Benny Goodman: Η ιστορία του «Βασιλιά του Swing»

Σαν σήμερα και σε ηλικία 77 ετών, έφυγε από τη ζωή το 1986 ο Benny Goodman, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της τζαζ μουσικής παγκοσμίως. Ο Benny Goodman ήταν παίκτης τζαζ κλαρινέτου και ηγείτο μιας από τις πιο δημοφιλείς μπάντες την εποχή που ανθούσε η μανία του swing στις ΗΠΑ (1935-1945). Υπήρξε τόσο σημαντική μορφή για τη διαμόρφωση του ήχου και της κουλτούρας του swing, που το περιοδικό Time τον ονόμασε

«Βασιλιά του Swing».

Ο Benjamin David Goodman γεννήθηκε στο Σικάγο, στις 30 Μαΐου του 1909, και ήταν μέλος μιας πολύτεκνης, φτωχής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ανατολική Ευρώπη και δεν μιλούσαν καν την αγγλική γλώσσα. Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα.

Ο Benny σπούδασε μουσική στο φημισμένο Hull House, του Jane Adams, συνεχίζοντας τη μουσική εκπαίδευση με δάσκαλο τον James Silvester. Στην ηλικία των δέκα ήταν ήδη εξειδικευμένος παίκτης κλαρινέτου. Ήταν δώδεκα ετών όταν εμφανίστηκε στη σκηνή σε ένα διαγωνισμό ταλέντων, παρουσιάζοντας μια μίμηση του δημοφιλούς Ted Lewis. Εκεί τον ανακάλυψε ο Ben Pollack και πέντε χρόνια αργότερα ζήτησε από τον Goodman να γίνει μέλος του συγκροτήματός του στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια. Μετά από τρία χρόνια μουσικής συνύπαρξης με τον Pollack, ο Goodman εγκατέλειψε το συγκρότημα το 1929 για να ακολουθήσει σόλο πορεία.

Το 1934 δημιούργησε την πρώτη του μπάντα και έκανε μουσικές εμφανίσεις σε μια ραδιοφωνική σειρά που ονομαζόταν "Let's Dance". Αυτός μάλιστα θα γινόταν ο τίτλος του τραγουδιού-σήματος κατατεθέν του Goodman. Το συγκρότημά του έπαιζε επίσης μουσική σε αίθουσες χορού και ηχογράφησε αρκετούς δίσκους.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα