El Sistema Greece: Μια κοινότητα χωρίς διακρίσεις με πυρήνα τη μουσική

Με όχημα τη μουσική, το El Sistema Greece συνεχίζει να ενώνει παιδιά και νέους ανεξαρτήτως προέλευσης, γλώσσας και μουσικών γνώσεων, με έμφαση στην κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών.

Αυτή τη φορά, οι μαθητές του El Sistema Greece και η El Sistema Greece Youth Orchestra (ESGYO) ενώνουν τις δυνάμεις τους με το μουσικό σχήμα Latin Brass Connection, μέρος της ορχήστρας Simon Bolivar Trumpet Ensemble

της Βενεζουέλας, σε μία χριστουγεννιάτικη συναυλία με γνωστά τραγούδια και λατινοαμερικανικούς ήχους, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου (στις 12.00).

Το El Sistema ιδρύθηκε το 1975 στη Βενεζουέλα από τον Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, εκπαιδευτικό, μουσικό και ακτιβιστή, ο οποίος είχε ως κοινωνικό πρότυπο τη δομή μιας μουσικής ορχήστρας. Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλασική μουσική (και όχι μόνο) που στόχο έχει την παροχή ευκαιριών και την καταπολέμηση της παιδικής και νεανικής εγκληματικότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επιτυχία του προγράμματος, είχε ως αποτέλεσμα να απλωθεί σε όλο τον κόσμο και σήμερα οι αρχές του El Sistema να εφαρμόζονται σε πάνω από 50 χώρες.

Χρησιμοποιώντας την ξεχωριστή μεθοδολογία και την εκπαιδευτική προσέγγιση του Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, το El Sistema Greece που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2016, επιδιώκει να εμπνεύσει και να προετοιμάσει όλα τα παιδιά για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του El Sistema Greece Δήμητρα Ραφτοπούλου, σκοπός του μουσικού προγράμματος είναι «η δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας- χάρη στη μουσική αποκτούν εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και συνύπαρξης. Η καθημερινότητα των παιδιών αλλάζει, περνούν δημιουργικό χρόνο, κάνουν φίλους και γίνονται μέλη μιας μεγάλης ομάδας, αποκτώντας έτσι αυτοπεποίθηση και κίνητρα αυτοβελτίωσης. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και η δημιουργία ευαισθητοποιημένων και συνειδητών πολιτών».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα