Berlinale 2019 | «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών»

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη Τύπου, το κόκκινο χαλί, την επίσημη πρεμιέρα και το πάρτι της νέας ταινίας του Σύλλα Τζουμέρκα, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πιστεύετε στα θαύματα;

Η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα («Χώρα Προέλευσης», «A Blast»), είναι η νέα συμπαραγωγή της Nova

και κάνει την πρεμιέρα της σ' ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Μία αυτοκαταστροφική διοικητής της αστυνομίας, δέκα χρόνια ξεχασμένη στο Μεσολόγγι με δυσμενή μετάθεση. Μία ντόπια εργάτρια στις ιχθυοκαλλιέργειες που προσπαθεί να ξεφύγει από την επαρχιακή της ζωή. Δύο γυναίκες ζουν, αγωνιούν και παλεύουν με παράλληλες ζωές που θα συναντηθούν με έναν τραγικό τρόπο.

Μία κινηματογραφική παραβολή. Ενα συμβολικό παραμύθι για τους χαμένους ανθρώπους, την ξεχασμένη ελληνική επαρχία, τα μυστικά, τις ενοχές, τη χαμένη αξιοπρέπεια.

Με την υπογραφή ενός δημιουργού που τολμά πάντα ένα δικό του στιλ στο σενάριο και την φρέσκια κινηματογράφηση.

Σάββατο μεσημέρι, Hyatt, συνέντευξη Τύπου

Ο Σύλλας Τζουμέρκας έφερε στην Berlinale 2019 τη νέα του ταινία, αλλά δεν ήρθε μόνος.

Τον σκηνοθέτη πλαισίωσαν η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη και σύσσωμο το καστ των ηθοποιών του. Η Αγγελική Παπούλια (σ' έναν ακόμα δυναμικό, εύθραυστο, εκκρηκτικό ρόλο), η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια Γιούλα Μπούνταλη (εξαιρετική, σπαραχτική), ο Χρήστος Πασαλής (αγνώριστος και τολμηρός), ο Αργύρης Ξάφης (που πάντα προσδίδει στους χαρακτήρες του ένα τόσο αληθινό κέντρο βάρους), ο Λαέρτης Μαλκότσης (σ' έναν μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο) αλλά και πάρα πολλά μέλη του συνεργείου και της ευρύτερης ομάδας της ταινίας, έδωσαν το παρών στη Berlinale.

Το Σάββατο, το μεσημέρι πόζαραν για το επίσημο photo call, κι απάντησαν στις ερωτήσεις των εντυπωσιασμένων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του φεστιβάλ.

«Ηθελα να κάνω ένα υβρίδιο» εξήγησε την ταινία του, ο Σύλλας Τζουμέρκας. «Μία ταινία είδους, που συνδυάζει στοιχεία τρόμου, δράμα, αλλά και ονειρικό, μαγικό ρεαλισμό. Είμαστε άλλωστε πολλά και διαφορετικά πράγματα ως άνθρωποι, και σχετιζόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή η ιδέα λοιπόν γέννησε τον κόσμο των δυο γυναικών...»

«Η Ελισάβετ δεν είναι μία στερεοτυπική γυναίκα» είπε η Αγγελική Παπούλια για το ρόλο της. «Ο κόσμος σκέφτεται τη γυναίκα είτε ως “καλή μάνα” ή ως “θύμα” – υπάκουη, υπομονετική. Μια γυναίκα όμως μπορεί να είναι πολλά περισσότερα πράγματα ταυτόχρονα: δυναμική, απαιτητική, πνευματώδης, με χιούμορ. Κατά την άποψή μου χαρακτήρας που υποδύομαι είναι ένα περίπλοκο ανθρώπινο πλασμα που φαίνεται οργισμένη όλη την ώρα, στην ουσία όμως είναι αυτοκαταστροφική...»

Σάββατο βράδυ, Zoo Palast, επίσημη πρώτη.

«Είναι σίγουρα ένα τεράστιο θέατρο» είπε τρακαρισμένος ο Σύλλας Τζουμέρκας, όταν ανέβηκε στη σκηνή του Zoo Palast για να χαιρετήσει το κοινό και να προλογίσει την ταινία του. Για όσους δεν μπορούσαν να καταλάβουν την αμηχανία του να δώσουμε το παρασκήνιο: τα εισιτήρια για την ταινία είχαν εξαντληθεί από τις πρώτες ώρες προπώλησης. Το κοινό της Berlinale είχε δώσει εξ αρχής την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική ταινία του Πανοράματος. Κι ένα τεράστιο θεάτρο, το θρυλικό Zoo Palast δεν είναι εύκολο να γεμίσει.

Στο πλευρό της ταινίας, πέρα από την πολυπληθή φανταστική της ομάδα, ήταν και σύσσωμη η ελληνική κινηματογραφική αγορά. Εκπρόσωποι του Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και συνάδελφοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες που πέταξαν από την Αθήνα, ειδικά για την πρεμιέρα (από τον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και την Πέννυ Παναγιωτοπούλου, μέχρι τον Στηβ Κρικρής και τον Παναγιώτη Φαφούτη) έκαναν το κόκκινο χαλί και την μεγάλη σάλα του Zoo να μιλάει ελληνικά.

«Ηταν μία τέλεια προβολή» ομολόγησε με ένα πλατύ χαμόγελο η σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια, Γιούλα Μπούνταλη. «Δε θα μπορούσαμε να δείξουμε την ταινία σε καλύτερες συνθήκες».

«Το χειροκρότημα ανήκει στην ομάδα μου» συμπλήρωσε συγκινημένος ο Σύλλας Τζουμέρκας, ενώ ο Αργύρης Ξάφης τόνισε πώς «τέτοιες ταινίες είναι το αποτέλεσμα μίας συλλογικής δουλειάς».

Mεσάνυχτα, Quasimodo Club, πάρτι!

Το πάρτι του Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (που έχει ξεκινήσει από τώρα την προετοιμασία της επερχόμενης λαμπερής επετείου των 60 χρόνων του #tiff60) ακολούθησε της πρεμιέρας της ταινίας και γιόρτασε την επιτυχία της.

Ελληνες και διεθνείς δημοσιογράφοι, Ελληνες και διεθνείς κινηματογραφιστές (ανάμεσα τους κι ο Σεμπαστιάν Λέλιο του «Μία Φανταστική Γυναίκα» και του «Gloria») παραβρέθηκαν για να γιορτάσουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σινεμά, που παρόλη την ευπαθή ιστορική στιγμή, συναντά μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό.

Από την πλευρά μας, ένα μεγάλο συγχαρητήρια στον Σύλλα Τζουμέρκα και την νέα μας συμπαραγωγή. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ελληνες σκηνοθέτες που μας εμπιστεύονται για να συνυπογράψουμε, από το πόστο του ο καθένας, το σημαντικό τους έργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα