FIBA: Τρείς αλλαγές κανονισμών και χρήση γυάλινου δαπέδου

Δύο ριζοσπαστικές αλλαγές κανονισμών και μία ακόμα που έχει εμπορικό προσανατολισμό, υιοθετεί η FIBA από την 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για την εισαγωγή του «clear path foul»,δηλαδή της ποινής ανακοπής αιφνιδιασμού και την αλλαγή στο τι επιφέρει το φάουλ πριν από επαναφορά μπάλας στο τελευταίο δίλεπτο αγώνων

Η δυνατότητα «challenge» στους προπονητές ήδη υπήρχε στην Ευρωλίγκα, αλλά η FIBA εκτός του ότι την εισάγει, τη διευρύνει με δυνατότητα χρήσης

σε όλες τις λειτουργίες του IRS

Η πρώτη αλλαγή είναι η εισαγωγή και στους αγώνες FIBA Challenge των προπονητών. O προπονητής κάθε ομάδας θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει από μία φορά το λεγόμενο Challenge, ζητώντας από τους διαιτητές να εξετάσουν το InStant Replay σε μία φάση που πιστεύουν ότι αδικήθηκαν.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον όρος «Clear Path Foul» που υπάρχει στο ΝΒΑ. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, αν ξεκινήσει αιφνιδιασμό μία ομάδα και ο τελευταίος αμυνόμενος υποπέσει φάουλ και εμποδίσει να συμβεί αυτό, τότε αυτό θα ορίζεται ως “clear path foul”. Ο παίκτης που κέρδισε το φάουλ θα εκτελεί δύο βολές και η ομάδα του θα διατηρεί την κατοχή. Επί της ουσίας δηλαδή, ακόμα και από μπροστά να υπάρχει αμυνόμενος και όχι από πίσω ο τελευταίος, αλλά να ανακόπτει αιφνιδιασμό θα υπάρχει η σχετική παράβαση.

Η τρίτη αλλαγή στην πραγματικότητα είναι μία τροποποίηση υπάρχοντος κανονισμού: Αυτόν που ανέφερε ότι κάθε φάουλ που γίνεται σε επαναφορά της μπάλας πριν αυτή περάσει στο παρκέ στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου και της παράτασης θα χρεώνεται αυτόματα ως αντιαθλητικό. Πλέον, όταν συμβαίνει αυτό, ο παίκτης δεν θα χρεώνεται με αντιθλητικό φάουλ. Ο παίκτης που δέχθηκε όμως το φάουλ θα εκτελεί μία βολή αντί για δύο, με την ομάδα του να διατηρεί την κατοχή της μπάλας.

Η τέταρτη αλλαγή αφορά ότι πλέον οι αγώνες επιπέδου ένα της FIBA μπορούν να γίνουν σε γήπεδα που διαθέτουν γυάλινο δάπεδο LED, κάτι που βοηθάει στην προβολή του αθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα