάντες που στάλθηκαν με την Collector’s Edition. Οι καταναλωτές θα έπρεπε να στείλουν ένα ticket στο Support της εταιρείας με στοιχεία της αγοράς τους και θα λάμβαναν δωρεάν μία τσάντα όπως αυτή που είχε διαφημιστεί αρχικά.

Tα λάθη δεν έχουν σταματημό

Και ενώ όλοι πιστέψαμε πως το δράμα με το Fallout 76 είχε επιτέλους τελειώσει, η εταιρεία για μία ακόμα φορά μας διέψευσε. Δυστυχώς, λόγω κάποιου σφάλματος στο site της Bethesda, διέρρευσαν τα στοιχεία καταναλωτών που είχαν ανοίξει ticket ζητώντας την αποζημίωση. Τα ονόματα, e-mails, οι διευθύνσεις ακόμα και μερικά στοιχεία της πιστωτικής κάρτας των καταναλωτών ήταν στον αέρα για αρκετή ώρα, μέχρι η Bethesda να κλείσει τελικά όλο το site της και να διορθώσει το πρόβλημα.

Αυτό ήταν και το κερασάκι στην τούρτα, ενός πέρα για πέρα απαράδεκτα προσβλητικού παιχνιδιού. Το λανσάρισμα του Fallout 76 θα μείνει στην ιστορία της βιομηχανίας σαν ένα από τα χειρότερα λανσαρίσματα triple-A τίτλου. Η συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι στους πιστούς καταναλωτές της και το απογοητευτικό περιεχόμενο του παιχνιδιού, πιστεύω καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμα και λανσαρίσματα παιχνιδιών όπως το Assassin’s Creed: Unity, Battlefield 4 και Mass Effect: Andromeda. Για εμένα, η όλη εμπειρία φαίνεται κάπως χειρότερη ακόμα και από το λανσάρισμα του Batman: Arkham Knight στα PC. Στο Batman τουλάχιστον, το Steam μετά από μερική πίεση του κόσμου, άρχισε να δίνει refunds λόγω της απαράδεκτης κατάστασης που βρισκόταν το παιχνίδι.

H Bethesda εδώ εσκεμμένα δεν χρησιμοποίησε το Steam σαν πλατφόρμα διανομής για να αποφύγει αυτή την πολιτική με τα refunds. Όπως και να έχει ο κόσμος έχει πλέον δικαιολογημένα χάσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο της εταιρείας. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Todd Howard αναφέρει πως σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ίδια engine τόσο για το Fallout, όσο και για το Elder Scrolls 6. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Bethesda για να χτιστεί ξανά αυτή η σχέση αγάπης με τους καταναλωτές.

Εμείς, σαν καταναλωτές και δημοσιογράφοι οφείλουμε να αναφέρουμε και να επιβραβεύουμε τις σωστές κινήσεις μίας εταιρείας, επιβάλλεται όμως να ασκούμε και κριτική όταν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων γεγονότων. Ας ελπίσουμε ότι το όλο περιστατικό με το Fallout 76 έχει πλέον λήξει, και πως η Bethesda θα μπορέσει να μετατρέψει όλο αυτό το αρνητικό feedback σε κάτι εποικοδομητικό και ωφέλιμο.

Ο Αριστοτέλης είναι columnist στο IGN Greece και όταν δεν μαζεύει achievements ή βλέπει σειρές, μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook.

IGN Greece Live Events υπόσχεται το Fallout 76 Οι κάτοχοι του Power Armor Edition θα παραλάβουν καινούργιες τσάντες Fallout 76: Μόνιμο ban σε παίκτες για κακόβουλα σχόλια

Πηγή: IGN Greece

Keywords
fallout, χειροτερα, fallout, fallout 3, xbox one, elder scrolls, εταιρεία, community, games, skyrim, vegas, creation, engine, studios, rpg, video, angry, fps, bug, boss, queen, button, ps4, pro, xbox, pvp, session, σημαίνει, health, server, power, armor, support, media, twitter, currency, νέα, δραμα, false, ticket, site, unity, battlefield, effect, batman, knight, steam, howard, elder, ign, facebook, live, www.facebook.com, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, currency, ign, skyrim, βιντεο, το θεμα, αδεια, γατα, δουλεια, δωρεαν, θεμα, ονοματα, παιχνιδια, πιεση, ωρα, boss, fps, games, game, mail, minecraft, ps4, push, pvp, queen, rpg, αποζημιωση, απιστευτο, απλα, αριστοτελης, εβδομαδες, βενζινη, βιβλιο, βρειτε, βρισκεται, γινει, δυστυχως, δωδεκα, δωσει, υπαρχει, ελλειψη, εμφάνιση, επικοινωνια, επρεπε, επτα, ερευνα, εσκεμμενα, εταιρεία, εχθρος, εχθροι, ζημια, ζωης, ιδια, ηλικια, υπηρχαν, διαφημιση, κυμα, κινηση, λαθη, λαθος, λεφτα, λογο, ματια, μινι, μικρο, μπορειτε, μονα, παντα, ονομα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, ουτε γατα ουτε ζημια, ωφελιμο, περιβαλλον, πιο πολυ, ποιοτητα, προβληματα, σειρες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, τουρτα, τσαντες, φυσικα, φορα, armor, batman, battlefield, button, health, bug, community, effect, engine, elder scrolls, fallout 3, server, creation, γινετε, howard, χωρα, knight, elder, media, μεινει, μπροστα, angry, πακετο, παιχνιδι, power, pro, support, studios, session, σημαίνει, site, steam, ticket, triple, unity, vegas, χαζοι, χερια
Τυχαία Θέματα